Vlădeasa X-Trail s-a încheiat cu o excursie „altfel” pentru copiii din satul Rogojel

Foto: Dan Tăuțan

42 de elevi din satul Rogojel, comuna Săcuieu, sat situat la poalele munților Vlădeasa, au vizitat Clujul în cadrul Săptămânii Altfel. Excursia copiilor a încheiat în mod oficial cea de-a doua ediție a competiției sportive Vlădeasa X-Trail care a avut loc în luna martie. Anul acesta s-au aliniat la start peste 120 de alergători care s-au bucurat de ultima zăpadă din acest an, dar și de o competiție atipică, banii adunați din taxele de participare fiind folosiți pentru a le oferi celor mici o excursie gratuită în inima Transilvaniei. Vlădeasa X-Trail este organizată de Cozmin Ardelean, un clujean pasionat de alergare, care a dorit să pună în valoare prin intermediul competiției, zonele speciale din Munții Apuseni, dar și să le ofere elevilor de la munte șanse egale cu cei de la oraș, măcar în cadrul Săptămânii Altfel.

Citiți și: Cozmin Ardelean, eroul copiilor din satul Rogojel

La finalul cursei, copiii de la Școala Gimnazială Rogojel le-au oferit alergătorilor, în loc de medalii, pietre pictate chiar de ei, dar și momente artistice. Pe 18 aprilie, a venit rândul copiilor să fie răsfățați. Astfel, elevii și-au început prima zi „altfel” cu o plimbare în bărcuțe pe lacul Chios, după care au urmărit animația 3D „Cartea Junglei”, film care i-a încântat atât pe cei mici, cât și pe cei mari. După ce luat masa de prânz, copii au fost împărțiți în două grupe, în funcție de vârstă: cei mici au vizitat Exploratoriul – Muzeul Copiilor, iar cei mari au fost jurnaliști pentru o zi în cadrul studiourilor Radio Cluj. La finalul zilei au realizat toți un scurt antrenament pe pista de alergare a Parcului „Iuliu Hațieganu”.

Foto: Dan Tăuțan

Foto: Dan Tăuțan

La antrenament au fost prezenți și cei trei sportivi care s-au remarcat în timpul competiției Vlădeasa X-Trail: Cosmin Potra, Cosmin Ionuț Roșca și Bogdan Buș, băieți care deși nu s-au putut înscrie în mod oficial la concurs din cauza vârstei, neavând încă 16 ani, cât este vârsta minimă de participare, au alergat pe cont propriu, obținând un timp demn de invidiat. Cei trei au dat o probă, fiind asistați de un antrenor de atletism, care le-a oferit sfaturi în ceea ce privește antrenamentul ce trebuie să îl urmeze pentru a-și fructifica și mai mult potențialul sportiv.

Tinerii ne-au povestit cum anume au reușit să parcurgă traseul de 15 km (cu o diferență de nivel de 900 de m) în două ore și nouă minute. „Ne-am hotărât dinainte că vrem să alergăm și dacă am văzut că nu ne putem înscrie din cauza vârstei, am alergat noi, împreună, în afara cursei. Am scos un timp bun. Înainte de concurs nu prea ne-am antrenat, dar după concurs, văzând ce rezultate avem, ne-am antrenat aproape în fiecare seară. Fugim acum patru, cinci km zilnic. Acolo am alergat mai mult. Cum am reușit? Ne-am încurajat unul pe altul, nu ne-am lăsat, am fost tot timpul împreună. Am avut ambiție”, povestește Cosmin Potra, unul dintre alergători. Dacă Bogdan își dorește o carieră sportivă, Ionuț nu este prea convins de ceea vrea să facă în viitor, deși cochetează cu exploatările forestiere.

Măricica Toadere, profesoara de chimie i-a însoțit pe elevi și anul trecut la Cluj, în cadrul primei ediții Vlădeasa X-Trail. „Săptămâna Altfel e foarte bună, în primul rând pentru că închidem ușile și plecăm din școală. Pentru noi a fost o oportunitate faptul că l-am cunoscut pe domnul Cozmin, care n-a consultat și s-a interesat ce am vrea să vizităm. Excursia a fost gratuită. Am fost și anul trecut, dar numai cu elevii din clasele I-IV, acum am venit cu toții. Cei mici au fost la Exploratoriu, iar pentru cei mari a fost nevoie de o altfel de activitate. În fiecare zi ascultăm radio-ul și nu știm ce se întâmplă acolo. Poate că unii dintre ei vor ajunge să transmită știrile de la Cluj”, a spus aceasta.

Profesoara îi sfătuiește pe elevi să își aleargă o meserie care să le facă plăcere, întrucât atunci nici nu vor simți că muncesc. Pentru dânsa, activitatea de dascăl este o adevărată plăcere: „Eu când văd în fața mea atâția ochișori care mă privesc, parcă întineresc. Mai am doi ani și ies la pensie, dar îmi pare rău de pe acum. Sunt minunați. Este aluatul pe care noi îl modelăm și dacă am reușit să facem ceva bun pentru ei, înseamnă că am pus o cărămidă la personalitatea lor”, spune aceasta.

În vizită la radio/ Foto: Maria Man

În vizită la radio/ Foto: Maria Man

Cu ce greutăți se confruntă școala din Rogojel? „Fiind un sat izoltat, am vrea și noi să avem laboratoare de chimie, de fizică. Eu predau chimie, iar chimia nu se face cu creta în mână, pe tablă. Se face la o masă de laborator, cu toate substanțele, pentru a vedea copilul fenomenul. Aici ar fi problema mea, ca profesor de specialitate. Loc de mai bine este oriunde, dar dacă îți place meseria pe care o faci, găsești soluții, improvizezi, astfel încât copilul să înțeleag ceea ce vrei să îi transmiți”, explică aceasta.

Școala Altfel, o săptămână plină

În cadrul Școlii Altfel, copiii din Rogojel sunt antrenați și în alte activități, dar care au loc de această dată în cadrul localității. „Avem o activitate numită delicii gastronomice, un foc de tabără cu cântece, povești, ghicitori, mergem la biserică pentru spovedit și împărtățit pentru că se apropie sărbătorile, avem joi o excursie la Pietrele Albe, sus la punctul meteo, iar vineri vom avea câteva ateliere cu cei de la Salvamont, vom învăța cum să sunăm la numărul de urgență dacă se întâmplă vreun accident pe munte, după care vom avea un karaoke. Avem un coleg tânăr, îndrăgostit de muzică, care a făcut rost de tot ce trebuie”, povestește profesoara.

Doamna Măricica a observat în ultimul timp mult mai multă deschidere din partea părinților. Dacă anii trecuți cu greu reușea să îi convingă să își dea acordul pentru ca cei mici să plece într-o excursie, acum sunt dornici ca micuții să cunoască și alte locuri, să ia partea la activități mai „altfel”, chiar și departe de casă.

Citiți și: Competiția montană Vlădeasa X-Trail a crescut într-un an cât alții în șase

„Cu ajutorul competiției sportive Vlădeasa X Trail, am ieșit și noi din anonimat, așa mai aude lumea de noi. Turiștilor, sportivilor le place zona și atunci revin. Ne bucurăm că avem pe lângă noi oameni din medii socio-culturale diferite care ne îndrumă copiii, la sugerează tot felul de lucruri frumoase și care îi ajută dacă văd că există interes într-o anumită direcție. Ne bucurăm că există această interacțiune”, spune aceasta.

Copiii au fost cei mai încântați de excursia la Cluj. „Mi-a plăcut foarte mult că am mers și am văzut un filmul «Cartea Junglei». Astăzi am alergat pentru prima dată pe o pistă de alergare. A fost frumos”, spune o fetiță. „Pentru mine a fost prima dată când am văzut un film 3D”, a spus o altă domnișoară. „Azi a fost o zi superbă. Am fost în Parcul Mare, unde ne-am dat cu bărcuțele pe Chios, după aceea am fost la un film 3D, apoi am mers la un restaurant. Apoi am venit pe stadion și am alergat. Mie mi-a plăcut cel mai mult când ne-am dat cu bărcuțele”, spune Cosmina, elevă în clasa a șasea la Școala Gimnazială Rogojel.

„Am avut un program destul de strict pe care am încercat să îl urmărim astfel încât să nu trebuiască să renunțăm la anumite obiective. Am vrut ca anul acesta copiii să ajungă în locuri diferite față de cele în care au fost anul trecut. Anul acesta au fost 42 de copii, anul trecut 12. Poate mulți nu au crezut că într-un interval de o oră se pot da cu barca 42 de copii. Am transpirat puțin, dar s-au dat. Marea lor majoritate au mers pentru prima dată la un film 3D”, povestește Cozmin Ardelean.

Un profesor „altfel”

„Eu nu sunt un profesor, deși mi s-a spus de multe ori „domn profesor” în timpul excursiei. Mă bucur să văd că acești copii au posibilitatea, măcar în această săptămână să vină să facă altceva decât lucrurile pe care le fac zi de zi, să vadă școala altfel sau efectiv viața care urmează după școală din alt punct de vedere și să își deschidă orizonturile. Aceasta e ideea cu acești copii: de a le deschide orizonturile și de a le oferi și o egalitate de șanse. Încă în România nu există egalitate de șanse între copiii de la sat și cei de la oraș. Cu o zi înainte de competiție au avut posibilitatea de a viziona filmul Usturoi, primul film proiectat vreodată în satul Rogojel, la Căminul Cultural, iar acum au văzut pentru prima dată un film de animație 3D. Copiii au fost încântați”, a spus Cozmin.

Foto: Maria Man

Foto: Maria Man

O ofertă răutăcioasă

În timpul pregătirii excursiei pentru copii, Cozmin a încercat să găsească un sponsor care să le ofere celor mici o masa caldă. Unul dintre patronii localurilor cu care a discutat, i-a spus că îi oferă o masa caldă, doar că va trebui să spele vase în schimb, astfel încât nota de plată să fie achitată prin muncă. Uimit de această propunere, Cozmin a împărtășit această întâmplare pe o rețea de socializare.

„În legătură cu postul meu de pe Facebook, oferta cu spălatul de vase este din punctul meu de vedere acceptată și cu mare drag o vom onora pentru alți copii. Astăzi, într-un program atât de strâns nu mai avea timp să spălăm și vase. O să mai discut cu stimabilul domn să văd dacă oferta a rămas în picioare, pentru că după cum s-a văzut pe Facebook, mulți prieteni au fost de acord să ne mobilizăm și să spălăm vase pentru ca niște copii să primească mâncare gratuită. Nu mi se pare o atitudine normală, e de nivelul sclavagismului, doar atunci unui sclav i se arunca o farfurie cu mâncare astfel încât să aibă cu ce să supraviețuiască până a doua zi când să fie pus din nou la muncă. Mi s-a părut o bătaie de joc. Nu o idee constructivă, cum ar fi fost aceea de a face ceva împreună, de a găti împreună, de exemplu. S-a dorit a fi o jignire și un mod de a mă umili pentru a renunța la idee”, a explicat Cozmin.

Organizatorul Vlădeasa X-Trail este decis însă să nu renunțe la idee, tocmai pentru a-i oferi patronului o lecție. De solidaritate și de bun simț.

Citiți și cum a fost la prima ediție:

Vlădeasa X-Trail, o competiție inedită: medaliile clasice, înlocuite cu pietre pictateVlădeasa X-Trail, o „Școală Altfel” pentru 12 elevi din satul Rogojel

Urmăriți în continuare o galerie foto realizată de Dan Tăuțan:

Articole pe aceeași temă:

BNR și-a deschis porțile pentru elevii clujeni

„Școala Altfel”, prilej pentru elevi din toată țara să viziteze Grădina Botanică

Petiție pentru îmbunătățirea programului Școala Altfel

O altfel de Școală Altfel: mai puțină pierdere de vreme și mai multe activități concrete

Festivalul Altfel a luat startul la Cluj

Valentin Cuibus: Şcoala Altfel deschide orizontul elevilor şi le îmbogăţeşte cultura generală

Distribuie:

Postaţi un comentariu