Alin a schiat spre școală, a ajuns tocmai la PyeongChang

sursa foto: arhiva personală

A XXIII-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă au început, vineri, 9 februarie. Per ansamblu nu ar trebui să avem așteptări de la cei 28 de reprezentanți ai României, dar poveștile despre performerii ”tricolori” se vor așterne și anul acesta, precum zăpada pe care vor alerga cei mai mulți dintre ei. La PyeongChang, în Coreea de Sud, nu așteptăm vreo medalie. Ne-am ”ars” deja la precedentele Jocuri Olimpice de vară, de la Rio, unde am avut așteptări mari, și am obținut prea puțin. Această pagină este a unor oameni care încă își mai dedică viața sloganului olimpismului: ”Important este să participi!”. Între cei 28 de sportivi români se numără și Alin Cioancă, un practicant al schiului de fond, demn urmaș al celei care îl pregătește, Rodica Drăguș, la rândul ei participantă la o ediție a JO de Iarnă, la Calgary, în urmă cu exact 30 de ani.

Ar fi basm, dacă nu ar fi adevărat
Introducere idilică. Pășuni cât vezi cu ochii, la o cotă de 1.200 metri altitudine. Din decembrie până … în ultima zi din an cât mai ține zăpada, acolo, la Piatra Fântânele se pregătesc sportivii practicanți de schi fond și biatlon. Nici turiștii nu se dau în lături de la a explora zona de o frumusețe răpitoare. Revenirea în realitate. Are 22 de ani și a început să practice schi fondul ca un mijloc de locomoție, din nevoia de a se deplasa într-o zonă montană, pe cât de frumoasă, pe atât de greu accesibilă, Piatra Fântânele, Pasul Tihuța, județul Bistrița-Năsăud. Participarea la Jocurile Olimpice, aparent, îl ridică la un nivel superior într-o societate divizată, în care sportivii se bucură de un oarecare respect și aprecieri. El este sportivul care va reprezenta Bistrița la JO, este Alin Cioancă, un băiat modest care a făcut cunoștință cu rigorile performanței sportive încă de la 10 ani.

sursa foto: arhiva personală

Pentru el nămeții de zăpadă reprezintă amintiri de neprețuit ale copilăriei. Pe coamele albe din Piatra Fântânele și-a dat drumul prima oară la vale, culcat pe o sanie. Mai apoi a crescut și și-a pus schiurile în picioare. Un lucru normal dacă ne gândim că până la jumătatea anilor ’80 sania și schiurile erau singurul mijloc de locomoție în zonă. Până să ajungă asfaltul în zonă, în Pasul Tihuța, de cum dădea zăpada, localnicii își puneau în picioare schiurile improvizate din lemn și se deplasau spre locurile unde aveau treabă. Tot de schiuri se foloseau și copiii pentru a ajunge la școală. Așa a interacționat și Alin Cioancă pentru prima oară cu sporturile de iarnă, fără măcar să bănuiască unde îl vor duce…schiurile. La 10 ani a fost descoperit de Rodica Drăguș și tot de atunci schi fondul a devenit ”meseria” și viața lui.

”Alin este unul dintre cei mai serioși și muncitori copii pe care i-am antrenat și își merită pe deplin locul în echipa olimpică a României. Dorința lui de a reuși în sport a fost mai presus de orice, iar din punctul meu de vedere, ca și antrenor, ca fost sportiv de performanță, știu că ambiția și perseverența contează foarte mult. Atunci când ești hotărât și ști ce vrei nu există decât un loc în care vei ajunge: sus pe culmile succesului! Alin a știut dintotdeauna ce vrea”, își descrie Rodica Drăguș elevul participant în premieră la Jocurile Olimpice de Iarnă. Ascensiunea lui nu este tocmai un miracol. La Piatra Fântânele se pregătesc zeci de ani de zile toți performerii Clubului Sportiv Municipal din Bistrița.

sursa foto: arhiva personală

”Avem mulți bistrițeni participanți la Jocurile Olimpice la schi fond și biatlon, care s-au ridicat de aici și aici s-au antrenat. Nu vrem să pierdem această tradiție”, punctează Rodica Drăguș. Și ar fi păcat să se piardă. Din Piatra Fântânele a pornit în cursa de urmărire a faimei mondiale Ileana Hangan, una dintre cele mai mari sportive practicante de schi fond și biatlon, câștigătoare a 18 titluri de campioană naționale și care a reprezentat România de trei ori la Jocurile Olimpice de iarnă, în 1988, în 1992 și în 1994.

Talente neprețuite, așteptări modeste
Jocurile Olimpice sunt visul oricărui sportiv. Poate nedrept, JO de iarnă nu se bucură de popularitatea JO de vară, dar cei ce practică disciplinele sportive hibernale constituie, încă, un contingent important în țara noastră. Alin Cioancă va alerga la sprintul pe echipe alături de Pepene Paul (cel mai bun fondist din țară). Așteptările nu sunt mari, dar un ”rezultat bun” … se poate obține. ”Un rezultat bun înseamnă o clasare meritorie. Deși se fac eforturi pentru alinierea sporturilor de iarnă la un nivel competitiv, încă suntem departe de ceea ce se cere în <<lumea bună>>.

sursa foto: arhiva personală

Sporturile de iarnă înseamnă costuri importante și tocmai de aceea, în primul rând trebuie apreciat efortul acestor sportivi de a ajunge acolo. Au muncit incredibil de mult să fie unde sunt acum. Toți ar trebui să îi sprijinim, de oriunde suntem, pentru că ne reprezintă țara, reprezintă România. Nu aștept altceva decât să dea tot ce pot și să dea dovadă că sunt acolo datorita performanței lor, pe care sunt convinsă că au dobândit-o prin mult efort, sacrificii și ambiție”, rezumă Rodica Drăguș eventualele așteptări ale fanilor sporturilor de iarnă.

Delegația României la PyeongChang
După ultimele ajustări, echipa olimpică a României pentru PyeongChang 2018 numără 28 de sportivi, dintre care o rezervă, și 27 de tehnicieni și oficiali:
Bob (8 sportivi): Maria Adela Constantin și Andreea Grecu (bob-2), Mihai Cristian Țentea și Nicolae Ciprian Daroczi (bob-2), Dorin Alexandru Grigore, Florin Cezar Crăciun, Levente Bartha (bob-4), Beatrice Puiu (rezervă);
Schi alpin (2 sportivi): Alexandru George Barbu, Ania Monica Germaine Caill;
Patinaj viteză (1 sportivă): Alexandra Ianculescu;
Schi fond (3 sportivi): Alin Florin Cioancă, Paul Constantin Pepene, Timea Lorincz;
Sărituri cu schiurile (1 sportivă): Daniela Vasilica Haralambie;
Biatlon (6 sportivi): Eva Tofalvi, Cornel Dumitru Puchianu, Nicolae Remus Faur, George Răzvan Buta, Gheorghe Iulian Pop, Marius Petru Ungureanu;
Sanie (5 sportivi): Raluca Strămăturaru (simpu feminin), Valentin Creţu, Andrei Turea (simplu masculin), Cosmin Atodiresei, Ştefan Muşei (dublu masculin);
Skeleton (2 sportivi): Maria Marinela Mazilu, Dorin Dumitru Velicu.

sursa foto: arhiva personală

”Un rezultat bun la Jocurile Olimpice de iarnă înseamnă o clasare meritorie. Deși se fac eforturi pentru alinierea sporturilor de iarnă la un nivel competitiv, încă suntem departe de ceea ce se cere în <<lumea bună>>. Sporturile de iarnă înseamnă costuri importante și tocmai de aceea, în primul rând trebuie apreciat efortul acestor sportivi de a ajunge acolo. Au muncit incredibil de mult să fie unde sunt acum. Toți ar trebui să îi sprijinim, de oriunde suntem, pentru că ne reprezintă țara, reprezintă România”, Rodica Drăguș, antrenor de schi fond (CSM Bistrița), și fostă participantă la JO de la Calgary (1988)

Distribuie:

Postaţi un comentariu