Tehnologia de exploatare fără cianuri inventată de Jack Goldstein ar putea fi testată

Sursa foto: evz.ro

Senatorul PSD Sorin Bota a prezentat comisiei pentru Roșia Montană starea poluării în localitățile maramureșene aflate în împrejurimile iazurilor cu cianuri, precum și efectele în timp ale infestării cu arsen și metale grele ale fântânilor din partea de vest a județului.

Praful cu cianuri, ce se ridică de pe haldele de steril și malul iazurilor cu cianuri de la Bozâta și Tăuţii de Sus în zilele cu vânt, se depune peste culturile locuitorilor din zonă, ajungând de multe ori să fie inhalate de aceștia. Numărul de bolnavi de cancer, în zonă Baia Mare, a ajuns cu mult peste media orașelor din România și acest lucru se datorează în mare măsură și acestor exploatări cu cianuri.

În finalul discuțiilor senatorul Sorin Bota a propus comisiei renegocierea clauzelor juridice și comerciale din contractul cu RMGC, intens discutate și mediatizate.

 „Acest contract ar putea fi împărțit în două faze: în prima fază doar unul din cei patru munți să fie exploatat, timp în care vom vedea dacă ceea ce prezintă pe hârtie și în teorie reprezentanții Gold Corporation este sustenanabil, fezabil și suficient de sigur din punct de vedere al protecției mediului. Dacă toate lucrurile sunt așa cum ei le prezintă azi, vom putea trece în fază a 2-a a exploatării zăcămintelor sau nu. În termen de un an de zile, domnul Goldstein ar putea finaliza tehnologia prin metoda tiosulfatului de sodiu la scară industrială și dacă această se încadrează în parametrii de rentabilitate pe care domnia să i-a prezentat atât în față comisiei, cât și cu alte ocazii, RMGC ar trebui să recurgă la achiziționarea acestei tehnologii, și în România să se utilizeze numai această tehnologie pe bază de tiosulfat de sodiu”, a precizat senatorul maramureșean.

Acesta a mai declarat că, pentru că acest lucru să se realizeze, Guvernul va trebui să acorde sprijin în vederea obținerii autorizațiilor necesare pentru constituirea fazei tehnologice, de probe și teste necesare în vederea punerii la punct a tehnologiei prin tiosulfat de sodiu.

Senatorul a spus că roiectul poate fi implementat pe o parte a fostei platforme Romplumb, la Baia Mare, pusă la dispoziție de către stat pe bază de contract de comodat timp de un an de zile, şi că Uzina Romplumb are dotările necesare pentru a putea fi implementat acest proiect la scară industrială suficient de mare pentru a putea fi demonstrată viabilitatea ei.

Inventatorul, cu susținerea pe care o are din partea municipalității la Baia Mare, ar putea suporta cheltuielile pentru dezvoltarea tehnologiei”,

 „Vrem minerit, dar nu cu orice preț și fără respectarea normelor de mediu.  Cantitatea și calitatea metalelor prețioase trebuie să fie controlate de Monetăria Statului, iar tehnologia trebuie să respecte cele mai drastice norme de mediu, așa cum am expus și în proiectul meu de lege cu privire la exploatarea resurselor naturale cu conținuturi de metale prețioase ale României, ” a concluzionat senatorul Sorin Bota.

Citeşte şi: Alternativă pentru cianurile de la Roşia Montană

Distribuie:

Postaţi un comentariu