Stagiune orientată spre regizorii tineri și Festivalul Internațional de Teatru Interferențe, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Foto: Cristina Beligăr

A 225-a stagiune a Teatrului Maghiar de Stat Cluj va debuta în data de 7 octombrie cu spectacolul „Azilul de Noapte”, în regia lui Yuri Kordonsky și va continua cu alte premiere și cu spectacole aflate deja în repertoriul Teatrului Maghiar. În această toamnă va avea loc și a V-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, în perioada 24 noiembrie-4 decembrie, care va aduce timp de zece zile, pentru prima dată în festival, companii de teatru din Rusia, Macedonia, Suedia, Luxemburg și Slovenia.

Potrivit directorului Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Tompa Gábor, în această stagiune vor fi introduse două programe inedite: o serie cu regizori de film în teatru și un atelier al tinerilor regizori.

„La ora actuală nu suntem foarte răsfățați cu puternici regizori tineri cum eram pe vremuri. Există însă câteva personalități foarte diverse care trebuie luate la cunoștință pentru că gândesc diferit și au o reacție diferită la realitate. Sunt convins că trupa noastră îi va primi cu mare curiozitate pentru că este nevoie de acest transplant de sânge tânăr. Tinerețea este însă și o stare spirituală pentru că am cunoscut importanți regizori, ca Vlad Mugur, care a fost mereu un spirit tânăr și cunosc studenți care la douăzeci și ceva de ani sunt foarte conservatori. Este important însă să le acordăm o șansă să aducă lumea lor pe scenă”, a spus directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Tompa Gábor, la conferința de presă organizată în cursul zilei de joi, 8 septembrie.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Astfel, vor avea ocazia să monteze pe scena Teatrului Maghiar de Stat Cluj, spre sfârșitul stagiunii 2016-1017, regizorul Botond Nagy („Orbii”), Ferenc Sinkó („Hormon”) sau Tom Dugdale („Un tramvai numit dorință”).

Până atunci însă, la sfârșitul lunii noiembrie va avea loc o nouă ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, cu tema Odiseea Străinului, care va cuprinde 25 de spectacole din 16 țări. Reprezentațiile vor avea loc atât în sălile Teatrului Maghiar, cât și la Teatrul Național Cluj sau la Fabrica Remarul. De asemenea, la Muzeul Etnografic, va avea loc și un concert de pian al artistului Lucian Ban, intitulat „Mr Joy, a celebration of Paul Bley.

Printre spectacolele prezente în festival vor fi: „Faust”, în regia lui Tomaz Pandur (Slovenia), „Rinocerii”, în regia lui Frank Hoffmann (Luxemburg), „Electra”, în regia lui Andriy Zholdak (Macedonia), „Omul cel bun din Seciuan”, în regia lui Andrei Șerban (România), „Fuchsiada” după Urmuz, o instalație teatrală imaginată de Helmut Sturmer, asistat de Silviu Purcărete etc.

Citiți și:

Regizorul Tompa Gábor, despre titlul de Capitală Europeană a Culturii: În Timișoara, dialogul interetnic este mult mai deschis decât la Cluj

Distribuie:

Postaţi un comentariu