Începe TIFF 2014! Zece zile de proiecții, concerte, expoziții și dezbateri

Foto: Dan Bodea

Ediția cu numărul 13 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania începe vineri 30 mai, de la 20.45, în Piața Unirii Open Air din Cluj, cu ceremonia de deschidere, urmată de premiera națională a filmului Philomena, nominalizat anul acesta la Oscar. La gala prezentată de Tudor Giurgiu, președintele festivalului, vor lua parte oficialități și personalități din lumea filmului. Până pe 8 iunie, spectatorii au de ales între 217 filme din 55 de țări, concerte, expoziții, masterclass-uri, dezbateri și petreceri. În jur 700 de invitați români și străini sunt așteptați la TIFF.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

La gala de deschidere va fi detaliată una dintre cele mai importante campanii în care se implică TIFF anul acesta, „Salvați Marele Ecran!”. Sâmbătă, 31 mai, de la 10.30, la Mansarda Boema, va avea loc prima conferință majoră a campaniei de salvare a cinematografelor din România, la care vor lua parte Emil Boc, primarul Clujului, Marius Szabo, primarul orașului Gherla, Tudor Giurgiu, președintele TIFF, Marta Materska-Samek, președinta board-ului Cinema Development Foundation (Polonia), Tina Hajon – Head of Film Exhibition, Croatian Audiovisual Centre, Ivo Andrle, managerul Aerofilms (Cehia). Tot pe 31 mai, de la 20.30, va avea loc deschiderea oficială a Depozitului de Filme din strada Maiakovski, în prezența unor oficiali și invitați, urmată de proiecția unor fragmente din documentarul lui Alexandru Belc, Cinema, mon amour (work-in-progress) și a filmului Cinema at the End, în prezența regizorului Meritxell Soler. Spațiul inedit de la fostul depozit RADEF va găzdui în timpul festivalului proiecțiile din secțiunea cu același nume, Cinema, Mon Amour. Intrarea este liberă.

Proiecțiile încep vineri dimineață, cu filmele dedicate celor mai mici spectatori ai festivalului, în programul EducaTIFF.

La Casa TIFF, încep concertele în weekend. Sâmbătă, de la 22.00, un spectacol inedit va fi oferit de polonezii de la Male Instrumenty, care cântă la instrumente improvizate din jucării, deșeuri reciclabile, diverse obiecte. Duminică, de la 22.00, Teodora Enache își va încânta audiența cu vocea care i-a adus supranumele de „Ella Fitzgerald a României”.

La Mănăștur Open Air, proiecțiile gratuite în aer liber încep vineri, de la 22.00, cu Psihopații/ Killers, un thriller din secțiunea tematică Ochi pentru Ochi, nerecomandat minorilor. La Cinema Mărăști, o sală care revine anul acesta în program, vor rula câte două filme în fiecare zi de festival, de la 18.00 și 20.30. Un bilet achiziţionat pentru o proiecție va asigura accesul pentru două persoane.

Invitați speciali la TIFF 2014

În jur 700 de invitați români și străini sunt așteptați la Cluj-Napoca, la cel mai mare festival de film din România. Regizori, actori, producători, distribuitori, directori de festivaluri vor sosi în zilele următoare la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

La Cluj sunt așteptați, printre alții, Anamaria Marinca, protagonistă în SF-ul Europa Report, Olimpia Melinte, una dintre revelațiile anului în Spania, pentru rolul din Canibal, Cristina Flutur, membră a juriului competiției. Actrița din După dealuri va juriza Competiția alături de Nik Powell, directorul National Film & Television School din Londra, Michael Kutza, directorul Festivalului Internațional de Film de la Chicago, János Szász, regizorul lui The Notebook, aflat pe lista scurtă la Oscar și distins cu Globul de Cristal la Karlovy Vary, precum și directorul de imagine Giora Bejach, multi-premiat pentru Lebanon.

Renumitul cineast polonez Krzysztof Zanussi va fi premiat pentru întreaga carieră, iar actorul Florin Zamfirescu va primi Premiul de excelență. Printre invitații speciali se numără Nicolas Philibert, regizorul francez de documentare onorat în secțiunea 3X3, Peter Webber, nominalizat la Oscar, Globul de Aur şi BAFTA pentru Girl with a Pearl Earring, spaniolul Albert Serra, premiat cu Leopardul de Aur la Locarno pentru The Story of My Death, cineastul și artistul vizual Karim Ainouz, unul dintre autorii lui Cathedrals of Culture 3D, Christoph Terhechte, directorul secțiunii Forum a Festivalului de la Berlin, Grainne Humphreys, directorul Festivalului Internațional de Film de la Dublin.

Vin la Cluj și actorul francez Olivier Rabourdin (Des hommes et des dieux), regizoarea finlandeză multi-premiată Pirjo Honkasalo, producătorul francez Cedomir Kolar (Oscar pentru No Man’s Land), regizorul și actorul american Scott Cofey (Mulholland Drive), Dimitri Eipides, directorul Festivalului de la Salonic, regizorul și producătorul Uberto Pasolini (Full Monty), Katriel Schory, directorul Israel Film Fund, Alexandre Tchernookov – directorul Europa Cinemas, muzicianul Alexander Bălănescu, actorul Vlad Ivanov, regizorii Nae Caranfil, Stere Gulea, Nicolae Mărgineanu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu