Poetul Ion Mureșan, câștigător al Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu

Foto: Dan Bodea

Poetul clujean Ion Mureșan este laureatul ediției a XXIII-a a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia pentru anul 2013, a declarat pentru Agerpres viceprimarul Botoșaniului, Cătălina Lupașcu.

Premiul este acordat anual de municipiul Botoșani, iar câștigătorul este desemnat de un juriu condus de președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu. Pentru marele premiu au mai fost nominalizați scriitorii Mircea Cărtărescu, Liviu Ioan Stoiciu, Lucian Vasiliu, Constantin Abăluță, Ovidiu Geraru și Vasile Vlad.

Distincţia, în valoare de 20.000 de lei, dar și trofeul, urmează a fi înmânate lui Ion Mureșan, miercuri seară, în cadrul unei gale special organizate cu prilejul Zilelor Eminescu. Potrivit tradiției, câștigătorul premiului va primi și titlul de cetățean de onoare al municipiului Botoșani.

Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” este unul dintre cele mai râvnite din România. Iniţiat în 1990 de poetul Gellu Dorian, cu sprijinul criticului literar Laurenţiu Ulici, fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor, acest premiu se acordă la Teatrul din Botoşani, începând cu anul 1991, în ziua naşterii poetului naţional Mihai Eminescu, cu un ceremonial în cadrul căruia poetul premiat primeşte şi Cununa de lauri, devenind şi Cetăţean de onoare al oraşului Botoşani. „Este o onoare deosebită pentru mine această distincţie cu atât mai mult cu cât de-a lungul timpului a fost acordată celor mai importanţi poeţi. În plus, este o legitimaţie pe care fiecare poet şi-o doreşte într-un moment sau altul al vieţii şi având în vedere că distincţia este oferită în urma deciziei unui juriu foarte avizat, care cred că nu se înşeală, mă bucură cu atât mai mult. De oraşul Botoşani mă leagă în primul rând mirosul de tei pe care l-am simţit de fiecare dată când am fost în vizită şi când am simţit că aş fi intrat într-un borcan cu miere de albine din flori de tei”, a precizat pentru Transilvania Reporter poetul Ion Mureşan, aflat în drum spre Botoşani pentru ceremonia de primire a distincţiei. Printre poeţii care au primit de-a lungul timpului Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” se numără: Mihai Ursachi, Gellu Naum, Cezar Baltag, Petre Stoica, Ileana Mălăncioiu, Ana Blandiana, Ştefan Augustin Doinaş, Mircea Ivănescu, Cezar Ivănescu, Constanţa Buzea, Emil Brumaru, Ilie Constantin, Angela Marinescu, Şerban Foarţă, Gabriela Melinescu, Adrian Popescu, Mircea Dinescu, Cristian Simionescu, Dorin Tudoran, Ion Mircea, Dinu Flămând, Nicolae Prelipceanu.

Ion Mureșan este născut pe 9 ianuarie 1955 în localitatea Vultureni din județul Cluj. Poet și publicist, acesta a absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ‘Babeș-Bolyai’ din Cluj, în anul 1981. A făcut parte din gruparea revistei ‘Echinox’. După absolvire, a devenit membru al cenaclului ‘Saeculum’ din Beclean. Între anii 1981 și 1988 a fost profesor de istorie în comuna Strâmbu. Din 1988 a deținut funcția de redactor la revista ‘Tribuna’ din Cluj. În prezent este publicist comentator la un ziar clujean și redactor—șef al revistei ‘Verso’ din Cluj. A debutat cu poezie în revista ‘Cutezătorii’ în 1968.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Daniel Onaca says:

    Felicitări din inimmă, poetului!

  2. corina says:

    INCENDIAR, preluat din alte comentarii, O FI ADEVARAT??
    Despre cum a luptat cu condeiul nimeni altul decat carcotasul nepereche Gellu Dorian impotriva sistemului comunist din dorinta apriga de a da cu el de pamant, reiese din volumul „Pasii Poetului”, Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1989.
    Scrie autorul Gellu Dorian in „argumentul” cartii: Volumul rezultat se inscrie sensului major pe care-l capata in societatea noastra receptarea mostenirii culturale. Ne stau ca indemn si orientare cuvintele secretarului general (bravos, mai, Catavencule!), presedintele republicii, tovarasul Nicolae Ceausescu, care spunea: „Un important rol social a jucat de asemenea creatia literar-artistica; operele nemuritoare ale corifeilor literaturii noastre clasice au relevat inaltele virtuti ale poporului, au cultivat sentimentul patriotismului, au insufletit si imbarbatat generatii de militanti pentru cauza libertatii si propasirii patriei. Si ca o concluzie: Partidul nostru, societatea socialista cultiva respectul fata de traditiile culturale inaintate si totodata, dorinta creatorilor de a le dezvolta, de a le depasi.” (esti mare, bibicule!) Un asemenea inaintas a fost poetul nepereche, Mihai Eminescu, (ne uimesti, ce sclipire, ce revelatie, colosal, inca o tura de stadion si-i gaseai carnetul de membru de partid Luceafarului!!!) incheie apoteotic Gellu Dorian, care, de buna seama ca il banuia de prostie pe Nicolae Ceausescu la linguselile lui ieftine… sau poate pe noi, cine stie, cand se da drept fost dizident anticomunist?

  3. miruna says:

    În revista citată, Al. Florin Ţene,- membru corespondent al Academiei Americană Română, fondator în 2006 a Ligii Scriitorilor Români, preşedinte al ei, cu 32 filiale, din care 12 în străinătate şi 17 reviste (13 pe hârtie), fost lucrător la TRIBUNA, unde printre informatorii securităţii s-a numărat şi Ion Mureşan,- semnează articolul cu titlul amintit.

    Cel care a fost distins acum cu Premiul „Mihai Eminescu”, conform adeverinţei nr. 962 din 14 aprilie 2011, eliberată de CNSAS, a fost recrutat de securitate în anul 1973 cu scopul de a reclama colegii din cercurile studenţeşti şi pe cei din Cenaclul „Lucian Blaga”, el având numele conspirativ de „Eugen”.

Postaţi un comentariu