Ce cred clujenii despre campania electorală: „Cineva trebuie să umple piscinele și toamna”

Clujenii sunt extrem de reticienți când vine vorba de politică sau de modul în care se desfășoară campania electorală în propriul oraș. Mulți dintre aceștia nici nu vor să audă de așa ceva și te trimit rapid la plimbare cât ce ai rostit în prezența lor cuvântul „politică” sau ceva care să le amintească de conducătorii actuali sau de cei care aspiră să ocupe, după alegerile din această toamnă, cea mai înaltă funcție în stat. „Nu vedeți că nu vrem să vorbim despre asta? Știu ei mai bine de ce”, a spus în treacăt o trecătoare. Un domn în vârstă, extrem de iritat: „Nu mă întrebați, nu mă interesează!” Pentru a obține, totuși câteva păreri, am încercat să abordăm clujenii ceva mai calmi, la o primă vedere. Ce părere au aceștia despre modul în care sunt informați în cadrul campaniei electorale, ce părere au despre vacanța de toamnă a parlamentarilor, dar și ce calități ar trebui să aibă candidatul ideal veți afla în cele ce urmează.

Iulia Lasconi este voluntar la Festivalul International de Film Comedy Cluj. Ne spune senină că nu știe prea multe despre campania electorală. „Nu prea am văzut afișe, nu e promovată cum trebuie anul acesta în Cluj. Mai mult pe internet. Acolo cred că e cel mai ușor promovabilă”, a spus Iulia. Valentina Rus susține că e apolitică și, în consecință, nu urmărește campania electorală.

„Eu sunt din Dej, dar vin destul de des la Cluj. Cred că se cheltuie bani aiurea pe afișe. Eu cred că ar fi suficiente trei bannere cu fiecare candidat, în fiecare localitate: unul la intrare, altul la ieșie și unul în centru. Banii folosiți în campanie ar putea fi folosiți și în alte scopuri. Îmi spuneți că și-au luat vacanță acum? Ei sunt în vacanță tot anul! Și cel din opoziție care strigă cel mai tare și ală de la putere, la fel, toți au fost de acord să își ia vacanță! Toți își apără părticica, candidatul și normal că sunt implicați în campanie. Ce e rău și nu îmi place mie e faptul că numai când sunt alegeri îi vezi. În rest, mi-ar plăcea să vină printre oameni, să salute, să vadă ce nevoi au oamenii de rând. Atunci ne întorc spatele. Acum dau din cinci în cinci minute mâna cu oamenii. Mă refer la candidați. Nu prea i-am văzut pe parlamentari acum. Participă la deschideri de școli, grădinițe, mai taie câte o panglică. Acolo apar mai mult”, spune Constantin Borodi. Acesta consideră că președintele are un rol bine stabilit prin Constituție și că „trebuie să își vadă de ale lui”. Domnul Borodi ar prefera un președinte „împăciuitor” și care să se ocupe cum trebuie de politica externă. „Eu când m-am mutat în Dej, primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă împrietenesc cu toți vecinii. Că, Doamne ferește, dacă mi se întâmplă ceva, la cine apelez? Așa și la noi. Dacă ești președinte, dai mâna cu bulgarul, cu ungurul, cu turcul, cu rusu, cu ucraineanul și apoi te duci la americani. Că nu sar americanii așa repede! Mai degrabă te ajută bulgarul, de exemplu. Trebuie să fie un om civilizat, să aibă puțină cultură. Vreau mai multă civilizație de la țara asta și implicit de la președinte! Din 2000 până în 2009 s-a cam purtat bădărănia, acum ar fi cazul să se schimbe”, crede acesta.

DSC_8465

Lucreția Safta are ca principală sursă de informație televizorul. „Noi știm despre toți ce se spune acolo. Atâta știm. Așa pe stradă nu prea am văzut până acum afișe sau să se dea pliante. Nu am întâlnit persoane care să facă propagandă, deși ies în oraș. Afișele sunt mai puține ca în alți ani. Nu cred că se ocupă parlamentarii de campanie. Fac ei cu totul altceva. Cum să se ocupe de campanie? Eu cred că au ei problemele lor, pe care le știm toți, campania e doar un pretext”, spune aceasta. În ceea ce privește candidatul ideal, e greu să se pronunțe. Cu toate acestea, consideră că lumea intelectuală ar trebui să se implice mai mult.

Paul Razvan Moldovan consideră că se cheltuiesc prea mulți bani în cadrul campaniei electorale: „ Nu e nevoie de atâtea afișe sau pancarde. Una pe o stradă. Oricum lumea se uită la una singură, nu e nevoie să fie zece pe o stradă. Cred că pun așa multe să justifice cumva banii cheltuiți. Am avut tangențe cu politica, cu oameni care s-au implicat în campanii și am înțeles că se iau destul de mulți bani. Se fac contracte mai mari decât e nevoie. Parlamentarii și-au luat vacanță, pentru că acum, toamna, lumea a ieșit din concediu și cineva trebuie să umple piscinele. Candidatul ideal pentru mine nu participa. El ar fi Mihai Ungureanu. Are un stil de gândire diferit și cred că ar fi cel mai potrivit”, a spus tânărul.

Un alt clujean, Iosif Pop, este decepționat de clasa politică, dar și de modul în care se desfășoară campania electorală. „E numai reclamă și atât. Părerea mea e că nu se ocupă nici de campania electorală cum trebuie, nici de celelalte atribuții ale lor. E trist că este așa. Nu prea ști pe cine să alegi din cei 14. Unii nu sunt chiar copți cu ghilimelele de rigoare, alții sunt prea încrezuți și majoritatea mincinoși. Viitorul președinte ar trebui să fie mult mai aproape de cetățeni și să nu mintă. Acum toată lumea, ca să prindă ciolanul promite marea cu sarea și după, veți vedea că nu vor face nimic. Ești decepționat și debusolat ca cetățean. Trist nu este pentru noi, ci pentru cei tineri, care se duc să își caute de lucru în altă parte. Cât ce termini facultatea, ești pe lista de somaj”, spune supărat domnul Pop.

Steliana Gheorghiu consideră că e prea multă țigănie și că adevărata campanie se desfășoară la televizor. „Cred că nu sunt suficiente afișe. Eu stau în Gheorgheni, la capătul liniei 32 și sunt foarte puține afișe. Sunt numai la magazinul Hermes. Probabil parlamentarii se ocupă de campanie în paralel cu alte lucruri”, este de părere femeia.

Ultimul intervievat, un bărbat de vârsta a treia, închide seria nemulțumirilor: „Mai bine să nu discutăm aspectul ăsta. Sunt împotriva clasei politice!”

Distribuie:

Postaţi un comentariu