Probleme mari la DGASPC Maramureş cauzate de lipsa de personal

Deficitul de personal este foarte mare

Într-un răspuns adresat interpelării deputatului Cornelia Negruţ, ministrul Muncii Mariana Câmpeanu susţine că responsabilitatea problemelor de la DGASPC Maramureş aparţine Consiliului Judeţean.

Deputatul conservator Cornelia Negruţ, a primit răspuns din partea doamnei Mariana Câmpeanu, Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, la interpelarea referitoare la deficitul de personal din cadrul DGASPC Maramureş, care duce la nerezolvarea şi escaladarea cazurilor sociale. „De la începutul anului, numeroase cazuri sociale s-au înregistrat în judeţul Maramureş, principala cauză a acestor fiind schema de personal a DGASPC Maramureş, care prevede doar un singur angajat în cadrul Serviciului Abuz-Neglijare. Practic, un singur salariat al instituţiei este responsabil cu identificarea cazurilor sociale, de abuz, neglijare şi nepăsare a familiilor pentru jumătate din judeţul Maramureş, lucru inadmisibil în opinia mea şi a multor cetăţeni din zonă. Mai mult, acest angajat nu are cum să îşi facă treaba, chiar dacă ar fi reuşit fizic, deoarece nu dispune nici de maşină, nici de bani de combustibil pentru a se deplasa să verifice cazurile sociale din judeţ. În plus, omul locuieşte în Sighet, iar pentru a observa un caz la Borșa, spre exemplu, ar trebui să parcurgă pe jos, cu autoturismul propriu sau cu mijloacele de transport în comun, circa 65 de kilometri, peste limita oricărei decenţe în ţara, anul şi mileniul în care trăim. DGASPC Maramureş se confruntă în prezent cu o situaţie ingrată, fiind într-un deficit uriaş de personal, „moştenire” din timpul blocajului generalizat al angajărilor din fostele guvernări”, accentua deputatul Cornelia Negruţ în documentul trimis ministrului Muncii.

Deficit de 10.000 de posturi în sistemul naţional de asistenţă socială

 În răspunsul său, ministrul Mariana Câmpeanu a precizat că deficitul de personal din sistemul naţional de asistenţă socială se ridica la sfârşitul anului 2012 la 10.000 de posturi. „Acest deficit are drept cauze plecarea salariaţilor din sistem din cauza reducerilor salariale din perioada 2009-2011 şi blocarea angajărilor din sectorul bugetar. Prin apariţia HG 125/2013, a fost posibilă ocuparea prin concurs a posturilor vacante din sistemul de asistenţă socială, şi este de datoria autorităţilor administraţiei publice locale să ocupe acestor posturi”, se arată în materialul formulat de ministrul Muncii.

Mariana Câmpeanu a mai adăugat, legat de subiectul ridicat de deputatul Cornelia Negruţ, că „situaţia deficitului de posturi, precum şi adoptarea deciziilor concrete de rezolvare a acestei probleme aparţin exclusiv Consiliului Judeţean Maramureş, în subordinea căruia funcţionează DGASPC”. „Rolul Ministerului în ansamblul acestei problematici a vizat doar asigurarea şi aprobarea cadrului normativ necesar care să permită autorităţilor locale să efectueze noi angajări, în funcţie de cazuistica existentă şi a nevoilor de pe plan local”, a conchis ministrul Muncii în răspunsul înaintat deputatului Cornelia Negruţ.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu