Helmut Kohl, moartea unui gigant

Helmut Kohl în fața Porții Brandenburg, fotografiat în 2014, la 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Din 2008, fostul cancelar a fost imobilizat într-un scaun cu rotile | Foto: imgur.com

Fostul cancelar german Helmut Kohl a decedat vinerea trecută (16 iunie), la vârsta de 87 de ani. Înalt de 1,95 metri și cu o greutate de 136 de kilograme, impozantul Kohl a fost omul de stat care a realizat reunificarea Germaniei și a fost motorul din spatele introducerii monedei euro.

[stextbox id=’custom’ caption=’Cetățean de onoare al Europei’ float=”true” align=’left’ width=’300′]

Helmut Kohl a fost unul dintre cei doar trei oameni care au primit titulatura de cetățean de onoare al Europei. Distincția i-a fost acordată în 1999, el fiind al doilea, în ordine cronologică, după Jean Monnet (unul dintre „prinții fondatoru” ai UE), omagiat în 1976.în 2015 distincția a fost conferită în 2015 și lui Jacques Delors, fost președinte al Comisiei Europene între 1985 și 1995.[/stextbox]

La moartea unei personalități de talia lui Kohl, Uniunea Europeană se pregătește de un gest fără precedent, cel al unei ceremonii funerare solemne, la care să fie omagiat de toate cele 28 de state membre ale blocului comunitar. Declarația în acest sens a fost făcută de președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, pentru săptămânalul german „Bild am Sonntag”. „Încă înainte de a trece în neființă, Helmut Kohl a primit o cetățenie de onoare pentru serviciile sale extraordinare. De aceea îi datorăm lui Kohl o ceremonie europeană de stat, și mă voi ocupa personal de acest lucru”, a declarat Juncker sursei citate.

Potrivit Deutsche Welle (DW), dacă ceremonia se va desfășura conform planurilor actuale, ea va avea loc în următoarele două săptămâni la sediul din Strasbourg al Parlamentului European. Detaliile oficiale nu sunt cunoscute deocamdată, dar potrivit informațiilor citate de televiziunea germană, după ceremonia din Strasbourg, corpul neînsuflețit al fostului cancelar va fi transportat de-a lungul Rinului până în orașul Speyer, unde va avea loc un serviciu religios în catedrală, care va fi deschis publicului. Catedrala din Speyer este locul de veci a numeroși regi și împărați, fiind astfel încărcată cu o simbolistică specială în mentalul colectiv german.

Părintele reunificării

Considerat părintele reunificării germane și unul din artizanii construcției europene, Helmut Kohl a fost cancelarul Germaniei între anii 1982 și 1998, perioadă în care a gestionat căderea Zidului Berlinului și a realizat unirea RDG cu RFG. Ulterior, imaginea sa publică a fost deteriorată de un scandal din toamna anului 1999 privind finanțarea partidului său, care a fost intens mediatizat în Germania. Odată cu trecerea timpului, presupusele sale „păcate” au fost uitate de opinia publică.

Cancelarul german este considerat, totodată, motorul din spatele introducerii monedei euro, convingându-i pe sceptici să renunțe la marca germană. El a avut o relație foarte strânsă cu fostul președinte francez Francois Mitterrand în promovarea unei integrări europene mai adânci. De asemenea, a fost unul dintre protectorii actualului cancelar german, Angela Merkel, la începutul carierei politice.

Un necrolog memorabil

Moartea lui Kohl a fost deplânsă de toate cancelariile lumii și de toți playmakerii la nivel european. Într-un necrolog memorabil, New York Times a scris despre Helmut Kohl: „O personalitate postbelică impozantă care a reunificat Germania după 45 de ani de antagonism în timpul Războiului Rece, a a promovat o viziune de care a fost profund atașat a integrării europene și a primit aplauze de la Moscova și Washington pentru abilitatea cu care a gestionat căderea Zidului Berlinului”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu