Iconostas unic în Europa. Biserica din Seini care sfidează tiparele
Locuitorii oraşului Seini, situat în extremitatea vestică a judeţului Maramureş, la 26 de kilometri de Baia Mare şi 42 de kilometri de Satu Mare, se pot lăuda cu un iconostas unic în Europa care este construit integral din piatră albă.
„Are un iconostas unic în Europa, din piatră albă, făcut de meşterii din Seini şi piatră extrasă din cariera de piatră de la Seini, din Cariera Boci care a fost cariera acestei biserici”, spune Gabriela Tulbure, primarul oraşului Seini.
„Are o înălţime de 9 metri, o lungime de 11 metri iar grosimea este de aproximativ 80 de centrimetri – 1 metru”, a mai adăugat primarul.
Biserică veche de peste 200 sute de ani
Viaţa bisericii din Seini se întrepătrunde cu viaţa locuitorilor. „Primul document scris despre localitatea Seini datează din anul 1341. Cetatea, care străjuia împrejurimile, şi ale cărei temelii se mai văd şi astăzi pe vârful dealului conic, a aparţinut mai multor feudali. Domeniul Cetăţii-Castrum Zynir, cum se numea la acea vreme Seiniul, cuprindea întreaga Ţară a Oaşului şi pe Someş în sus până la Buşag şi în jos, Roşiori, Pomi, Lipou, Apa, Odoreu. Seiniul a fost distrus în 1605 de Basta, în 1580, 1677 şi 1717 de tătari, iar de foc în anul 1848. Populaţia Seiniului a participat la răscoala lui Gheorghe Doja, la Revoluţia din 1848 şi la Unirea din 1 decembrie 1918”, spune Gabriela Tulbure.
Despre gruparea şi organizarea vieţii populaţiei româneşti din această localitate se ştie că, din începuturile îndepărtate, vatra satului a fost sus pe Valea Seinelului, în mijlocul codrilor seculari, unde şi-au făcut o bisericuţă din lemn acoperită cu stuf, în care se închideau. În jurul anului 1580, biserica împreună cu toate casele au fost distruse de tătari.
[nggallery id=283]
Românii s-au retras în munte până a trecut pârjolul, apoi revenind s-au stabilit în gura Văii Boci, unde era o poiană mare străjuită de un codru des de stejari. Acolo, în jurul anului 1600 şi-au ridicat o nouă biserică din lemn, în care s-au rugat până în anul 1882, când înmulțindu-se populaţia s-a extins pe un teritoriu mai vast, tăind pădurile, mărind astfel suprafaţa pământului arabil. Până în anul 1840, în bisericuţele de lemn au slujit rând pe rând mai mulţi preoţi.
„După anul 1840 din şirul preoţilor slujitori se distinge părintele George Maniu, intelectual de seamă al timpului, înflăcărat patriot, care a pus bazele unei noi biserici din piatră în mijlocul comunei. Actuala biserică cu hramul «Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril» a cărei construcţie a început în primăvara anului 1866 sub preoţia lui George Maniu, este terminată de protopopul Alexiu Berinde, întrucât George Maniu trecând la cele veşnice n-a apucat să-şi termine lucrarea începută. Părintele Alexiu Berinde fiind şi arhitect, a extras planul de contrucţie a bisericii, el însuşi participând la toate lucrările”, mai adaugă edilul.
În anul 1882 după o muncă asiduă, în condiţii social-economice deosebit de grele, biserica este dată în folosinţă cu turnul încă neconstruit, din lipsă de fonduri. Abia după 42 de ani, în 1924 s-a terminat construcţia turnului şi s-a făcut iconostasul din piatră albă cioplită. Biserica păstrează o icoană datând din anul 1.600, provenită din vechea biserică de lemn din cimitirul de pe valea Seinel, denumită „Biserica haiducilor”.
