Vlădeasa X-Trail, o competiție inedită: medaliile clasice, înlocuite cu pietre pictate

Foto: Dan Tăuțan

Prima ediție a competiției sportive Vlădeasa X-Trail a avut loc pe 21 martie 2015, fiind primul concurs de alergare montană de anul acesta desfășurat în județul Cluj. Competiția a fost organizată de Cozmin Ardelean, un alergător pasionat, în numai trei săptămâni. Ideea evenimentului a fost să atragă atenția asupra unei zone speciale din Munții Apuseni. Este vorba despre satul Rogojel, din comuna Săcuieu, un sat situat la poalele Masivului Vlădeasa.

Foto: Dan Tauțan

Foto: Dan Tauțan

„S-a urcat mult pe traseul clasic. Puțini alergători au intrat în contact cu oamenii din sat. Evenimentul a fost gândit în așa fel încât din banii adunați din sponsorizări și din taxa de participare să le oferim copiilor din satul Rogojel o excursie la Cluj, în Săptămâna Altfel. Dorim să îi ducem pe micuți la un teatru de păpuși, la o prăjitură, la un suc, să le facem o bucurie. De asemenea vom vizita Muzeul Etnografic al Transilvaniei”, explică Cozmin. Pentru ca această competiție să fie cu adevărat inedită, medaliile clasice, din metal, au fost înlocuite cu pietre pictate de copii. Fiecare „medalie” este unică în felul ei, atât prin reprezentarea acesteia, cât și prin persoana celui care a oferit-o.

petre

„Medaliile”

„Am discutat cu învățătorul din sat. I-a plăcut ideea, iar copiii au desenat pe pietre diferite peisaje, sau altfel spus, modul în care văd ei natura. Participanții au fost încântați, au primit cu căldură evenimentul. Am spus de la început că indiferent câte persoane se vor înscrie, vom face această competiție pentru a sprijini comunitatea locală. Dacă celelalte competiții se încheie după festivitatea de premiere, când toată lumea pleacă acasă, Vlădeasa X-Trail se va încheia abia pe 6 aprilie, când vor veni copiii la Cluj”, spune organizatorul.

Foto: Dan Tauțan

Foto: Dan Tauțan

La compeție au participat 19 persoane, dintre care trei fete. Toți participanții au încheiat cursa. „Cel mai bun timp a fost 1:46. Localnicii au rămas uimiți cum poate cineva să parcurgă traseul în aproape două ore. Un domn mi-a spus că dacă punea pariu pe o ladă de bere că nimeni nu poate să ajungă atât de repede, ar fi pierdut sigur. Participanții au avut de parcurs un traseu de 15 kilometri cu o diferență de nivel de 900 de metri. A fost o urcare de șapte kilometri, după care a urmat o coborâre pe măsură. Am organizat și o competiție pentru copii, Vlădeasa Junior. Copiii au fost împărțiți pe grupe de vârstă și au avut trasee diferite, cu o dificultate redusă. La final au primit prăjituri și freshuri de portocale. Au fost foarte încântați”, povestește Cozmin, care aleargă la rândul său de patru ani, încercând mereu să își depășească limitele. „Pentru mine alergarea este un mod de relaxare, de socializare. Sunt un alergător amator care încearcă mereu să își îmbunătățească timpul în cursa cu sine. A fost primul eveniment pe care l-am organizat, dar cu siguranță, la anul vom avea o nouă ediție, în aceeași perioadă”, ne dă asigurări acesta.

Foto: Dan Tauțan

Foto: Dan Tauțan

Vlădeasa X-Trail este organizat de 360SPORT Club și Asociația Natura Transilvaniei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu