Face valuri pentru Tokyo

Foto: Dan Bodea

Nu a împlinit încă 15 ani dar dacă o privești cum înoată, zici că s-a născut în apă. Ana Iulia Dascăl este o clujeancă, elevă și sportivă model. Oamenii din jurul ei și mai ales specialiștii în spoturile nautice spune despre Ana că este noul fenomen din înotul românesc. O dovedesc și rezultatele. Clujeanca înoată practic fără rivali în întrecerile organizate în România. Ana are calități fizice excepționale care ar fi putut să o ajute să performeze și în alte discipline sportive, dar înotul este o afacere de familie.

Tatăl, Nicolae, este președintele secției de natație în cadrul Clubului Sportiv Universitatea, iar mama, Andreea, este secretara secției. La 13 ani Ana Dascăl a participat la Jocurile Olimpice de la Rio, iar recent a fost purtătorul de drapel a delegației României la ceremonia de deschidere a Festivalului Olimpic al Tineretului European care s-a desfășurat la sfârșitul lunii trecut la Gyor, în Ungaria, întreceri în care Ana Dascăl a cucerit o medealie de bronz la 100 metri liber.

Fenomenul Ana Iulia Dascăl
”Rechinul negru” e supranumele Anei Dascăl și i se potrivește ca o mănușă. Înotătoarea devorează record după record. Abia la jumătatea lunii viitoare va împlini 15 ani, dar este deja un nume consacrat într-o disciplină sportivă în care România le-a dat lumii pe Diana Mocanu, Camelia Potec, Beatrice Câșlaru, sau Noemi Lung. Departe încă de vârsta majoratului clujeanca știe că toată lumea are așteptări mari de la ea. La nivel național a demonstrat cam tot ce era de demonstrat. 

Sursa foto: arhiva personală

A bătut foarte multe recorduri. Visul Anei Dascăl este să cucerească un titlu olimpic în 2020, la ediția japoneză a celei mai importante întreceri planetare. Un triumf la Tokyo ar confirma practic așteptările tuturor pentru urmașa Cameliei Potec, sau a Dianei Mocanu, singurele campioane olimpice ale României în probele de natație. ”În spatele unei medalii olimpice există o muncă titanică. Știu de la antrenoarea mea <<Beatrice Câșlaru, vicecampioană olimpică la Sydney în 2000 în proba de 200 metri mixt n.a.>> și de la alți sportivi cu care m-am întâlnit și am discutat și care mă ajută în continuare. Premise pentru a obține rezultate importante știu că există și chiar am toată speranța că voi reuși să cuceresc o medalie de aur la Tokyo”, spune cu simplitate și maturitate Ana Dascăl.

Anul trecut și-a atins primul obiectiv cu adevărat important din cariera-i aflată totuși la început. Ana Iulia Dascăl a participat la Jocurile Olimpice de la Rio. Avea doar 13 ani și 11 luni la startul competiției și a fost mezina delegației României. Nu s-a calificat la Rio datorită atingerii vreunui barem, ci pentru că a fost invitată de Federația Internațională (FINA), în urma rezultatelor înregistrate anul trecut. ”Multă lume mi-a spus că Olimpiada e unică, dar acum, după ce am trăit pe viu atmosfera din Satul Olimpic, din bazinul de întrecere, chiar înțeleg de ce”, rememorează Ana.

”Voi pleca din țară!”
Diferența în sportul de mare performanță este de cele mai multe ori de natură psihică. Orice sportiv ar trebui crescut în acest fel, să înțeleagă că principala competiție e cu el însuși, iar Ana Iulia Dascăl este perfect conștientă de acest lucru. Nu se amăgește că lucrurile se vor schimba în mai bine prea curând. Se antrenează la Constanța, alături de Beatrice Câșlaru și nu ascunde faptul că într-o zi va pleca din România pentru a se împlini într-o țară în care nu va mai fi nevoită să se trezească la 5 dimineața pentru a merge la antrenamente. ”Mai devreme sau mai târziu, voi pleca din țară.

Sunt sinceră, nu are rost să mint, să spun că îmi doresc să rămân în România. Nu că nu s-ar putea face performanță și în România, dar condițiile de afară nu se compară”, își explică Ana Dascăl decizia. Poate părea surprinzător pentru un copil care nu duce lipsă de nimic (părinții sportivei sunt oameni de afaceri), să-și dorească cu atâta ardoare să plece din țara în care s-a născut. Apoi ne amintim de Robert Glință, un alt înotător foarte talentat pe care Clujul l-a pierdut, din motivele deja clasice: lipsa condițiilor de pregătire, lipsa stimulentului financiar etc. Deși are un părinte (tatăl) care o împinge spre marea performanță, Ana a început să practice întoul destul de târziu, abia pe la 8 ani. 

Sursa foto: arhiva personală

Acum este mai mult decât mulțumită și fericită pentru că face ceva care o definește. ”Chiar pot să spun că mă simt ca un pește când intru în apă. Îmi place și porecla care mi s-a dat <<rechinul negru>>, pentru că așa mă și simt în bazin, mai ales în competiții. În general la concursuri sunt îmbrăcată toată în negru. Costumul e negru, casca e neagră, ochelarii sunt negri, cred că și de la asta mi se trage porecla.

Poate par fioroasă. Și-mi place lucrul ăsta. Îmi place să simt teama adversarelor din competiții. Senzația asta îmi dă un avantaj. Startul este un moment foarte important. Plonjez în apă și gata, sunt în lumea mea, e mediul meu”, povestește Ana. Dacă la început înotul a fost o joacă, acum este viața ei. Face câte 11-12 antrenamente pe săptămână și asta îi ocupă cam tot timpul. ”Antrenamentele îmi ocupă cea mai importantă parte din timp. În rest îmi fac temele și învăț.

E greu pentru că trebuie să mă trezesc dimineața devreme. Când alții se odihnesc eu sunt la antrenamente”, mai spune Ana. Tot de la cea mai tânără sportivă de la Rio am înțeles că înotul nu e doar ceea ce vedem noi la televizor. Sportul acesta care altădată însemna doar volum, mult volum și kilometri de înot, astăzi este desăvârșit în sala de forță unde, de cele mai multe ori, tehnologia face diferența.

Maysa Rațiu ține aproape de Ana
La ediția din acest a Festivalului Olimpic al Tineretului European, Clujul a avut două reprezentante. Pe lângă Ana Iulia Dascăl, în întrecerile de înot a fost înscrisă și Maysa Rațiu. Sportiva a împlinit vârsta de 14 ani la începutul lunii iulie și este alături de Ana Dascăl o mare speranță a înotului românesc și clujean. Maysa a obținut cea mai bună performanță, la Gyor, în cursa de ștafetă 4X100 metri liber, alături de Andreea Ramona Drăgoi, Ingrid Huszar și Gabriela Ioana Gadea. Reprezentantele României au încheiat întrecerea pe poziția a 18-a. Individual, Maysa Rațiu a terminat pe poziția cu numărul 36 întrecerea la 200 metri liber și pe 51 la 100 metri liber.

58:72 secunde a fost timpul obținut de Ana Iulia Dascăl în proba de 100 metri liber de la Jocurile Olimpice de Vară de la Rio. La Gyor clujeanca a oprit acele cronometrului la 56:63

”Costumul e negru, casca e neagră, ochelarii sunt negri, cred că și de la asta mi se trage porecla. Poate par fioroasă. Și-mi place lucrul ăsta. Îmi place să simt teama adversarelor din competiții”, Ana Iulia Dascăl, multiplă campioană și recordmenă a României la înot

Distribuie:

Postaţi un comentariu