TIFF 2016, recomandări pentru ziua de joi: Încep Zilele Filmului Românesc

Foto: Dan Bodea

Zilele Filmului Românesc, secțiunea care adună anul acesta 29 de producții românești, dintre care 6 aduse în premieră mondială, începe pe 2 iunie, la Festivalul Internațional de Film Transilvania. Proiecțiile „Câini” și „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, din 2 iunie, sunt deja sold-out la Cluj. Regizorii celor două filme se vor întâlni cu publicul la TIFF Lounge-ul din Piața Unirii: Bogdan Mirică, Vlad Ivanov, Gheorghe Visu și Raluca Aprodu vor vorbi joi, de la 17.00, despre filmul Câini, distins la Cannes cu Premiul FIPRESCI, iar Cristi Puiu va răspunde întrebărilor despre Sieranevada – întors din competiția de la Cannes – pe 3 iunie. Pe 2 iunie, TIFF sărbătorește și Ziua HBO, spectatorii fiind invitați la un maraton de cinci ore cu The Accursed/ Damnații (r. Hagai Levy), Nightingale (Casa de Cultură a Studenților, )16.00, premiera națională Doar o răsuflare (intrarea liberă), de Monica Lăzurean-Gorgan (Cinema Florin Piersic, ora 17.30, Cain’s Children, la Cercul Militar, ora 10.45 (urmată de o dezbatere). În continuare, Transilvania Reporter vă recomandă câteva filme și evenimente de neratat joi, 2 iunie:

Ora 12.30: Filmul „Miracolul”, în secțiunea Supernova, la Cinema Florin Piersic. Când o mamă singură îşi aduce copilul suferind la biserică pentru a fi vindecat, un preot penticostal trebuie să înfrunte atât boala aparent incurabilă a copilului, cât şi propriii demoni. Pe cât se roagă, pe atât lucrurile par să scape de sub control.

Ora 12.30: Filmul „Tanna”, la Cinema Victoria, în competiția oficială a festivalului. Wawa, o fată din ultimele triburi tradiţionale din Pacificul de Sud, se îndrăgosteşte de Dain, nepotul şefului de trib. Dar când un război intertribal ameninţă buna convieţuire, Wawa este promisă altuia, ca parte a tratatului de pace. Tinerii iubiţi fug, dar sunt urmăriţi de războinici inamici hotărâţi să îi ucidă. Au de făcut o grea alegere: dragostea lor sau viitorul tribului.

Ora 17.00: Echipa filmului „Câini” se va întâlni cu publicul la TIFF Lounge (Piața Unirii). „Câini”, debutul de lungmetraj al regizorul Bogdan Mirică, recent întors de la Cannes unde a fost recompensat cu Premiul Juriului FIPRESCI, a fost prezentat în premieră națională la TIFF, miercuri, 1 iunie. La întâlnire vor fi prezenți și actorii Vlad Ivanov, Gheorghe Visu și Raluca Aprodu. Câini este singurul film românesc selectat în Competiția Oficială TIFF și va mai avea parte de o proiecție vineri, 3 iunie, ora 19.00, la Cinema Florin Piersic.

Ora 18.00: „Sieranevada”, la Casa de Cultură a Studenților, în cadrul Zilelor Filmului Românesc. La 40 de zile după moartea tatălui său, un doctor de 40 şi ceva de ani se pregăteşte să meargă la reuniunea de familie prilejuită de comemorarea răposatului. Masa de parastas degenerează însă într-un conflict de proporţii.

Ora 19.45: Filmul „Vrăbii”, la Cinema Victoria, în competiția oficială a festivalului. Ari are 16 ani şi până acum a trăit la Reykjavik cu mama lui, dar trebuie să plece în izolatul Westfjords pentru a sta cu tatăl său, Gunnar. Acolo, trebuie să înfrunte provocările relaţiei dificile cu tatăl şi îşi descoperă prietenii din copilărie mult schimbaţi. Înconjurat de un mediu în descompunere, Ari va trebui să se răzvrătească pentru a-şi descoperi propriul drum.

Ora 21.45: Filmul „Truman”, la Muzeul de Artă. Doi prieteni din copilărie se reîntâlnesc după mulţi ani. Separaţi de Oceanul Atlantic, cei doi şi-au trăit vieţile pe continente diferite, dar la întâlnire se poartă de parcă nu s-ar fi despărţit niciodată. Julian şi Tomas vor petrece câteva zile de neuitat împreună. Vor râde, îşi vor aduce aminte şi vor plânge… pentru că reuniunea lor este şi un rămas-bun. Truman este o odă prieteniei şi dragostei, un portret amuzant şi onest al curajului de a accepta că moartea nu este decât o parte a vieţii.

Ora 21.45: Filmul „Două lozuri”, în Piața Unirii, în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Dinel, Sile și Pompiliu, trei bărbați dintr-un mic orășel de provincie, câștigă marele premiu la loto, însă nu după mult timp biletul nu mai e de găsit, așa că cei trei pornesc într-o călătorie să-l recupereze.

Ora 22.00: „Ascensiunea lui Zlatan”, la Someș Open Air. Anii decisivi ai jucătorului suedez de fotbal Zlatan Ibrahimovic, descrişi cu ajutorul unor rare imagini de arhivă în care tânărul Zlatan vorbeşte deschis despre viaţa sa şi provocările ei. Filmul îl urmăreşte îndeaproape, de la debutul în echipa clubului Malmö în 1999 la anii plini de conflicte de la Ajax Amsterdam şi, în sfârşit, la succesul obţinut cu Juventus în 2005.

Postaţi un comentariu