Ce este terapia Vojta?

Terapia Vojta este o formă modernă de terapie fizică ce face parte dintr-un complex de terapii esențiale în reabilitarea neuro-pediatrică și alte afecțiuni pediatrice sau ortopedice.

Terapia a fost dezvoltată de neurologul pediatru de origine ceha Vaclav Vojta care a cautat tehnici de diagnostic timpuriu și tratament pentru copiii ce sufereau de paralizie cerebrală. Principiul de bază este “locomoția reflexă” – aplicarea de stimuli externi prin tehnici special învățate, care sunt menite, prin activarea anumitor centri, să provoace reacții de mișcare în mod automat.

Terapia Vojta s-a dovedit a fi un extraordinar ajutor în tulburări de motricitate și dezvoltare ale sugarului, copilului mic, adolescentului și adultului, fiind cercetată și confirmată ca și eficientă de peste 50 de ani pe plan mondial.

În terapia Vojta, acele funcții de mișcare precum prinderea, rostogolirea, verticalizarea, mersul, nu sunt învățate, exersate și antrenate, ci se consideră ca fiind modele de mișcare “înnăscute”, “înregistrate”, omul fiind determinat genetic pentru locomoție.

Conform profesorului Vojta, toate aceste mișcări care apar la om în dezvoltarea sa, pot fi regăsite la copii într-un anumit stadiu al dezvoltării, dar de care nu dispun încă spontan.

Folosind anumite poziții și presiuni cu o direcție precisă, pe zone clar determinate ale corpului, se pot declanșa acele modele de mișcare de tip “reflex”, “înnăscute”, determinând astfel “deblocări” sau “căi noi de acces” în interiorul căilor blocate la nivelul sistemului nervos.

Indicațiile terapiei Vojta:

  • Tulburări de coordonare centrale la vârsta sugarului;
  • Tulburări de mișcare datorate leziunilor sistemului nervos central (paralizii cerebrale);
  • Boli musculare (distrofii, miopatii);
  • Paralizii periferice;
  • Deviații ale coloanei vertebrale;
  • Dezvoltare defectuoasă a șoldului (displazii, luxații);
  • Tulburări ale funcției respiratorii, masticație, deglutiție.

Contarindicațiile terapiei Vojta:

  • Stări acute febrile, stări inflamatorii;
  • Status post-vaccinare (5-10 zile);
  • Afecțiuni musculare grave (miastenia gravis);
  • Boala oaselor de sticlă;
  • Boli cardiace.

Tulburările de postură și motricitate, în special cele cauzate de o disfuncție a sistemului nervos, necesită un tratament complex care poate dura luni sau ani de zile și care ar trebui să înceapă cât mai devreme posibil.

Terapia Vojta poate fi aplicată în aceeași măsură, atât la sugari, cât și la copii. Indicația rezultă pe baza diagnosticului medical și a scopului terapeutic formulat în consecință. Orice postură sau modalitate de mișcare este puternic imprimată în zone subcorticale și se moștenește genetic.

Terapia în sine face posibil ca modelele de mișcare elementare să fie din nou accesibile pacienților care au suferit leziuni ale sistemului nervos central sau locomotor, prin mișcări reflexe. Cele mai bune rezultate sunt obținute atunci când la pacient nu s-au dezvoltat și fixat deja asa numitele modele motrice înlocuitoare.

La pacienții aflați în faza de fixare a „motricității înlocuitoare“, scopul terapiei este activarea și menținerea modelelor de mișcare fiziologice, precum și rechemarea și integrarea modelelor de mișcare anormale nefixate încă în desfășurarea motrică normală până la stăpânirea deplină a motricității voluntare.

[stextbox id=’custom’]Dacă doriți să intrați în legătură cu specialiștii Polaris Medical și să aflați mai multe detalii despre procedurile privind terapia Vojta, puteți adresa aici întrebările dvs. De asemenea, puteți afla aici mai multe detalii despre serviciile din secția Pediatrie Polaris Medical.[/stextbox]

            Articolul a fost scris de:

Dr. Laura Mărginean – Medic primar neurologie pediatrică la Polaris Medical

Loredana Cozma – Kinetoterapeut la Polaris Medical

Distribuie:

Postaţi un comentariu