Galeria de artă pe roți din Cluj are al patrulea exponat: A intrat în circulație tramvaiul „U” Cluj

Foto: Dan Bodea

Spiritul clubului Universitatea, club care celebrează aniversarea a 100 de ani de la înființare, se va simți începând de astăzi, 11 octombrie, cu atât mai mult printre locuitorii din Cluj prin lansarea unui tramvai special pictat în culorile Universității. Tramvaiul colorat continuă seria începută de artiștii stradali Ocu și Kero în 2016.

Citiți și:

Artiștii galeriei de street art „Launloc” dau culoare Clujului: E timpul tramvaielor colorate!

Inițiativa de a aduce arta mai aproape de public și de a o face accesibilă a avut un succes neașteptat la sfârșitul lui 2016 când Ocu, în colaborare cu Kero, au vopsit un prim tramvai model KT4D al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca. Primul tramvai a fost desenat ca urmare a proiectului „Tramvaie colorate” câștigat în competiția de bugetare participativă Com’ON Cluj-Napoca 2016 de Muzeul Pietonilor, împreună cu Launloc, o comunitate de artiști ai scenei de street art din Romania, reuniți la Cluj, comunitate din care face parte atât Kero, cât și Ocu. Acel proiect a fost finanțat și declarat câștigător prin votul publicului.

„Proiectul nostru este o modalitate de a scoate arta din grupele de elită și din zone mai puțin accesibile și de a o aduce în fața oamenilor. De asemenea, vine și ca răspuns la ideea de a nu mai fi constrânși vizual să vedem doar reclame afișate peste tot, prin oraș. În plus, Clujul, categoric are nevoie de mai multă culoare. Ne petrecem foarte mult timp în spațiul public, practic orașul este o a doua casă și ar trebui să ajutăm la crearea unui spațiu mai primitor și pozitiv pentru noi toți. Arta, cu siguranță, crește starea de spirit a orașului”, explica Ocu pentru Transilvania Reporter, în decembrie 2016.

Foto arhivă: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În luna august a anului 2017, a urmat un al doilea tramvai pictat de această dată de Kero, care a avut un feedback la fel de bun din partea călătorilor. În luna martie a anului 2018, Irlo, cunoscut artist de artă stradală în România, a fost autorul unui alt desen realizat pe un tramvai din Cluj, în cadrul proiectului „Galerie de artă pe roți”. Din păcate, acest tramvai s-a defectat și a fost retras din circulație, date fiind costurile prea mari pentru reparații.

Potrivit reprezentanților CTP Cluj, în acest moment nu există un termen stabilit pentru menținerea tramvaielor vechi în circulație. Totul depinde de data la care vor fi livrate noile tramvaie planificate pentru reînnoirea flotei. Până atunci, însă, CTP Cluj este deschisă propunerilor artiștilor de a continua proiectul început în 2016.

Astăzi, fanii clubului Universitatea, și nu numai, au un mijloc de transport care să le reamintească faptul că echipa  sărbătoreşte centenarul. Pe lângă stadion şi BTarena, locul unde Clujul este cel mai activ din punct de vedere sportiv, va trece şi un tramvai special pictat în culorile Universităţii.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Kero și Ocu au acceptat provocarea  clubului și a sponsorilor și au lucrat timp de câteva săptămâni la un design care să te ducă cu gândul la elanul echipei și la devotamentul fanilor.

„Am apelat la minge ca element comun și ne-am gândit să interpretăm forma ei în mod cât mai creativ. Mai lucrasem pe cromatica alb-negru și ne-a plăcut să ne jucăm pe subiectul acesta. A fost o provocare. Și chiar dacă ar părea că alb-negru te limitează, a fost un exercițiu foarte bun de creativitate. Ne-am bucurat să continuăm proiectul și să îi menținem scopul de a aduce arta mai aproape de public. Conceptul se bazează pe o compoziție din mai multe sfere, interpretate în diferite feluri. Nu suntem sportivi, dar am abordat totul cu seriozitate față de oraș, club și toți fanii”, au transmis Ocu și Kero.

Proiectul este realizat cu sprijinul Băncii Transilvania, care a beneficiat de susținerea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, dar și a Companiei de Transport Public Cluj.

Evenimentul de lansare a avut loc vineri, pe strada Dumitru Georgescu Chiriac FN. La lansare au fost prezenți atât jucători, cât și reprezentanți ai cluburilor U-BT Cluj-Napoca, FC Universitatea Cluj și membri ai Asociației Șepcile Roșii.

Citiți și:

Clujul tramvaielor colorate: A intrat în circulație al doilea tramvai pictat de artiștii stradali

Cluj, orașul tramvaielor colorate sau trezirea la viață prin artă

Al treilea tramvai colorat va circula, de luni, pe străzi

Galerie foto: Dan Bodea

02W0A1870 02W0A1891 02W0A1906 02W0A1933 02W0A2008 02W0A1855
<
>
Distribuie:

Postaţi un comentariu