CFR poate deveni campioană în următoarele 48 de ore

Foto: Dan Bodea

Sportul mondial traversează cel mai delicat moment de la cel de al doilea Război Mondial până în prezent. Sute de campionate interne (din toate disciplinele sportive) au fost suspendate și nimeni nu poate estima când se vor putea relua.

În aceeași situație este și fotbalul, iar o decizie, posibil radicală, va fi luată marți, 17 martie, când 55 de conducători ale asociațiilor naționale (federații ale țărilor afiliate la UEFA – n.a.), dar și reprezentanți ai FiFPro vor avea o întâlnire video în care vor stabili soarta Champions League, Europa League, dar și ce se va întâmpla cu EURO 2020.

Totodată forul european va da mână liberă federațiilor naționale să ia deciziile pe care le consideră de cuviință cu privire la campionatele din țările lor, în contextul în care este foarte posibil ca UEFA să suspende orice activitate fotbalistică vreme de un an de zile (în cupele europene și meciuri ale echipelor naționale).

FRF așteaptă deciziile UEFA pentru a o declara pe CFR campioană
Oficiali ai FRF au lăsat să se înțeleagă că în ședința de marți UEFA ar putea să suspende orice activitate fotbalistică până în luna septembrie, perioada urmând a fi extinsă până anul viitor dacă problemele generate de COVID-19 nu vor permite reluarea activităților fotbalistice (cupe europene și meciurile echipelor naționale) în condiții de maximă siguranță.

Tot de la ședința de marți a UEFA federațiile naționale așteaptă recomandări legate de competițiile interne. Variantele luate în calcul sunt înghețarea competițiilor fără decernarea trofeelor, închiderea sezoanelor ținând cont de clasamentele din acest moment pentru participările în cupele europene și retrogradare, sau amânarea reluării competițiilor interne pe o perioadă mai lungă. În acest moment, în România au fost suspendate toate întrecerile ce se desfășoară sub patronajul FRF (Liga 1, Liga 2 și Liga 3, campionatele de fotbal feminin și juniori) nu se joacă până în aprilie.

Astfel, dacă UEFA va hotărî marți să oprească activitatea fotbalistică până în luna septembrie, atunci FRF va lua act de această decizie și , în cel mult 48 de ore, îi va declara campioni pe cei de la CFR Cluj. În acest sens FRF are două variante de atribuire a titlului. Fie omologhează clasamentul de la finalul sezonului regulat, fie omologhează clasamentul la zi, în ambele cazuri CFR având câștig de cauză.

Feroviarii au terminat sezonul regulat pe prima poziție a clasamentului, cu 52 de puncte, 6 mai multe decât Universitatea Craiova (locul 2), 7 peste FC Botoșani (locul 3) și 8 peste FCSB (locul 4). De asemenea, după două etape disputate din faza play-off, CFR continuă să conducă în clasament cu 30 de puncte (în play-off echipele au intrat cu jumătate din punctele acumulate în sezonul regulat), având un avans de 4 puncte față de FCSB și Universitatea Craiova, ocupantele locurilor 2, respectiv 3.

Dacă FRF va omologa clasamentele la zi, din Liga 3 în eșalonul secund vor promova echipele care sunt acum pe primul loc, iar din Liga 2 vor accede în Liga 1 echipele de pe primele două locuri (UTA și CS Mioveni), care permit promovarea directă în primul eșalon.

EURO, la anul, UCL și EL în sistem final four
Principalele decizii care sunt așteptate la capătul video ședinței coordonată de șefii UEFA de la Nyon sunt legat de barajele de calificare la turneul final al EURO 2020, dacă evenimentul va mai avea loc anul acesta, dar și cum vor continua UEFA Champions League (UCL) și Europa League (EL). În cazul EURO 2020, turneu final ce va fi găzduit și de România, există varianta amânării turneului în perioada de iarnă, sau amânarea lui până anul viitor.

În cazul competițiilor continentale intercluburi situația este mult mai delicată întrucât în fazele superioare sunt angrenate nume importante al fotbalului continental, iar suspendarea meciurilor ar genera pierderi financiare uriașe pentru aceste cluburi. Pentru cupele europene se discută cel mai mult finalizarea acestui sezon într-un mod inedit, cu turnee final four, pe teren neutru, în care să fie angrenate echipele care ar atinge faza semifinală, asta după ce UEFA va da liber la organizarea competițiilor sportive.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu