De la Tokyo 1964, la Tokyo 2020, o performanță rarisimă pentru fotbalul românesc

Arc peste timp. Naționala de tineret a României este foarte aproape de o participare, după 56 de ani, la un turneu olimpic de fotbal / Foto: Dan Bodea

După două victorii de senzație la turneul final al CE de tineret U21, 4-1 cu Croația și 4-2 cu Anglia, naționala României este cu un pas în semifinalele competiției și, implicit, la o prezență, după 56 de ani, la turneul olimpic de fotbal! Verdictul final va fi dat, luni, 24 iunie 2019, la miezul nopții, după meciul cu Franța, derby-ul grupei C de la europeanul de tineret, din Italia și San Marino.

Naționala de fotbal a României are doar trei participări la Jocurile Olimpice – Paris 1924, Helsinki 1952 și Tokyo 1964, cel mai bun rezultat fiind clasarea pe locul 5 la Tokyo (1964) și este foarte aproape de a patra prezență, la JO, tot în capitala Japoniei, dar la o distanță de mai bine de o jumătate de secol (56 de ani)!

O adevărată gură de oxigen pentru fotbalul românesc, calificările echipelor naționale “tricolore” la turneele finale fiind numărate pe degetele unei singure mâini în ultimii 20 de ani!

Prima participare la Jocurile Olimpice, Paris 1924
Tânăra echipă națională a României a pierdut fără drept de apel, scor 0-6, meciul eliminatoriu cu Olanda, viitoarea finalistă a turneului olimpic, ediția pariziană a Jocurilor Olimpice fiind câștigată de Uruguay, fapt pentru care sud-americanii au și primit dreptul de organizare a primului Campionat Mondial, în 1930.

Meciul de la Paris, susținut pe stadionul Colombes, în prezența a abia 500 de spectatori, era abia al optulea meci și primul oficial din istoria naționalei de fotbal a României, o istorie care a început în vara anului 1922, cu victoria, scor 2-1 cu Iugoslavia, la Belgrad. Din echipa României care a jucat cu Olanda la JO de la Paris, au făcut parte și doi fotbaliști de la Universitatea Cluj, Aurel Guga, căpitanul echipei, aflat la al șaselea meci pentru România și Nicolae Bonciucat, debutant sub tricolor chiar la JO.

Pompei Lazăr, Elemer Hirsch (ambii de la “U” Cluj, Dezideriu Jakobi (Haggibor Cluj) și Vasile Cipcigan (Victoria Cluj), alături de selecționerul Adrian Suciu, au fost ceilalți clujeni prezenți la Jocurile Olimpice de la Paris.

Au urmat JO de la Helsinki 1952 și Tokyo 1964
28 de ani au trecut până la următoarea participare a tricolorilor la JO. Din păcate, România a disputat tot un singur meci, tot eliminatoriu, un 1-2 cu Ungaria, viitoarea campioană olimpică. Golul „tricolorilor” a fost marcat de Suru! Echipa României a fost următoarea: Voinescu – Zavoda II, Iosif Kovacs, Farmati – Călinoiu, Serfozo – Paraschiva, E. Iordache, Ozon, Petschovsky, Suru, selecționer, Gheorghe Popescu I.

Participarea la JO de Tokyo din 1964 a fost cea mai bună dintre toate cele trei prezențe ale României la turneele olimpice de fotbal – 6 meciuri, 4 victorii, un egal, o înfrângere, un golaveraj 12-6 și în final, o clasare pe locul 5, dar care, în acel timp a fost considerat sub așteptările oficialităților.

Rezultatele naționalei României la JO de la Tokyo 1964 au fost: 3-1 cu Mexic, 1-1 cu R.D. Germană, 1-0 cu Iran, 0-2 cu Ungaria, 4-1 cu Ghana și 3-0 cu Iugoslavia. Golurile naționalei noastre au fost marcate de Pavlovici – 6 goluri, Pârcălab și Creiniceanu – câte 2 goluri, Ion Ionescu și Gh. Constantin – câte 1gol.

Din echipa României a făcut parte și Emil Petru, fostul jucător al Universității Cluj, plecat între timp la Dinamo, care a jucat în 4 din cele 6 meciuri la JO, iar selecționer a fost Silviu Ploieșteanu, fost jucător, între anii 1932-1937, al Universității Cluj. Echipa României a jucat în următoarea formulă la JO de la Tokyo: Datcu – Greavu, Nunweiller III, Dan Coe, Hălmăgeanu – Petru Emil, Koszka – Pârcălab, Gh. Constantin, Pavlovici, Creiniceanu. Au mai jucat Petescu, Em. Jenei, Ion Ionescu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu