Derapajele Budapestei, din nou pe agenda Parlamentului European. Viktor Orbán e prea ocupat să participe

Viktor Orbán | Foto: PPE

Deputații europeni vor evalua joi măsurile de urgență luate de guvernul de la Budapesta, în contextul COVID-19 și riscurile acestora la adresa democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale.

Dezbaterea va avea loc începând cu ora 10:00 ora României, și poate fi urmărită aici.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, și reprezentanții Consiliului își vor prezenta în plen punctele de vedere, înaintea dezbaterii.

Dezbaterea este provocată de o decizie a parlamentului maghiar, care a votat la finalul lunii martie ca premierului Viktor Orbán să guverneze prin ordonanțe de guvern pe termen nelimitat. Parlamentul de la Budapesta este controlat în proporție de două treimi de FIDESZ, partidul lui Orbán.

Ca primă reacție, într-o rezoluție adoptată la 17 aprilie, Parlamentul European (PE) a avertizat că prelungirea pe durată nedeterminată a stării de urgență, autorizarea de a legifera prin decret și slăbirea supravegherii parlamentului național sunt „total incompatibile cu valorile europene”.

A doua măsură luată de legislativul european este dezbaterea de joi, la care premierul ungar a refuzat să participe, deși a fost invitat de preşedintelui PE, David Sassoli. „La ora actuală, lupta împotriva epidemiei îmi consumă întreaga energie şi forţă”, a declarat premierul ungar, citat de agenția MTI.

Budapesta preconizează să fie reprezentată de ministrul justiţiei, Judit Varga. Poziția puterii ungare este însă deja cunoscută, ea fiind enunțată de Zoltán Kovács, purtător de cuvânt al Guvernului Orbán pe Twitter, de miercuri. „În mod clar, este o nouă vânătoare de vrăjitoare, un proces-spectacol. Stângiştii şi liberalii sunt cei care fac politică, într-un moment în care continentul se confruntă cu una dintre cele mai mari crize sanitare şi economice din ultimul secol”, a spus acesta.

Ungaria se află deja sub procedura Articolului 7 din Tratat, cu privire la încălcarea statului de drept. declanșată de Parlamentul European, în 2018. Articolul 7 prevede, ca sancțiune supremă, suspendarea dreptului de vot în instituțiile europene, ceea ce echivalează cu o suspendare de facto din Uniunea Europeană. Și în cazul Ungariei, ca și al Poloniei, procedura trenează la nivelul Consiliului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu