Păduri retrocedate de două ori la Borșa. “Nu ne ajung trei țări la cât avem de retrocedat!”

Borşenii spun că vor pleca la Buxelles pentru a protesta în faţa autorităţilor europene

Aproximativ 20 de borşeni, reprezentanţi ai Composesoratului Borşa s-au prezentat marţi, 5 noiemebrie, la Prefectura Maramureş pentru a-şi cere drepturile. Potrivit actelor pe care aceştia le-au adus, Composesoratului îi revin prin hotărâri definitive şi irevocabile date de instanţă nu mai puţin de 17.000 de hectare de pădure.  Ei au câştigat în instanţă această suprafaţă în urmă cu mai bine de opt ani dar nici până azi nu au intrat în posedia ei.

„Avem sentinţe definitive şi irevocabile din 1 iunie 2005 şi procese verbale de punere în posesie. Suprafaţa trebuia validată de Comisia Judeţeană de Fond Funciar şi trebuie emis titlul de proprietate, lucru care nu s-a întâmplat în ultimii opt ani”, a precizat Dan Lazăr, avocatul Composesoratului.

Mai mult, oamenii spun că sunt purtaţi de ani de zile de autorităţi pe drumuri şi nu li se face dreptate, aşa că au decis să vină „la judeţ” să-şi ceară dreptatea.

„Ne tot poartă de ani de zile şi îşi bat joc de noi. Cu dreptatea în mână, cu actele şi deciziile de la instanţă şi nu ni se dă pădurea la care avem dreptul. Nişte hoţi! Patru prefecţi ne-au purtat în opt ani pe la uşile lor”, a declarat Matei Mihali, preşedintele Composesoratului Borşa.

De ce nu-şi primesc borşenii pădurea

În ciuda faptului că şi-au câştigat în instanţă suprafaţa de pădure, borşenii nu pot intra în posesia ei deoarece acestea au fost deja retrocedate altor persoane.

„Nu avem niciun fel de problemă să primim pădurea în altă parte, pe raza altor composesorate. Important este să primim ceea ce ne apaţine”, a subliniat Matei Mihali.

Ce le-au promis autorităţile

Reprezentanţii borşenilor au avut un dialog cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Valer Zetea dar şi cu prefectul județului Maramureș, Anton Rohian. Petenţii şi-au părezentat solicitările şi au cerut soluţii. „

Este prima dată când aud de aceste probleme. Ne-ar trebui trei ţări să dăm la toată lumea suprafeţele solicitate. Din păcate s-a ajuns la astfel de situaţii pentru că instanţa nu a precizat şi amplasamantele suprafeţelor retrocedate”, a subliniat Gabriel Valer Zetea.

La final, prefectul de Maramureş a venit şi cu rezolvare parţială a conflictului, respectiv a decis punerea în posise imediată cu suprafaţa de 1.100 de hectare, iar Comsia Locală de Fond Funciar Borşa să se întrunească de Urgenţă pentru a indentifica diferenţa de pădure.

Borşenii vor protesta la CEDO

Pentru că de mai bine de opt ani nu au fost ascultaţi de autorităţi şi nu au primit ceea ce li se cuvine, borşenii spun că vor pleca la Buxelles pentru a protesta în faţa autorităţilor europene.

„Facem greva foamei şi protestăm în faţa CEDO, Comisia Europeană şi Consiliul Europei. Cât timp? Până ni se va face dreptate”, a concluzionat Matei Mihali.

Distribuie:

Postaţi un comentariu