Condamnați la uitare

Foto: Dan Bodea

Atunci când ating culmile succesului sportivii crează emulație. Lumea întreagă le analizează pregătirea, apreciază sacrificiul, fotografiile lor apar în presă, în formate mari, colorate. Apoi se așterne tăcerea. Mai devreme sau mai târziu uităm că preț de câteva momente, zile, am fost mândrii contemporani ai unor oameni pentru care sportul înseamnă viață, iar viața lor e dedicată acestui fenomen.

La Cluj obișnuiam să ne dăm întâlnire cu performerii, pe final de an. Să schimbăm două vorbe, păreri, să le strângem mâna, să-i felicităm. Și anul acesta cei ce conduc din birouri sportul clujean au decis că nu este oportună o revedere a celor care au triumfat în întrecerile mondiale sau europene. În fond, momentul lor de glorie a trecut, de ce le-am acorda o brumă de respect pentru munca lor.

Lipsă de interes, sau nepricepere?

Cauza este deja, pentru al treilea an consecutiv, aceeași: nu sunt bani! Dar nu pentru bani și-ar da întâlnire atleții, handbaliștii sau judokanii. Ci pentru un moment de prietenie, al lor. Ei care sunt plecați în cea mai mare parte a anului prin toate colțurile lumii merită o întâlnire, hai să o numim festivă, la un ceai, o floare și o strângere de mână, din partea celor care încasează prime de obiectiv, doar pentru că sunt puși în fruntea unor instituții.

Din respect pentru performanțele lor, Transilvania Reporter publică numele celor mai buni sportivi ai județului din 2004, de când a fost organizată prima Gală a sportului și până în anul ce-a trecut.

 [stextbox id=”custom”]

Top cei mai buni sportivi clujeni în perioada 2004-2015

2004

  • Oana Mihaela Ban (gimnastică) CSS Viitorul
  • Maria Cioncan (atletism) CS “U” Cluj

2005

  • Mihaela Botezan (atletism) CS “U” Cluj
  • Ioana Dinea Aluaș (judo) “U” CSM Cluj

2006

  • Antoniu Buci (haltere) CSM Cluj

2007

  • Antoniu Buci (haltere) CSM Cluj

2008

  • Antoniu Buci (haltere) CSM Cluj
  • Ana Maria Pavăl (lupte libere) CSM Cluj

2009

  • Ana Maria Pavăl (lupte libere) CSM Cluj
  • Marco Tempestini (auro-raliu) Napoca Rally Team

2010

  • Corina Căprioriu (judo) “U” CSM Cluj
  • Antoniu Buci (haltere)

2011

  • Antoniu Buci (haltere) CSM Cluj
  • Corina Căprioriu (judo) “U” CSM Cluj

2012

  • Corina Căprioriu “U” CSM Cluj

2013

  • Denisa Felecan (haltere) CSM Cluj

2014 nu s-au desemnat cei mai buni sportivi ai Clujului

2015 DJTS Cluj a publicat abia în 21 ianuarie 2016 o listă cu laureații 2015

[/stextbox]

O gală a sportului? Poate la anul

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Cluj are un nou director, de aproximativ un an de zile, în perosana lui Ovidiu Chifor, însă, inițiativa organizării unui eveniment în care să se întâlnească toți, sau măcar în parte, performerii Clujului, nu a fost luată în calcul. ”Eu mi-aș dori tare mult să pot să organizez un astfel de eveniment.

Sportivii și antrenorii care i-au pregătit ar merita o întâlnire a lor, dar m-am gândit la acest lucru abia prin luna septembrie. Apoi când am încercat să demarez procedurile mi-am dat seama că este imposibil să organizăm așa ceva. Poate la anul să reușim”, a spus Ovidiu Chifor. Șeful DJST spune că nu există bani pentru organizarea unei Gale a Sportului, așa cum se întâmpla cu ani în urmă.

”Avem alocată suma de 10.000 de lei pentru premierea sportivilor care au obținut rezultate deosebite în întrecerile naționale și internaționale. Este o sumă mult prea mică pentru a organiza un eveniment și pentru a mai rămâne niște bani să-i și premiem pe sportivi. O să împărțim această sumă la cei mai buni 10 performeri, astfel încât, fiecare să primească câte 1.000 de lei, este tot ce putem să facem în momentul de față. Anul viitor dacă vom găsi sponsori, oameni care să iubească sportul clujean și să-și dorească să contribuie financiar la organizarea unei gale, o vom face”, a mai spus Chifor.

Absurdul situației

Ca și cum nu ar fi suficient că performerii Clujului sunt uitați, tocmai de cei care se laudă cu rezultatele lor, unii conducători se mai includ, din proprie inițiativă, în grilele de premiere din banii alocați de Ministerul Tineretului și Sportului, sau alte instituții îndreptățite să finanțeze activitatea sportivă de performanță. Un caz aparte îl reprezintă CS Universitatea Cluj, clubul cu peste 20 de secții sportive, clubul care are legitimați sute de sportivi, unii dintre ei reprezentând clubul și România în cele mai importante întreceri sportive planetare.

La CS Universitatea există de ani buni un obicei de a-i amorți pe ziariști, probabil pentru a nu relata adevăratele condiții în care lucrează antrenorii și sportivii. Astfel, în fiecare an, în luna decembrie, clubul organizează o întâlnire în care reprezentanții presei sunt invitați să realizeze propriile topuri, cu cei mai buni 10 sportivi ai CS Universitatea. Dacă topurile jurnaliștilor coincid cu cele ale directorului Ovidiu Vasu, acesta îi premiează pe ”cunoscători” cu câte o sticlă de vin, un calendar și cu câteva minute de veselie și voie bună. Nici sportivii nu sunt întru totul uitați. Tot în decembrie, și tot anual, performerii sunt invitați la o masă comună.

 [stextbox id=”custom”]

Medaliați 2016

aur: Andrea Miklos (CSS Viitorul – CSM Cluj), atletism, 400 m, CE juniori II aer liber

argint: Laura Popa (“U” Cluj), handbal, CM Universitare

bronz: Andrea Miklos (CSS Viitorul-CSM Cluj), ștafeta 4×400 metri, CM de atletism pentru seniori în sală

bronz: Ilie Constantin Ciotoiu (CSM Cluj), haltere, categoria 56 kg, CE pentru seniori

bronz: Monica Ungureanu (“U” CSM Cluj), judo, categoria 48 kg / CE pentru seniori

bronz: Cristina Laslo, Alexandra Dindiligan, Alexandra Severin, Sonia Vasiliu (“U” Cluj) / handbal, CM pentru tineret

bronz: Ștefania Adelina Dobre (“U” CSM Cluj), judo, categoaria 57 kg, CE pentru juniori

bronz: Alexandra Pop (“U” CSM Cluj), judo, categoria 48 kg, CE pentru tineret

[/stextbox]

„Avem alocată suma de 10.000 de lei pentru premierea sportivilor care au obținut rezultate deosebite în întrecerile naționale și internaționale. Este o sumă mult prea mică pentru a organiza un eveniment și pentru a mai rămâne niște bani să-i și premiem pe sportivi. O să împărțim această sumă la cei mai buni 10 performeri, astfel încât, fiecare să primească câte 1.000 de lei, este tot ce putem să facem în momentul de față. Anul viitor dacă vom găsi sponsori, oameni care să iubească sportul clujean și să-și dorească să contribuie financiar la organizarea unei gale, o vom face”, Ovidiu Chifor, director DJST Cluj.

11 medalii (una de aur, una de argint și nouă de bronz) au obținut sportivii clujeni, în 2016, în întreceri europene și mondiale

Distribuie:

Postaţi un comentariu