FRF a înghețat fotbalul „mic” și intră în istoria fotbalului mondial

Sursa foto: fcu-craiova-1948.blogspot.com

Ceea ce era deja previzibil s-a întâmplat, discret, fără declarații, fără ieșiri în presă, fără interviuri, fie ele și pe Zoom. Un comunicat de presă al Federației Române de Fotbal a consfințit ce se cam știa deja: meciurile rămase nedisputate din calendarul ligii a treia nu se vor mai juca. Absolut democratic majoritatea a triumfat în fața minorității. Din cele 78 de cluburi rămase în competiție (au fost 80 la începutul sezonului, dar două s-au retras), 50 au solicitat FRF-ului încheierea sezonului 2019/2020 în eșalonul terț. Nimic nu pare în neregulă. Până la urmă mai multe federații naționale din Europa au făcut același lucru. În fond, întrebarea este câte federații europene mai aplică regulile inventate de FRF?

FRF pe modelul FRH
Există deja un precedent în sportul românesc, în care o federație, nu o numim (Federația Română de Handbal), a făcut tot ce i-a stat în putință să direcționeze trofeul de campioană acolo unde trebuie, în vitrina unui club pe care nu-l vom numi (CSM București), chiar dacă în partea lui superioară clasamentul spune cu totul altceva.

În viziunea FRH un singur meci mai trebuie să se joace din actualul sezon, un meci care evident nu va afecta în niciun fel clasamentul (AHCM Slobozia, ultima clasată, versus CSM București, echipa Primăriei Generale a Capitalei, pregătită de iubitul unui oficial FRH, pe care nu-l vom numi, Cristina Vărzaru). Însă, în ceea ce privește handbalul decizia finală încă nu s-a pronunțat, această urmând a fi ratificată în 18 mai.

Dacă în handbal se poate, de ce să nu se aplice aceeași regulă și în fotbalul mic? Dacă există un precedent, să-l transformăm într-un articol de regulament, valabil ocazional, atunci când interesele îl cer. Zis și făcut! FRF a anunțat așadar, printr-un comunicat, că în Liga 3 sezonul s-a terminat! Nu, nu pentru toată lumea, doar pentru unele cluburi.

Cei mai fericiți sunt șefii de la Aerostar Bacău (evident fără nicio legătură cu locul nașterii vreunui oficial FRF), și U Craiova 1948 (acestea fiind promovate direct în Liga 2), dar și cei de la Focșani exultă. La fel ca FRF, care aplică regulamentul diferit, culmea în aceeași competiție, în funcție de punctaj, ca să nu spunem de interese, cei de la CSM Focșani, fără să fi încălcat vreun regulament, nici vreo regulă de bun simț, vor intra, fără voia lor, în istoria Sportului Rege ca fiind echipa care a terminat sezonul cu 0 (ZERO) puncte, cu golaveraj 11-83 (-72) și totuși nu retrogradează!

Fericiți sunt și șefii de la Slatina. Echipa lor era pe locul 2 în clasamentul seriei a treia din Liga 3, în momentul suspendării competițiilor din cauza pandemiei de coronavirus, însă jongleria FRF le mai dă o șansă la promovare, aceeași favoare primind-o din partea echipei lui Răzvan Burleanu (șeful FRF – n.a.), și Mostiștea Ulmu (locul 2 în seria a doua) și Minaur Baia Mare (locul 2 în seria a cincea).

Până la urmă, în situații excepționale și regulamentele pot căpăta conotații excepționale, așa cum o dovedește comunicatul FRF:

„Prin hotărârea Comitetului de Urgență FRF din 11 mai 2020, campionatul Ligii 3 nu va mai fi reluat pentru partidele rămase de disputat în sezonul 2019-2020.
Având în vedere recomandările făcute în vederea reluării antrenamentelor sportive, ținând cont de faptul că majoritatea cluburilor nu dețin resursele materiale, umane și financiare pentru a îndeplini condițiile menționate în Ordinul comun al Ministerului Tineretului și Sportului și al Ministerului Sănătății și considerând că meritul sportiv trebuie să primeze, Comitetul de Urgență FRF a validat propunerea Departamentului Competiții FRF, avizată de Administrația FRF în urma consultărilor avute cu membrii afiliați.

LIGA 3
Situația retrogradării
Sezonul de Liga 3 ediția 2019/20 este înghețat, nicio echipă nu retrogradează.
Cum se promovează în L2
În Liga 2 ediția 2020/21 promovează echipele clasate pe prima poziție în fiecare serie sau învingătoarele unui baraj în dublă manșă între locul 1 și locul 2 din fiecare serie, dacă diferența între primele două clasate este egală sau mai mică de 3 puncte.
Cum se promovează din L4
Din Liga 4 în Liga 3 vor promova 14 echipe, câștigătoarele mini-grupe de baraj în trei între reprezentantele județelor. Fiecare echipă va disputa un singur joc împotriva fiecăreia dintre celelalte două echipe din mini-grupă.
Data limită pentru comunicarea către FRF a reprezentantei fiecărui județ în parte/a Municipiului București la barajul de promovare în Liga 3 va fi stabilită și comunicată în timp util.

FRF va analiza modalitatea de desemnare a fiecărei reprezentante a județelor/Municipiului București, urmând a refuza participarea la barajul de promovare în Liga 3 a echipelor care nu au fost desemnate printr-o procedură transparentă, nediscriminatorie și în care principiul meritului sportiv să primeze.

Tragerea la sorți pentru stabilirea mini-grupelor aferente barajului pentru promovarea în Liga 3 va fi efectuată la o dată ulterioară cu mențiunea că se păstrează împărțirea pe zone geografice deja comunicată de FRF pentru organizarea barajului anterior menționat.

Datele de disputare a jocurilor de baraj pentru promovarea din Liga 3 în Liga 2 vor fi de asemenea anunțate ulterior. Federația Română de Fotbal monitorizează în continuare situația privind pandemia COVID-19 și va programa partidele în funcție de situația la nivel național.

Cum va arăta viitorul sezon de L3
Liga 3 sezonul 2020/2021 va fi astfel configurată în 5 serii de câte 18 echipe, prin completarea cu 3 formații retrogradate din Liga 2 (două formații s-au retras deja pe parcursul sezonului din această competiție).
Prin excepție de la prevederile art. 18 alin 1 lit. a din ROAF, locurile vacante în Liga 3 (maximum 7 locuri) vor fi completate cu cel mai bine clasate echipe de pe locul 2 în mini-grupele participante la barajul de promovare în Liga 3.

În situația în care există mai mult de 7 locuri vacante în Liga 3, locurile vacante rămase ulterior aplicării criteriului de mai sus vor fi completate în ordine, în conformitate cu prevederile art. 19.9 din ROAF, iar dacă și ulterior aplicării prevederilor din ROAF rămân locuri vacante, acestea vor fi ocupate prin aplicarea în continuare a dispozițiilor din prezenta decizie, respectiv cu echipele situate pe locul 2 în mini-grupele participante la barajul de promovare în Liga 3.

Dacă o echipă situată pe locul 1 într-o mini-grupă în urma barajului de promovare în Liga 3 nu se înscrie în competiție, nu îndeplinește condițiile de participare sau se retrage înainte de începerea competiției Liga 3 sezonul 2020/2021, locul vacant astfel apărut va fi completat cu echipa situată pe locul 2 în mini-grupa respectivă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu