Galerie de artă pe roți în Cluj: Al doilea tramvai colorat de artiștii stradali, pregătit să intre în circulație

Foto: Cristina Beligăr

În ultima jumătate de an, transportul cu tramvaiul în Cluj-Napoca a devenit pentru mulți călători o experiență „la mare căutare”, după ce unul dintre modelele vechi care circulau în paralel cu tramvaiele moderne a fost vopsit de artiștii stradali în încercarea de a aduce arta mai aproape de public. Astfel, pentru unii dintre noi, începând cu luna decembrie a anului trecut călătoria cu tramvaiul s-a transformat în așteptarea ACELUI tramvai colorat care să ne ducă la destinație și nu puțini am început să îl „vânăm” prin stații și prin oraș pentru a-l fotografia.

Ce și-au dorit atunci artiștii care au venit cu ideea a fost să creeze un precedent cu acea lucrare pentru a aduce arta mai aproape de oameni. „Proiectul nostru este o modalitate de a scoate arta din grupele de elită și din zone mai puțin accesibile și de a o aduce în fața oamenilor. De asemenea, vine și ca răspuns la ideea de a nu mai fi constrânși vizual să vedem doar reclame afișate peste tot, prin oraș. În plus, Clujul, categoric are nevoie de mai multă culoare. Ne petrecem foarte mult timp în spațiul public, practic orașul este o a doua casă și ar trebui să ajutăm la crearea unui spațiu mai primitor și mai pozitiv pentru noi toți. Arta, cu siguranță, crește starea de spirit a orașului”, explica în luna decembrie a anului trecut artista Ocu, cea care, ajutată de Kero, un alt artist renumit pentru lucrări de artă stradală de mari dimensiuni, a realizat desenul pe tramvaiul model KT4D al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca.

Primul tramvai colorat/Foto arhivă: Dan Bodea

Foto arhivă: Dan Bodea

Foto arhivă: Dan Bodea

După opt luni de la primul tramvai colorat, cei doi artiști s-au întors în depoul CTP Cluj de la capătul Bulevardului Muncii pentru a vopsi un alt tramvai. De data aceasta desenul poartă amprenta și stilul lui Kero și este o reprezentare în viziune proprie a mai multor elemente din mișcarea hippie și nu numai. „Pentru lucrarea aceasta m-am dus cu gândul la adevărata mișcare hippie care l-a avut reprezentant pe filozoful naturalist Gustav Gräser și care s-a dezvoltat într-o zonă din Elveția numită Monte Verità”, explică artistul.  

Un puzzle de indivizi colorați, interconectați, fiecare dintre ei aflat pe o anumită frecvență cu ceilalți, la aceste cuvinte se poate rezuma lucrarea artistului. Desigur, fiecare călător își va putea imagina propria poveste legată de tramvaiul pictat de Kero. La fel ca în cazul Omului Micro-Macro Cosmos, pictură murală pe care Kero și Ocu au realizat-o în urmă cu câteva luni pe unul dintre pereții spațiului industrial de pe strada Horea, nr.33 din Cluj, desenul de pe tramvai ilustrează un micro-macro cosmos.

Foto: Cristina Beligăr

Pentru ambele tramvaie, artiștii au avut deplină libertate în alegerea temei și cu atât mai mult au putut să exprime prin desene ceea ce îi reprezintă ca artiști. „Proiectul nostru inițial presupunea să facem o galerie de artă pe roți și să vopsim șase tramvaie din garniturile CTP Cluj. Fonduri însă nu aveam pentru a le desena pe toate odată și atunci, în funcție de posibilități, ne adaptăm”, a precizat Kero pentru Transilvania Reporter.

Primul tramvai a fost desenat ca urmare a proiectului „Tramvaie colorate” câștigat în competiția de bugetare participativă Com’ON Cluj-Napoca 2016 de Muzeul Pietonilor, împreună cu Launloc, o comunitate de artiști ai scenei de street art din Romania, reuniți la Cluj, comunitate din care face parte atât Kero, cât și Ocu. Acel proiect a fost finanțat și declarat câștigător prin votul publicului.

„Abia aștept să văd ambele tramvaie cum se intersectează în stații. A devenit chiar fun să mergi prin oraș și să te întrebi oare nu vine tramvaiul colorat. Acum așteptarea nu va mai fi atât de lungă dacă vom avea două astfel de tramvaie colorate”, a spus Ocu. Începând cu luna august, tramvaiul vopsit de artistă în 2016 va avea o „concurență” serioasă prin noul exponat pictat de Kero. Lucrarea a fost realizată în trei zile, după ce în prealabil tramvaiul a fost pregătit pentru vopsit de reprezentanții CTP Cluj.

Kero, în timpul vopsirii celui de-al doilea tramvai al CTP Cluj/Foto: Cristina Beligăr

Kero, în timpul vopsirii celui de-al doilea tramvai al CTP Cluj/Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

„Ar fi bine ca aceste tramvaie pe care le vopsim să devină un fel de brand al orașului la un moment dat. Să existe o unitate, să existe o selecție a celor care le vopsesc, să nu fie vopsite la întâmplare. Atunci chiar am putea spune că orașul are o galerie de artă pe roți”, au mai spus cei doi artiști.

Potrivit reprezentanților CTP Cluj, al doilea tramvai colorat va intra în circulație după mijlocul lunii august.

În ultimii doi ani, scena de street-art din Cluj-Napoca a început să devină tot mai activă în urma unor proiecte de regenerare urbană prin artă a orașului inițiate fie de artiștii stradali, fie de diferite asociații care au înțeles beneficiile pe care le poate aduce arta stradală în comunitate. În luna mai a acestui an, de exemplu, două lucrări de artă stradală au fost realizate de artiștii Kero și Ocu în cartierul Mănăștur, lângă Cinema Dacia, respectiv pe strada Horea, nr.33 care au schimbat în totalitate aspectul și vibe-ul celor două locuri. Schimbarea mentalității oamenilor cu privire la faptul că arta stradală nu înseamnă vandalism se face pas cu pas, sunt de părere artiștii, iar oamenii din Cluj încep să se obișnuiască tot mai mult cu această idee. Faptul că există disponibilitate din partea conducerii Companiei de Transport Public Cluj-Napoca pentru ca artiștii să vopsească tramvaiele vechi aflate încă în circulație, sau faptul că Primăria Cluj-Napoca începe să finanțeze unele inițiative de regenerare urbană prin artă sunt și ele dovezi că vocea artiștilor este auzită. Adevărata schimbare va veni însă doar în momentul în care vom înțelege că artiștii nu creează doar din plăcere și că proiectele „finanțate” doar cu spray-uri și vopsele nu le va asigura și existența. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu