„După ski la Wu”, un business răsărit din natură, în inima munților

Foto: Ovidiu Dumitra

În inima Apusenilor, la peste 50 de kilometri distanță de tot ce înseamnă agitația marelui oraș, se află localitatea Mărișel. Izolată de natură prin pădurile (încă) dese și, nu neapărat cu voie, de autorități, din cauza drumului care ar putea distruge orice mașină nepregătită de raliu, localitatea este unul dintre cele mai liniștite locuri în care un turist ajunge. Peisajul pare un tablou 3D în care mai apare din când în când câte o vacă ieșită să ia prânzul. Casele sunt răsfirate pe tot muntele, iar aici vecinii nu se bat pe locuri de parcare. Pe o uliță pe care ajungi direcționat de un indicator e însă ce mai multă lume. Nu e căminul cultural, ci complexul turistic al lui Wu. Cosmin Zirbo pe numele său, dar mult mai cunoscut pentru porecla Wu care face trimitere la rapperi new yorkezi Wu Tang Clan, este proprietarul domeniului „După ski la Wu”, fiind exemplul tipic de „evadat” al orașului, refugiat ulterior în natura, acolo unde a pornit din pământ un business. Un business însă ceva mai altfel.

Foto: Ovidiu Dumitra

După 50 de kilometri de chin rutier, pe o uliță flancată de o parte și de alta cu pășuni pe care vacile sătenilor se plimbă în pace, apare o cabană. Opera îi aparține lui Cosmin Zirbo sau Wu, fost însoțitor de zbor, inginer în protecția mediului și, actualmente, persoană hotărâtă să facă un business din ecologie. A ridicat cabana și tot ce mai există pe lângă ea în urmă cu trei ani, când lucrările la pârtia de lângă el erau doar la început. Cum se lucrează cu fonduri europene și proiecte complicate, la trei ani de la începerea lucrărilor, pârtia e tot la început, în timp ce cabana lui Wu are deja oaspeți fideli.

Vara se numără clienții

Deși este vară, la Wu e plin. De ce? Pentru că „După ski la Wu” nu este un complex condiționat de existența zăpezii, ci un complex condiționat de dorința clienților de a se întoarce la natură. Iar dintre toți cei care își pot dori așa ceva, firmele de IT și team building-urile lor sunt cei mai buni clienți pe care Wu îi poate avea. Asta mai ales pentru că are ce să le ofere.

„Eu ce am putut să fac a fost să mă activez, să apar. Tot ce le-am prezentat oamenilor de HR care veneau la mine e legat de locul acesta, cu naturalețea lui. Sunt adeptul lucrurilor bio, naturale și tocmai de aceea, acum de exemplu, le dau oamenilor de aici apă adusă direct de la izvor. Plasticul de aici e refolosit și abia apoi reciclat. Sunt multe  activități montane care se pot face aici, priveliștea este panoramică și de aici se vede și Vârful Vlădeasa. Lumea se reîntoarce la natură și aici apare plusul pe care îl am eu în domeniu”, explică tânărul.

Wu a fost o perioadă de timp însoțitor de zbor, după ce a obținut o calificare ca inginer în protecția mediului. El spune că de mic a iubit natura și a visat să trăiască în munți. După o perioadă complicată a vieții lui, în care a luptat cu cancerul și a și învins, Wu a lăsat viața de la oraș pentru a construi cu mâna lui o cabană pe care o privește ca pe copilul său.

„Am pornit toată cabana natural. Toată este făcut cu lacuri pe bază de apă, nimic invaziv, fosă septică la care folosim bacterii astfel încât să nu fie afectată pânza freatică și tot soiul de lucruri care fac ca acest loc să fie integrat în cadrul natural. Asta am prezentat oamenilor și lor le-a plăcut. Am fost însoțitor de bord la Wizz Air. Mi-am dat demisia pentru a face asta. De când m-am angajat acolo, cât stăteam cu colegii de pe avion ajungeam să ne povestim toată viața și era foarte interesant. Toți eram cu bariera jos și le spuneam că visul meu este să am o cabană la munte, lângă o pârtie. Aici trebuia să fie de mult timp o cabană pentru că este un proiect european, dar eu sunt pregătit pentru când se termină pârtia. Le spuneam cum iarna, aici, vreau ca oamenii să poată să se dea cu sania de pe acoperiș, iar la asta lucrez”, mai spune Cosmin.

O lecție pentru comunitate

Wu a abordat problema cu multă energie pozitivă, știință și răbdare. A construit un business sustenabil care să fie în primul rând pe placul său, știind că în acest fel și clienții vor fi mulțumiți. Încă din primele zile, când pe domeniul complexului încă se lucra, ideea s-a dovedit un succes. Acum, doi ani și jumătate mai târziu, revelioanele sunt specialitatea casei, iar oamenii de HR îl sună tot mai des. La Wu se pot face tot soiul de activități, de la tir cu arcul, la concerte și drumeții pe munte, iar în activități au fost implicați și sătenii, care învață din ce în ce mai mult că turismul este meseria viitorului la munte și nu defrișatul-viteză.

Foto: Ovidiu Dumitra

„Cazarea este la oamenii din zonă. La localnici. Cu ei discut și trebuie să înțeleagă că povestea cu exploatarea lemnului trebuie să se termine. Nu mai este voie. De doi ani au fost opriți și acum trebuie să devină gazde pentru turiști. Capacitatea pârtiei, când va fi gata, va fi foarte mare. Vor fi mii de oameni care vor veni și satul trebuie să fie pregătit, iar eu vreau să îi ajut. Încercă să am impact și în comunitate. Fiind inginer în protecția mediului, sunt adept al lucrurilor care se pot reface. Am vorbit cu oamenii, cu primarul, cu cei de la școală și le-am explicat că totul pornește de la educație. Am făcut replantări pentru a le demonstra că se poate. Norvegienii taie cele mai mari suprafețe de pădure la nivel european. Dar reîmpăduresc mai mult decât taie și astfel copiii lor pot avea joburi de viitor în acest domeniu”, crede Cosmin.

De unde vine succesul. Din energia locului dar și a complexului, care a fost ridicat manual, cu multă dragoste. „După ski la Wu” este parte a muntelui, spune Cosmin, care încearcă și chiar reușește să transmită starea lui pozitivă clienților care îi trec pragul.

„Aici și frecvența la care funcționăm este mai joasă. Eu trăiesc aici în timpul săptămânii și în weekenduri vin la Cluj. Când vin aici, jumătate de zi nu sunt bun de nimic. Cel mult fac niște curățenie, pentru că durează până intru în frecvența locului de aici. Apoi, gena noastră ne îndeamnă să ne întoarcem spre natură. Bărbații, genetic sunt programați să facă asta. Apoi, vibe-ul cabanei este unul bun, cred eu. Am lucrat tot manual aici, am lucrat cu plăcere și fără grabă sau stres. Oamenii simt asta și se vede și pe ei”, mai spune Cosmin Zirbo.

 

[stextbox id=’custom’]

Dacă porniți din Cluj-Napoca spre cabana lui Wu, traseul cel mai prietenos cu mașina este cel care trece prin Someșul Cald. De asemenea, odată ajunși în Mărișel apelați la indicațiile sătenilor, în condițiile în care aplicația Google Maps vă va trimite în primă fază pe ulițe pe care puteți rămâne blocați pe timp de iarnă sau ploaie.

 

[/stextbox]

Radu Hângănuț

Distribuie:

Postaţi un comentariu