Intervenţie endoscopică în premieră pentru Europa de Sud-Est la un copil de 4 ani

O intervenţie endoscopică în premieră pentru România şi pentru Europa de Sud-Est a fost realizată la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie „Prof. Dr. O. Fodor” Cluj-Napoca, la un copil de patru ani şi jumătate care nu se mai putea alimenta din cauza unei afecţiuni motorii esofagiene.

Prof. Dr. Marcel Tanțău, care a realizat intervenţia endoscopică, a explicat, joi, într-o conferinţă de presă, că intervenția endoscopică vine în contextul eșuării tratamentului anterior medicamentos şi procedurilor de dilatare endoscopică cu balonaș.

„Intervenția intitulată miotomie perorală endoscopică a durat aproximativ 38 minute, a decurs fără incidente intra și post-intervențional, astfel că la 48 de ore de la intervenție, alimentația orală se desfășoară normal în regimul lichidelor și solidelor. Primele simptome au debutat în urmă cu aproximativ doi ani, prin acuze respiratorii, ulterior în urma unor investigații amănunțite s-a stabilit diagnosticul de Achalazie. Starea de sănătate a copilului s-a degradat treptat, astfel că în urmă cu aproximativ o lună alimentația orală era foarte dificilă, aproape imposibilă, motiv pentru care a fost îndrumat către Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. O. Fodor” Cluj-Napoca. Reușita intervenției a fost posibilă datorită unei colaborări interdisciplinare excepționale între clinicile de pediatrie din București și Cluj, care au asigurat diagnosticarea corectă, asigură monitorizarea și serviciile spitalicești pre și post- intervenționale și Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca, unde a avut loc intervenția endoscopică salvatoare”, a declarat Marcel Tanţău.

El a mai spus că această intervenţie în premieră pentru România a mai fost efectuată în circa zece cazuri, în centre din Europa de Vest şi Asia.

Marcel Tanţău a explicat că, practic, muşchiul esofagian care închide şi deschide calea spre stomac rămânea într-o poziţie contractată, blocând trecerea alimentelor spre stomac, iar în esofag se acumulau alimente, ceea ce ducea la mărirea acestuia. De asemenea, cea mai mare parte a alimentelor erau vomitate şi exista pericolul ca alimentele acumulate în esofag să intre pe căile respiratorii şi să provoace asfixierea.

„E vorba de o patologie rară şi, la copil, foarte rară, care alterează foarte mult calitatea vieţii. (…) Am secţionat un muşchi al esofagului care rămânea contractat. Când am văzut prima dată această procedură mi s-a părut absolut SF, prima operaţie a fost făcută în Japonia şi lumea medicală europeană a fost puţin sceptică în privinţa acestei tehnici. Profesorul japonez care a inventat acest tip de intervenţie a fost invitat şi de către noi la un workshop şi apoi ne-am împrietenit şi am făcut un stagiu la dânsul”, a mai spus Marcel Tanţău.

Distribuie:

Postaţi un comentariu