CFR, la mâna DSP și a Adunării Generale a LPF

Foto: Dan Bodea

Explozia de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus în rândul cluburilor de fotbal din Liga 1, și nu numai, readuce în discuție ideea înghețării campionatului. Dacă în ultima vreme CFR Cluj a devenit principalul focar de SARS-COV 2 al fotbalului românesc, ultimele rezultate, toate negative, care vizează 26 de persoane, inițial purtătoare a noului coronavirus ridică multe semne de întrebare, care însă, nu anulează ipoteza opririi competiției. După ce au dominat Liga 1 în cea mai mare parte, feroviarii pot pierde trofeul de campioană din pricina anchetei epidemiologice a DSP Cluj, dar și la votul Adunării Generale a LPF, de joi.

Dacă trece de DSP, CFR înfruntă AG a PLF și, dacă va mai fi cazul, pe Universitatea Craiova
La data de 18 iulie Alexandru Păun era depistat pozitiv cu noul coronavirus, cu doar câteva ore înaintea meciului cu FCSB. Au urmat rezultate pozitive pentru alte 25 de persoane din cadrul clubului și CFR a devenit focarul Ligii 1 de COVID-19. În mod miraculos, toate cele 26 de persoane infectate au primit, la sfârșitul săptămânii trecute, duminică 26 iulie, un nou set de rezultate de această dată negative pe linie! Adică, metaforic vorbind „s-au vindecat!”.

Informația nu a fost confirmată de niciun reprezentant al clubului semn că n-or fi toți cei 26 de CFR-iști imuni la virusul care, conform raportărilor autorităților române, a ucis aproape 2.200 de persoane, numai în țara noastră. Cum se poate întâmpla ca mai multe teste pozitive să devină negative într-un timp extrem de scurt, a explicat Pompiliu Popescu, fostul medic al echipei naționale.

„Trebuie să ai un minimum de educație ca să înțelegi ce se întâmplă! Lucrurile sunt simple. Dacă o probă a fost corectă, un test pozitiv poate ajunge negativ. După 10-12 ore, antigenul (o substanță care nu este recunoscută de organism ca fiind proprie – n.r.) poate să dispară și să negativeze testul, să nu mai existe concentrația necesară care ține testul pozitiv.

Mai rău este dacă ai un test negativ, după pozitiv, după iar negativ, după pozitiv. Atunci ne ducea cu gândul că probele nu sunt corect făcute. Dar în 8-10 ore, un test suferă o schimbare în antigen, astfel încât devine pozitiv sau negativ”, a explicat medicul Pompiliu Popescu.

A urmat reacția directorului executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu, acesta, de profesie medic epidemiolog, afirmând că ancheta epidemiologică în cazul CFR este departe de a fi încheiată, ceea ce pune în pericol disputarea meciului cu FC Botoșani, programat marți, 28 iulie, extrem de important pentru ca feroviarii să rămână în cursa pentru titlu.

Foto: Dan Bodea

„Nu pot vorbi eu de ce ies unele rezultate într-un anumit mod, asta ţine de laboratoare. Eu pot doar să interpretez ceea ce primesc. Pot să vă spun că după ce o să am toate datele voi încerca să închid ancheta epidemiologică. Vă spun sincer că pe mine nu mă interesează meciurile lor. Îmi pare rău, înţeleg că au fost campioni anul trecut, dar eu sunt pus aici să am grijă de sănătatea oamenilor. Pe mine mă interesează să nu mai genereze infecţie sau să răspândească virusul”, a declarat Moisescu.

Reprezentantul DSP Cluj a infirmat și informația conform căreia antrenorul Dan Petrescu ar fi fost externat vineri, 24 iulie, așa cum anunța Prosport la data amintită. „Marele nostru fotbalist, care este acum antrenor la Cluj (n.r. Dan Petrescu) este în continuare internat din câte știu”, a spus, duminică, 26 iulie, Mihai Moisescu, pentru sursa citată.

În concluzie, pentru ca meciul de marți, cu FC Botoșani, să poată fi organizat, este nevoie ca DSP Cluj să finalizeze ancheta epidemiologică, care nu ține doar de rezultatele negative pe care CFR le-ar fi primit la sfârșitul săptămânii trecute. Ancheta epidemiologică vizează și dacă jucătorii și angajații CFR-ului au intrat în ultimele două săptămâni în contact cu alte persoane, dacă au stat izolați etc.

Ipoteză șocantă: „Mecanismul de testare poate fi fentat!”
Ca și cum „miraculoasa vindecare” CFR-iștilor infectați, inițial, cu noul coronavirus nu ar fi ridicat suficiente semne de întrebare, tot la sfârșitul săptămânii trecute, duminică 26 iulie, medicul Virgil Musta, de la Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a expus o ipoteză cel puțin interesantă la Look TV.

„Există riscul ca testele să fie pozitive la prima testare, iar la a doua testare, dacă pacienţii ştiu să fenteze mecanismul, chiar să îl fenteze. Nu am datele necesare să explic, dar pot fi fentate. Nu pot să spun public că lumea poate va încerca să păcălească sistemul, dacă au nevoie de un test negativ, mai ales dacă vrea să plece în altă ţară şi are nevoie de un test negativ. Boala apare în câteva zile, dar există posibilitatea ca într-o perioadă scurtă de timp să nu apară în faringe virusul.

Diagnosticul pentru depistarea virusului se face printr-o anumită metodă, în care se determină din diferite produse patologice, din faringe, plămâni şi altele. Depinde de situaţia fiecăruia, dar pentru un diagnostic simplu se face testul din faringe, din gât. Toate laboratorele care fac testul trebuie să aibă echipamente care să nu dea erori. Totuşi, testele pot da o eroare de 70%, dar asta nu înseamnă că din 10 persoane care fac testul să fie pozitive toate 10. Poate nu au fost echilibrate echipamentele”, a declarat doctorul Virgil Musta la Look TV.

Joi e meciul de la LPF
Dacă DSP Cluj va finaliza ancheta epidemiologică și meciul cu FC Botoșani se va disputa marți, iar CFR Cluj va câștiga și se va apropia la doar un punct de Universitatea Craiova, tot nu scapă de griji. După ce mai multe echipe din Liga 1 au declarat nenumărate cazuri de coronavirus, LPF a decis să organizeze Adunarea Generală în cadrul căreia se va lua în discuție chiar înghețarea Ligii 1.

În acest caz apare marea întrebare: „Ce echipă va fi desemnată campioana României?”. Dacă seva merge pe criteriul meciuri jucate/ puncte și procentaj rezultat, CFR va fi desemnată campioană. Însă, există și posibilitatea ca Adunarea Generală să decidă înghețarea campionatului și omologarea clasamentului actual, cu Universitatea Craiova lider și potențial campioană. A treia variantă care se va lua în discuție este aceea ca titlul să nu se acorde niciunei echipe, iar membrii AG să voteze reprezentanta României în Liga Campionilor. Dacă să va ajunge aici, gruparea olteană ar putea să beneficieze de mai multe voturi decât CFR!

Dacă se va lua această decizie de înghețare, cu votul cluburilor, decizia va trebui aprobată de Comitetul Executiv al FRF. Cert este că până la data de 3 august, FR va trebui să anunțe UEFA cine va reprezenta România în cupele europene.

Distribuie:

Postaţi un comentariu