Nicolas Cage, pe scena de la Cluj: „Iubesc asocierea de cuvinte Trofeul Transilvania. Mă simt foarte apropiat de spiritul acestor locuri”

Foto: Dan Bodea

Cel mai așteptat moment al ediției cu numărul 18 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) s-a desfășurat sâmbătă seara pe scena Casei de Cultură a Studenților, unde celebrul actor Nicolas Cage a primit Trofeul Transilvania pentru Contribuția Adusă Cinematografiei Mondiale.

Câștigător al unui premiu Oscar și deținător a numeroase alte trofee obținute în festivalurile de film majore din lume de-a lungul unei cariere de aproape patru decenii, actorul, regizorul și producătorul Nicolas Cage este invitatul special al celei de-a 18-a ediții TIFF.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Actorul a fost introdus pe scenă de președintele TIFF, regizorul Tudor Giurgiu, care i-a rezumat cariera și care a invitat publicul să urmărească un scurt montaj cu secvențe din cele mai relevante filme ale starului. În aplauzele publicului din sală, excentricul actor a urcat pe scenă pentru a-și primi trofeul.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Mulțumesc, prietenii mei din Transilvania. Sunt foarte fericit să revin în frumoasa dumneavoastră țară. Am realizat două filme aici, Dying of the light de Paul Schrader și Ghost Rider: Spirit of Vengeance, regizat de Mark Neveldine și Brian Taylor și ambele experiențe au fost minunate și de aceea am vrut să vin personal să vă mulțumesc pentru aceste experiențe. Vă mulțumesc pentru această onoare de a primi Trofeul Transilvania. Întotdeauna am crezut cu tărie în spiritul unui loc și aici, în România, am simțit un spirit care m-a influențat pozitiv în carieră. Sau poate este efectul pe care țara dumneavoastră îl are asupra imaginației mele, mulțumită lui Dracula și lui Bram Stoker și a istoriei lui Vlad Țepeș, sau experiența de a petrece nopțile în castelul lui Dracula și superbii munți Carpați, de toate mă simt foarte inspirat și sper să fac un nou film aici.

Abia aștept să ne întâlnim la masterclass-ul de duminică și voi încerca să răspund tuturor întrebărilor mai ales dacă vin din partea tinerilor actori sau regizori, oameni care vor să urmeze această carieră. Sper să vă bucurați de proiecția filmului Face Off, este unul dintre cele trei filme preferate din cariera mea. Am avut alături un remarcabil cineast, pe John Woo, un regizor plin de originalitate și un coleg ca John Travolta, cu resurse comice extraordinare. Mulțumesc mult pentru acest trofeu. Iubesc asocierea de cuvinte: Trofeul Transilvania. Voi așeza acest trofeu pe noptieră lângă pat și când mă voi simți singur la trei dimineața mă voi gândi la prietenii din Transilvania și la creaturile nopții, la lupi și lilieci, la contele Dracula și sufletul mi se va încălzi. Gata cu vorbele. Acțiunea să vorbeacă. Acțiune acum și bucurați-vă de Face Off”, a transmis actorul.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

La ieșirea din sala Casei de Cultură a Studenților, Nicolas Cage a acordat și câteva autografe.

Lansat în 1997, filmul Față în față/Face off a fost primit cu entuziasm de către critica internațională pentru interpretarea strălucită a celor două vedete din rolul principal, Nicolas Cage în rol de terorist, și John Travolta interpretând un agent FBI. Încasările record obținute în întreaga lume au fost urmate de o nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun mixaj sonor.

Duminică, pe 2 iunie, în decorul spectaculos al Castelului Banffy de la Bonțida, cinefilii vor urmări, de la ora 21:30, horror-ul sângeros Mandy (2018, r. Panos Cosmatos). Cage este ,,magnific și fabulos de feroce’’ (The Guardian) în rolul unui bărbat care vrea să răzbune moartea iubitei lui.

Tot în 2 iunie, este programat un masterclass, întâlnire unică între superstar și publicul festivalului, moderată de directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov.

Veritabil star, cu o personalitate atipică în peisajul hollywoodian, Nicolas Cage a creat roluri memorabile în cinema, trecând cu dezinvoltură de la blockbuster la filme de autor, fiind unul dintre cei mai bine cotați actori din toate timpurile. Născut pe 7 ianuarie 1964 într-o familie de origine italiană, plină de personalități din lumea filmului, Nicolas Kim Coppola și-a dorit încă de mic copil să devină actor, inspirat fiind de idolul său James Dean. După ce a urmat cursurile Școlii de Teatru, Film și Televiziune UCLA, a încercat să-l convingă pe unchiul său, legendarul regizor Francis Ford Coppola, să-i acorde șansa de a apărea pe marele ecran. În 1982 a debutat cu un rol minor în comedia Fast Times at Ridgemont High, iar după numai un an a fost distribuit în primul său rol principal – adolescentul punk din Valley Girl. Din dorința de a-și câștiga faima în mod independent și pentru a evita nepotismul, a renunțat la numele de Coppola în favoarea lui Cage, după Luke Cage, unul dintre personajele sale preferate din colecția de benzi desenate Marvel Comics.

Nicolas Cage este cunoscut prin modul puternic realist în care și-a construit personajele încă de la primele sale roluri importante, reușind să se transpună perfect în rolurile sale foarte diverse, de la  gangsterul din The Cotton Club (r. Francis Ford Coppola, 1984) la adolescentul columbofil din Birdy (premiat în 1985 cu Marele premiu al juriului la Cannes). Până la finalul anilor ’80 avea să cunoască faima internațională, interpretând numeroase roluri în comedii ultrapremiate ca: Peggy Sue Got Married (1986, r. Francis Ford Coppola), un succes de box-office, nominalizat la trei premii Oscar, Raising Arizona (1987) – comedia neagră a fraților Coen, Moonstruck (1987), distins cu trei Oscaruri și un premiu BAFTA, în care a jucat alături de Cher, dar și în producții precum Wild at Heart(1990, r. David Lynch), premiat cu Palme d’Or la Cannes, și Vampire’s Kiss (1998), în care actorul, în stilul său caracteristic, mănâncă un gândac viu în fața camerei. Toate aceste apariții pe mare ecran i-au consolidat succesul la Hollywood și i-au crescut cota încă din primii ani din carieră.

Nicolas Cage și John Travolta în Face Off

Nicolas Cage și John Travolta în Face Off

Unul dintre rolurile sale de referință rămâne cel al scenaristului alcoolic din Leaving Las Vegas (1995, r. Mike Figgis), care i-a adus Premiul Oscar și Globul de aur pentru cel mai bun actor. Ofertele de a juca în producții cu bugete imense l-au asaltat imediat, rezultatul fiind câteva succese impresionante de box-office în blockbustere de acțiune ca The Rock (1996, r. Michael Bay), Face/Off’ (1997, r. John Woo) și Con Air (1997, r.Simon West) – toate trei nominalizate la Oscar la diferite categorii, dar și drama romantică City of Angels (1998, r. Brad Siberling), alături de Meg Ryan. Regizori de marcă de la Hollywood ca Brian de Palma sau Martin Scorsese i-au oferit rolul principal în Snake Eyes (1998), respectiv Bringing Out the Dead (1999).

În 2002 a fost nominalizat a doua oară la Oscar pentru Adaptation (r. Spike Jonze), în care interpretează tot un scenarist, de astă-dată în dublu rol. În același an a debutat ca regizor cu Sonny, film pe care l-a și produs, cu James Franco în rol principal. În 2010 a filmat pentru prima dată în România, pe străzile Bucureștiului și la Castelul Bran, pentru blockbuster-ul Ghost Rider – Spirit of Vengeance, sequel-ul thriller-ului fantasy GhostRider (r. Mark Steven Johnson), iar în 2014 a revenit în țară pentru filmările la The Dying of the Light (r.Paul Schrader).

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Silvia says:

    Cand a castigate Oscar?

Postaţi un comentariu