Publicul de Operă din Cluj, reticent să revină în sală. Urmează Opera Aperta, cu trei spectacole-vedetă în Piața Unirii

Foto arhivă "Zorba" 2017/Dan Bodea

Opera Națională din Cluj pregătește în perioada următoare trei spectacole în aer liber ca parte a unei noi ediții a evenimentului Opera Aperta, după o pauză de mai bine de doi ani de la ultimul eveniment de acest fel. Spectacolele din program sunt oferite gratuit publicului și au fost alese pentru popularitatea lor. Pe lângă cele două spectacole-vedetă, “Zorba” și “Nabucco”, publicul va avea parte de “Gala Ruxandra Donose 30”, eveniment care marchează 30 de ani de activitate a mezzosopranei care a cântat pe câteva dintre cele mai mari scene ale lumii, Metropolitan Opera New York sau Royal Opera House din Londra.

De altfel, invitații care vor lua parte la spectacolele din evenimentul Opera Aperta, Ruxandra Donose, Bálint Szabó, Ionuț Pascu, Nadia Cerchez sau Lorca Massine sunt adevărate staruri ale scenei de operă.

Acești oameni ar fi cap de afiș la orice festival internațional de operă”, au anunțat reprezentanții instituției în cadrul unei conferințe de presă.

„Locul operei este în centrul comunității și ne bucurăm să putem reveni cu acest proiect. Putem spune că s-a transformat chiar într-un festival pe care vrem să îl creștem de la an la an. România duce lipsă de un festival de operă în adevăratul sens al cuvântului și prin Opera Aperta putem pune bazele unui astfel de demers. Anul acesta, vom avea o gală specială intitulată Ruxandra Donose 30, aniversarea a 30 de ani de carieră a mezzosopranei Ruxandra Donose și ne bucurăm că am reușit să o aducem la Cluj. Acest proiect a fost deja realizat la Ateneul Român anul trecut și la Opera Națională din București și este un fel de turneu aniversar al mezzosopranei Ruxandra Donose”, a precizat Florin Estefan, directorul general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Spectacolul va fi prezentat în 28 august, în Piața Unirii din Cluj, de la ora 20:30, nu are pauză și se termină în jurul orei 22:00.

Seria spectacolelor în aer liber continuă în 29 august, cu “Nabucco”, un spectacol prin care Opera din Cluj încearcă să atragă public și să își reobișnuiască spectatorii să meargă la operă.

„După perioada grea din pandemie publicul trebuie să aibă din nou curajul să intre în sala de spectacol și să își reamintească trăirile speciale pe care le are aici”, a a spus Florin Estefan.

Printre protagoniștii spectacolului “Nabucco” va fi basul Bálint Szabó, care revine acasă la Cluj pentru acest spectacol, baritonul Ionuț Pascu și soprana Nadia Cerchez. Rolul acesteia, Abigaille, este foarte complicat, a precizat managerul Florin Estefan și în România puține soprane cântă acest rol. Spectacolul are o pauză și se încheie în jurul orei 23:00.

Foto arhivă “Zorba” 2017/Dan Bodea

Foto arhivă “Zorba” 2017/Dan Bodea

Opera Aperta în aer liber este încheiată de “Zorba”, în 31 august, titlu care nu s-a mai aflat pe afișul instituției de aproape trei ani. Spectacolul a fost refăcut de coregraful Lorca Massine pentru repunerea lui în scenă. Spectacolul are o pauză și se încheie în jurul orei 23:00.

David Crescenzi, va fi dirijorul spectacolelor “Ruxandra Donose 30” și “Nabucco”, în timp ce Flaviu Mogoșan va dirija spectacolul “Zorba”, respectiv Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

Seria spectacolelor se încheie cu „Rigoletto”, vineri, 3 septembrie, de data aceasta, în interior, pe scena Operei Naționale, având-o invitată pe Mirela Bunoaica, în rolul Gilda, alături de tenorul Sorin Lupu, iar în rolul titular pe Florin Estefan, sub bagheta lui Vladimir Lungu.

În cadrul Opera Aperta, va fi organizat și un simpozion dedicat regizorilor interpreților, producătorilor, în 4 septembrie, pe tema spectacolelor în aer liber, un fel de „opera out of the box” și efectele pe care le au spectacolele de operă în aer liber asupra instituțiilor și a publicului pe care vrem să îl avem în sală. Simpozionul a fost anunțat în mediul academic, se va desfășura la Institutul Francez din Cluj și finalitatea lui va fi un volum (Opera in Situ) lansat în timpul evenimentului, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

„Noi ne dorim foarte mult ca oamenii să prindă curaj să vină din nou la spectacolele în interior. În contextul actual, sala poate fi ocupată în procent de 70%. Din experiența ultimelor luni, de exemplu pentru spectacolul Traviata, în condiții normale pre-pandemie, era luptă pe bilete și se vindeau din primele ore de când erau puse la vânzare. Acum, publicul are reticență de a veni în sala de spectacole, reticență care are la bază, credem noi, o lipsă de informare. Oamenii fac confuzie între a vedea spectacole în interior și a vedea spectacole în aer liber. La spectacolele în interior nu e nevoie de vaccinare sau de testare. Oricine poate veni, cu condiția de a purta mască și de a respecta condițiile de distanțare la intrare, la ieșire, în pauze”, a precizat Florin Estefan.

Conform ultimelor hotărâri în vigoare, în cazul spectacolelor din exterior, intrarea se face în baza certificatului de vaccinare care atestă schema completă, un test PCR efectuat în ultimele 72 de ore, un test antigen efectuat în ultimele 24 de ore, sau certificatul de trecerea prin boală care atestă vindecarea și care trebuie să aibă o valabilitate între 15 și 180 de zile.

„Deși publicul părea foarte dornic ca sala Operei să se deschidă și noi nu mai știam cum să facem să programăm cât mai multe spectacole, s-a dovedit acum că trebuie să depunem eforturi foarte mari să vindem biletele chiar și pentru o sală cu 70% capacitate. Înțelegem reticența oamenilor, dar ne așteptam ca oamenii să „rupă ușa” la agenția de bilete și să blocheze site-ul de vânzare a biletelor.

Sala nu este goală, dar eforturile de a ajunge la gradul de ocupare a 70% din capacitate sunt foarte mari. Nu știm ce va fi în următoarele luni, nu știm dacă vom mai putea ține spectacole în sală, totul depinde de evoluția numărului de cazuri, așa că îi îndemnăm pe oameni să vină la Operă cât se mai poate”, a transmis, la rândul lui, Cristian Avram, director de marketing la Opera Națională din Cluj.

Foto arhivă: Dan Bodea

În caz că vremea de afară nu va permite organizarea spectacolelor, deocamdată nu este luată în considerare mutarea lor în interior. Reprezentanții Operei vor anunța în timp util eventualele modificări.

Accesul la spectacolele în aer liber se face pe baza unor bilete cu valoare zero, care pot fi achiziționate online de pe site-ul bilete.ro, precum și din Agenția de Bilete a Operei, deschisă pe latura estică a clădirii, vizavi de Curtea de Apel, de luni, până vineri, de la 10:00-13:00, respectiv 14:00-18:00. Rezervarea garantează fiecărui participant un scaun la spectacol.

Distribuie:

Postaţi un comentariu