Ostașul Român din Carei stă să moară

Monumentul Ostașului Român din Carei

După decenii întregi în care a fost lăsat în voia intemperiilor, Monumentul Ostașului Român din Carei primește, cel puțin pe hârtie, o șansă de restaurare. În acest sens,   monumentul a fost transferat din patrimoniul Primăriei Carei în cel al Muzeului Județean Satu Mare. Prin acest transfer se încearcă obținerea fondurilor necesare din partea Consiliului Județean (CJ).

Monumentul la care s-au închinat toți președinții și premierii României se află într-o stare avansată de degradare. Neglijat de decenii de autoritățile locale și de Ministerul Culturii, monumentul prezintă azi semne evidente de deteriorare pe toată suprafața, însă adevăratele pericole se află în interior. Dată fiind structura de calcar, și neglijența de-a lungul timpului, o serie de organisme biologice au săpat adânc în interiorul monumentului.

 „Noi intenționăm să luăm primele măsuri, cele de urgență, până la data de 25 octombrie. Din păcate condițiile meteorologice de acum fac imposibile aceste intervenții. Cel puțin pentru această primă etapă banii nu sunt o problemă. Consiliul Județean ne-a alocat deja suma necesară. Suma necesară restaurării monumentului este de 30.000 de euro. Credem că ne vom descurca cu acești bani, deși alte monumente din țară, sculptate din același material și la dimensiuni mult mai mici (Poarta Sărutului din Târgu Jiu – n.r.) au primit fonduri guvernamentale chiar și de opt ori mai mari”, ne-a declarat Liviu Marta, directorul Muzeului Județean Satu Mare.

Criteriul financiar nu a fost singurul motiv pentru care monumentul a fost transferat în responsabilitatea Muzeului Județean. Directorul acestei insituții spune că „muzeul dispune de o secție specială de restaurare, ai cărei specialiști pot restaura, în mod profesionist, și cu costuri mult mai reduse, monumentul careian. Totodată din cauza lipsei fondurilor, restauratorilor sătmăreni le-a fost redusă major activitatea în ultimii ani, acesta fiind un proiect perfect pentru a-și demonstra profesionalismul”.

Monumentul Ostașului Român din Carei a fost inaugurat în anul 1964

Monumentul Ostașului Român din Carei a fost inaugurat în anul 1964

Nu a fost o prioritate pentru Primăria Carei

Menționăm faptul că monumentul se află de mult timp pe lista obiectivelor ce trebuie restaurate din fonduri guvernamentale, însă a fost amânat mereu de reprezentații Ministerului Culturii, acordând prioritate altor obiective, situate în special în partea de sud a țării. De aceeași indeferență au dat dovadă și Primăria Carei.

„Este un monument extrem de important la care au venit toți președinții și prim-miniștrii României. Au trecut aproape cinci decenii de când nu s-au făcut niciun fel de reparații. Nu cred că nu s-a putut face ceva ci pur și simplu nu s-a dorit”, spune consilierul local Ilie Ciută.

Careiul este scos din anonimat în fiecare an datorită acestui monument, prin prisma ceremoniilor dedicate Zilei Armatei Române. Cu toate acestea, starea precară a monumentului în sine nu reprezintă o prioritate pentru Eugen Kovacs, actualul primar. Situația Monumentului Ostașului Român a fost, se pare, mult mai puțin importantă decât trotuarele și spațiul verde din jurul acestuia. În acest sens, administrația careiană a obținut de la Ministerul Mediului, finanțarea unui proiect în valoare de aproximativ 200.000 de euro, destinat exclusiv reamenajării zonei ce împrejmuiește monumentul. Cu doar 15% din această sumă administrația locală putea foarte ușor restaura monumentul-simbol al urbei, fără a pasa această responsabilitate către Muzeul și Consiliul Județean.

[stextbox id=”custom” caption=”Simbolul Careiului”]Monumentul Ostașului Român din Carei este opera sculptorului Vida Gheza și a arhitectului Anton Dâmboianu. Inaugurat în anul 1964, complexul monumental este realizat din piatră albă și are dimensiuni impresionante: deschiderea frontală de 18 m, adâncimea de 5 m și înălțimea de 12 m. Acest însemn comemorativ se compune din cinci elemente cu semnificații simbolice: un cap de țăran, o poartă cu incrustații asemănătoare celor care împodobesc porțile maramureșene (“poarta jertfelor”), o femeie plantând o floare, chipul unui ostaș și un obelisc asemănător turlelor bisericilor maramureșene. Pe acest obelisc este înscris următorul text: “Glorie ostașilor armatei romăne, căzuți în luptele pentru eliberarea patriei”.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu