Techsylvania: viitorul securității online se schimbă cu ajutorul a cinci tineri clujeni
Tehnologia de cel mai înalt nivel și-a dat întâlnire la începutul acestei săptămâni cu cele mai agere minți clujene, rezultând astfel un hackathon care promite să aducă pe piață soluții dintre cele mai ingenioase pentru problemele de zi cu zi. „Techsylvania” și-a desemnat câștigătorii, echipa „încoronată” realizând în mai puțin de 20 de ore o aplicație ce promite să ne salveze de la povara memorării de parole pentru toate conturile și device-urile pe care le folosim.
Techsylvania s-a desfășurat pe parcursul a două zile, fiind format dintr-un maraton de programare focusat pe tehnologii la purtător și o conferință de o zi, la care au participat oameni de afaceri și dezvoltatori din IT veniți din SUA, Germania, Anglia, Polonia sau Bulgaria. Hackathonul a fost însă „perla coroanei”, aducând echipe de tineri IT-iști, hotărâți să impresioneze oamenii cu bani din domeniu cu ideile lor năstrușnice.
„Este vorba despre tehnologii precum ceasuri ce îți trimit notificările de pe rețele sociale sau telefon, sunt brățările care îți monitorizează activitatea zilnică sau dispozitive care permit recunoașterea prin intermediul ochilor. Sunt tehnologii tot mai căutate și utilizate și la noi mai ales în rândul tinerilor”, explică Vlad Ciurca, producătorul executiv al evenimentului.
ATM-urile și ușile de bloc, mai prietenoase în viitor
Premiile au fost și ele consistente, câștigătoare fiind o echipă de studenți la UBB, Ingineria Informației, care au realizat un dispozitiv capabil să interpreteze locul în care utilizatorul privește pentru a deduce astfel parole sau coduri PIN.
Chiar dacă au pornit la drum cu dorința de a trăi experiența unui hackathon, cei șase clujeni au sfârșit prin a câștiga concursul și implicit câteva premii deloc de neglijat: gadget-uri de la parteneri, o invitație la o competiție de start-up-uri din Franța și două invitații la acceleratoare de afaceri din Germania și Cluj.
„Înainte cu o zi ne-a venit ideea, la bere, când ne gândeam cum ai putea evita să lași plasele joc atunci când vii acasă de la cumpărături . Am venit aici fără o idee anume și noi de fapt am vrut să vedem cum este un hackathon. Nu am sperat la nimic, am vrut doar să vedem ce iese. Am început, am dat de multe probleme, am lucrat non-stop, a iesit ce a ieșit, se mai poate perfecționa, dar la următorul va fi chiar mai bine. A fost o experiență foarte interesantă pentru că noi ne cunoaște și ne-am putut simți ca acasă. Am putut să ne testăm abilitatea de a intra în contact cu ceva despre care nu știam absolut nimic, am putut să învățăm multe lucruri despre noi tehnologii și faptul că am câștigat a făcut-o chiar mai frumoasă”, explică, Anca Davidel, clujeancă „adoptată” care recunoaște că orașul de pe malul Someșului Mic a devenit între timp chiar prima casă, în detrimentul capitalei.
Ce a pornit de la o dilema legată de bagajele și problemele pe care le provoacă la intrarea într-o clădire s-a transformat într-un proiect vânat deja de dezvoltatori din domeniu mulțimită numeroaselor domenii în care poate fi aplicată. De 20 de ore de muncă asiduă a avut nevoie echipa formată din Anca Davidel, Ovidiu Roșu, Ignat Lorand, Lucian Ziman, Ioan Lup și Gereb Istvan pentru a duce la bun sfârșit năstrușnica idee.
„Ideea proiectului este de a ajuta oamenii care au probleme cu securitatea în diferite sisteme și de a le oferi o alternativă. Noi am făcut o aplicație care înregistrându-ți ochii, poate determin unde anume te uiți și în funcție de coordonatele respective putem determin care au fost butoanele pe care userul a vrut să apese.
Niște coordonate pe care le interpretăm și aflăm unde privește omul. În cel mult o secundă noi obținem toate datele de care avem nevoie. Pe aplicația prezentată aici, tot procesul a durat cam șase secunde. Nu e totuși ca și în filme; ceea ce facem noi nu are legătura că retina omului”, spune Lorand, colegul de echipă al Ancăi.
Testată inițial pentru bancomante, aplicația celor cinci tineri promite să schimbe viața utilizatorilor de gadgeturi care nu o dată ajung să uite parole sau coduri PIN.
„Aplicabilitatea este nelimitată, practic. Noi am simulat un ATM pe care te loghezi cu privirea. Poate fi folosită la smart-door-uri, unde nu mai intri cu cheia ci folosind doar privirea. Am primit deja surse de finanțare pe ATM-uri și sincer nu văd o limită pentru aplicație. Orice sistem de securitate, inlcusiv parolele de mail, ar putea folosi ce am făcut noi. Ne-am gândit că la un moment dat ar fi chiar mișto să folosească astfel doar o singură parolă și să nu mai ajungi să ai conturi blocate”, explică Anca.
[stextbox id=”custom” caption=”Ce este un hackathon?”]
„Un hackathon este un maraton de programare, la noi au fost 24 de ore, la care vin programatori cu scopul de a dezvolta un produs într-o formă incipientă. Nu este focusat pe zona de business, nu trebuie prezentări complexe ci trebuie doar să arăți ce ai făcut. Un hackathon pune bazele dezvoltării de produse și la final, cei care vor să continue, primesc sprijin pentru a-și dezvolta programul. Avem aici multe persoane din străinătate și astfel Clujul este pus pe harta acestor evenimente”, explică Vlad Ciurca, director executiv al Techsylvania.[/stextbox]
Tipul competitie este Hackathon, cum e relatat in definitia de la final si nu Hackathlon, asa cum apare in tot corpul textului, iar castigatorii au fost desemenati de duminica dupa amiaza, luni avand loc doar conferinta.
Toata durata evenimentului a fost de 3 zile, 31.05-02.06 ( 2 zile de hackaton si 1 de conferinta ). Toate detaliile live de la eveniment le gasesti pe blog-ul meu. Sunt intodeauna dispus sa ajut pentru a oferi informatiile corecte !
Spor!
Nu pot sa nu remarc ca sunt cateva lucruri care poate vor parea incerte cititorilor. Vreau asadar sa precizez ca suntem 6 membrii in echipa, nu 5 cum e trecut in titlul articolului si nu sunt bucuresteanca, sunt din Suceava dar a fost vorba de alegerea facultatii (intre Cluj si Bucuresti) si de acolo s-a inteles gresit…