Cine este ctitorul bisericii
Alexiu Berinde, cel care a ctitorit biserica ce adăposteşte iconostasul din piatră albă a fost un mare luptator pentru drepturile românilor şi a făcut parte din rândurile memorandiştilor ardeleni împreună cu Dr. Vasile Lucaciu, Gheorghe Pop de Băseşti, Ion Rațiu. El este cel care a proiectat catedrala lui Vasile Lucaciu din Şiseşti. În memoria acestuia s-a montat în 2007 o placă memorială pe monumentul din centrul oraşului. Pentru a pune în evidenţă edificiul, autorităţile locale din Seini au cuprins în monografia oraşului un vast capitol care include descrierea şi istoria acestui edificiu.
„Toţi vizitatorii primesc această monografie, iar biserica este deschisă oricând pentru vizitatori”, a concluzionat Gabriela Tulbure.
Cele mai recente articole
Universul lui Salvador Dalí ajunge la Cluj
Cluj-Napoca sărbătorește Ziua Națională a României. Programul zilei de 1 Decembrie 2024
Donează echipamente electronice deteriorate și fii parte a unei campanii de reciclare creative
Cel mai mare glob de zăpadă din România va putea fi văzut la un alt fel de târg de Crăciun, în Cluj-Napoca
Pe bicicletă până la capătul lumii, pentru a promova lectura și sportul
“Garden of Lights” aduce magia luminilor la Cluj-Napoca
Tezaure unice în lume expuse la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
Moromeții 3 în avanpremieră la Turda, cu participarea lui Horațiu Mălăele
nZEB Expo 2024 aduce la Cluj-Napoca cea mai mare imprimantă 3D din România, speakeri locali și internaționali din construcții și ateliere practice de construit
27 de unități medicale din județul Cluj colectează medicamentele expirate sau nefolosite
Opinii
- OPINIE | Să iubim Crăciunul, pentru că e miracolul vieţii
Peste câteva ore doar, vom simți cu toții bucuria Naşterii Lui. Și vine vremea
- De la un palaneț împărțit la trei, în România, la farfuria cu escargots la Ritz
Cineva mi-a reprodus discuția dintre trei tineri studenți care coborau de la
- Liberalii oficializează segregarea şcolară, în siajul gândirii USR
Guvernul a identificat două nevoi reale. Pe de o parte, copiii au nevoie să fie
- Congresul PNL. Cine strică marfa o plăteşte
Nu daţi vrabia din mână, oameni buni, pe cioara nebună de pe gard, îi conjură
- Apocalipsa după UNTOLD. Pista de atletism distrusă, iar gazonul de un milion de euro e înlocuit cu unul de 180.000
An după an daunele materiale provocate de cel mai mare festival de muzică
ADVERTORIAL
- RINO Rent-a-Car din Cluj are oferte pentru mașini de închiriat! Află ce modele sunt disponibile
Clujul are nenumărate festivaluri și evenimente. De aceea, orașul atrage mulți turiști. Te
- Primul spectacol de artă imersivă dedicat lui Monet, organizat vreodată în România, inaugurează MINA Cluj
„Monet: The Immersive Show”, primul spectacol de artă imersivă
- Finanțare auto pentru persoane cu venituri mici: opțiuni accesibile
Achiziționarea unui automobil poate reprezenta o provocare financiară pentru persoanele cu
Destinație de vacanță
- Clujul s-a asociat cu județele Alba și Bihor pentru dezvoltarea turistică a Țării de Piatră din Apuseni
Consilierii județeni au adoptat astăzi proiectul de asociere pe 10 ani între județele Alba,
- Ofertă irezistibilă pentru un sejur la mare. A început ”Litoralul pentru toți”
Românii pot petrece, începând de astăzi, un sejur pe litoralul românesc cu preţuri ce
- Arteră spre inima Balcanilor (III): Bosnia și Herțegovina, încremenită în proiect
Nu scrie nicăieri că este greco-catolică!