Oana Pellea, față în față cu publicul din Cluj de Ziua Porților Deschise la Teatrul Național: „În clipa în care ai un nume și o carieră trebuie să ai curajul să îți asumi o părere”

Foto: Dan Bodea

A opta ediţie a evenimentului Ziua Porților Deschise la Teatrul Național din Cluj, organizată luni, 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, a adus-o în fața publicului, în cadrul unei întâlniri mult așteptate, pe actrița Oana Pellea.

Timp de mai bine de o oră actrița a răspuns întrebărilor publicului, explicând cu această ocazie și povestea din spatele Jurnalului său, publicat în urmă cu opt ani la Editura Humanitas, jurnal care cuprinde perioada dintre anii 2003 şi 2009 din viaţa ei și care nu a fost scris inițial cu dorința de a-l publica. Oana Pellea a mărturisit că există mulți oameni care au cunoscut-o prin intermediul cărții și apoi prin rolurile de pe scenă, cum există foarte mulți oameni care au văzut-o mai întâi în telenovela Păcatele Evei și apoi la teatru.

„Actoria este o profesie pe care eu nu știu să o explic. Cum este posibil ca până la ora șase fără zece să fii Oana Pellea și de la ora șase și un minut să fii Ioana d’Arc?E o sămânță de miracol, de magie, de secret și e bine să rămână așa. E multă muncă și talentul este ultimul pe listă. Actoria este un dar și, ca orice dar, trebuie onorat. Mie mi-a dat tot ce poate fi mai frumos această profesie și consider că n-am făcut nici un fel de sacrificiu, chiar dacă am jucat la două zile după ce l-am îngropat pe tata, chiar dacă am jucat seara, când a murit mama. Acestea nu sunt sacrificii. Sunt salvări”, a spus Oana Pellea cu referire la „secretul” profesiei pe care o practică de trei decenii.  

Foto: Dan Bodea

Ce rol dintre cele interpretate i-au plăcut cel mai mult și care au fost experiențele care au marcat-o din punct de vedere personal și profesional, au fost următoarele întrebări adresate din public.

Oana Pellea a precizat că nu a jucat niciodată un rol care nu i-a plăcut, mărturisind că a jucat întotdeauna ce a crezut că e necesar pentru cariera ei la un moment dat.„Eu sunt actor independent din 1999, nu iau bani de la Stat, întotdeauna când am lucrat într-un teatru eu am bătut pe la uși pentru a obține bani în vederea realizării unui spectacol. Nu am propus niciodată eu, unui regizor, că vreau să joc un anumit rol”, a explicat Oana Pellea.

Actrița a declarat că și-ar dori să joace pe scena clujeană spectacolul „Efectul razelor Gamma asupra crăițelor lunatice” de Paul Zindel, „o piesă foarte mișto” în regia Marianei Cămărăşan. La dorința publicului din sală, Oana Pellea a vorbit și despre publicul de teatru și despre importantele realizări ale teatrelor clujene.

„Publicul din București a coborât așteptările, lumea vrea mai mult să râdă, decât să gândească în sala de teatru. La București nu doar sună telefoanele în timpul spectacolelor, dar se și vorbește. Aveți la Cluj o bijuterie de teatru și, de aceea,  Bucureștiul este cu ochii pe Cluj și e invidios tare. Ce fac trupele de teatru din Cluj, a lui Mihai Măniuțiu și a lui Gábor Tompa, mi se pare extraordinar”, a mai declarant actrița.

„Sinceră să fiu, eu cred că există doar două feluri de teatru: teatru bun și teatru prost și mai știu că este loc pentru orice formă de teatru și orice fel de experiment. Motorul care duce mai departe teatrul nu e altul decât emoția”, a transmis Oana Pellea la întâlnirea cu publicul pe care a avut-o la Teatrul Național din Cluj.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Timp de câteva minute actrița a rememorat întâlnirea remarcabilă pe care a avut-o cu regizorul Peter Brook, precum și filmarea pe care a avut-o la Londra cu Clive Owen, Julianne Moore şi Michael Caine pentru filmul Children of Men.

Revenind la întrebările adresate din public, Oana Pellea a declarat că teatrul independent nu este cunoscut la valoarea lui în România. „Este loc pentru toată lumea și pentru orice formă de teatru. Și teatru social, prin ceea ce face, de exemplu, Gianina Cărbunariu și teatru de Stat”, a spus actrița.

La întrebarea dacă actorii ar trebui să fie vocea societății civile, răspunsul Oanei Pellea a fost un categoric DA.  „Este și un risc pe care fiecare dintre noi și-l asumă, sau nu. În clipa în care ai un nume și o carieră, trebuie să ai curajul să îți asumi o părere. Nu mă vor băga în mormânt cu premiile Uniter și cu decorațiile. Dacă poți face un pic de bine în jurul tău, nu e păcat să taci?”, a spus Oana Pellea.  „Nu există voluptate mai mare decât a juca în limba ta”, a mai precizat Oana Pellea cu referire la decizia de a rămâne în România, chiar dacă a avut șansa de nenumărate ori să joace pe scenele din străinătate și să rămână acolo.

„Înduri și mârlănii, înduri și atacuri. Am ajuns ca pe cei care mă înjură să îi consider lipsiți de imaginație. Spun cam toți aceleași lucruri: că nu aș fi fost nimic dacă nu aș fi fost fata lui tata, că sunt urâtă, că sunt curvă, că sunt lesbiană, că n-am copii. Am plâns, cât am plâns. Dar n-au spus că sunt proastă. Pariul unei vieți frumoase este pentru mine să rămân la fel de curată și de deschisă după ce sunt lovită ”, a precizat Oana Pellea.

Aveți un mesaj referitor la lupta anticorupție?, a venit o altă întrebare din sală. „Eu am insignă de #rezist și susțin jos corupția, pentru că altă șansă nu avem. Domnul Octavian Paler spunea: «Trăiesc timpuri foarte interesante. Puțin prea interesante pe gustul meu». Mă regăsesc și eu foarte bine în aceste cuvinte. Aș vrea să stăm și noi liniștiți, să trăim, să visăm. Dar nu poți să visezi, că primești mesaj că s-a dat ordonanța nu știu care”, a transmis Oana Pellea.

Foto: Dan Bodea

„Totul este o opțiune în această viață: și cum trăiești, și cum gândești, și ce vrei de la tine, și cât de sus vrei să sari și ce vrei să faci în viața asta. Nu există nici o opreliște. Dacă nu vă place plecați sau luptați-vă cu ei. Câteodată trăim viața asta ca pe o pedeapsă, când de fapt este un miracol”, a declarat Oana Pellea la finalul întâlnirii cu publicul din Cluj.

Ziua Porților Deschise la Teatrul Național din Cluj a invitat publicul la o serie de evenimente desfăşurate în foaierele teatrului și pe scena mare. Vizitatorii au avut ocazia să intre culisele instituției, să adreseze întrebări actorilor și să asiste inclusiv la o repetiție deschisă cu scene din spectacolul ROMEO ȘI JULETA de William Shakespeare în regia lui Tudor Lucanu, repetiție în timpul căreia protagoniștii spectacolului, Sânziana Tarța și Matei Rotaru, au jucat scena balconului în regim de film horror, comedie, western, film mut sau documentar. Un alt moment important al Zilei Porților Deschise la Teatrul Național din Cluja fost discuția: De ce sărbătorim astăzi teatrul?, moderată de Ștefana Pop-Curșeu, care i-a avut ca invitați pe actrița Miriam Cuibus și lectorul universitar Filip Odangiu. În acest an, pe toată perioada zilei, în foaierul teatrului au existat și standuri de prezentare ale teatrelor independente, Create.Act.Enjoy, REACTOR de creație și experiment și ZUG.zone, precum și standul Asociației Colectiv A.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu