FOTO Porți deschise în lanul de lavandă: La Bonțida, așteptând explozia de culoare

Foto: Dan Bodea

O zi în lanul de lavandă este invitația pe care o lansează publicului, în acest sfârșit de săptămână, proprietarii câmpului de lavandă din localitatea Bonțida, o familie de oameni muncitori care din dragoste și cu multă pasiune pentru lavandă au reușit în zece ani să dezvolte una din cele mai „sănătoase” afaceri de familie din zonă: Lavandă by Lola.

După 17 ani de activitate în multinaționale, Anca Șerpar a pus bazele actualei afaceri și, cu fiecare an, a devenit tot mai pasionată de ceea ce înseamnă cultura unei plante despre care în urmă cu zece ani nu știa aproape nimic.

„Lavandierii sunt diferiți. Nu sunt mercenari, nu urmăresc profitul imediat. Sunt oameni tineri, care au pământuri de la bunici, sunt oameni informați care caută tot timpul să afle lucruri noi. Sunt și familii care au auzit de lavandă și ar vrea să facă ceva. Sunt oameni care înțeleg munca pământului și au avut tangență cu munca pământului pentru că dacă nu ai avut, s-ar putea să fii copleșit. Nu e chiar simplu. Nu ajunge doar să plantezi cultura și apoi să scoți bani de pe urma ei”, declara în 2015, pentru Transilvania Reporter, Anca Șerpar, cea care în 2010 a venit cu ideea afacerii.

Anca își dorea atunci să-și dezvolte micul business, să își deschidă un magazin de prezentare și să creeze o linie de produse cosmetice de bună calitate. Astăzi, nu doar că a reușit să facă toate acestea, inclusiv să deschidă un magazin cu produse pe bază de lavandă din propria cultură la Sinaia, dar pe terenul familiei Anca Șerpar a ridicat și o pensiune cu tematică specifică, pentru turiștii care își doresc câteva momente de liniște departe de agitația orașelor.

Citiți și:

Agricultura 2.0 cu o cultivatoare de lavandă: Mina de aur mov de pe ogoarele din Bonțida

Foto dronă: Cristina Beligăr

Am pășit pe cărările „parfumate” ale câmpului de lavandă din Bonțida cu două zile înainte de evenimentul deschis publicului, când explozia de culoare a lavandei înflorite va oferi un real spectacol.

Ediția din acest an se numește „Porți deschise…spre lavandă” și va fi o oportunitate pentru vizitatori să petreacă o zi în natură, în lavandă, între peste 20.000 de plante de lavandă și în jur de 50 specii, una mai colorată și mai frumoasă decât cealaltă.

„Vom permite accesul în limita celor 500 de persoane, conform legislației. Vom avea puncte pentru dezinfectarea mâinilor, o cale de acces și o cale de ieșire astfel încât să fie circuitul în raport cu legislația. Vom avea plăcuțe de semnalizare cu păstrarea distanței recomandate. Nu cred că va veni foarte multă lume pentru că doar de câteva zile am lansat invitația pe Facebook. Anul trecut am avut un avans de șase săptămâni până la eveniment, anul acesta am urcat evenimentul pe Facebook doar sâmbătă. Eu apreciez că prezența va fi mai puțin de jumătate față de anul trecut, dar e important ca fiecare vizitator să se simtă bine, să se simtă în siguranță. Ne-am străduit să colțuri pentru realizarea fotografiilor, cu arcade, băncuțe, umbrele, baloți de paie. Nu vom avea mese și scaune ca anul trecut pentru a nu-i încuraja pe oameni să formeze grupuri, dar cu siguranță vor petrece la noi momente frumoase”, a declarat Anca Șerpar pentru Transilvania Reporter.

Potrivit Ancăi, cea mai spectaculoasă lună a lavandei este iunie, când de altfel lavanda trebuie recoltată, dar anul acesta se pare că inclusiv lavanda a fost în pandemie.

„În acest an, datorită ploilor cultura a suferit extraordinar de tare. Nu ne-am lovit niciodată cu o asemenea problemă. Vedeam cum planta vrea să intre în vegetație, să lucreze, dar nu avea putere. După săpături, după analize, după consultarea horticultorilor am fost nevoiți să intervenim cu tratamente. Altfel cred că pierdeam mai mult de jumătate de cultură. Problema era la toate speciile. Dar am depășit momentul cu pierderi mult mai mici decât am apreciat la început. Pierderi de la an la an sunt undeva la 5%, ceea ce e oarecum firesc, dar anul acesta am pierdut undeva la 20% din ele. ne bucurăm, însă, că au rămas cele câte au rămas și că s-au luptat să supraviețuiască. Este un proces atât de frumos”, a precizat Anca.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

 

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În acest moment, cultura familiei se întinde pe 1.3 hectare. În zece ani a fost lărgită gama de specii și afacerea s-a dezvoltat foarte mult pe latura produselor finite. Investiții mari au fost făcute, de asemenea, și în recuzita prezentă în cultură.

„Ce fac eu cu mare pasiune sunt produsele cosmetice. Cu pași mărunți creștem frumos și sănătos. Bucuria mea cea mai mare este că am lipit toată familia de mine. Suntem un nucleu. Dacă până acum, piesele de rezistență eram eu, mama și fiica mea, acum foarte prezenți sunt și soțul și fratele meu și cumnata mea și părinții. Fiecare are sarcinile lui și își cunoaște atribuțiile. Am deschis un magazin la Sinaia, doar cu produsele noastre și în viitorul apropiat îmi doresc să intrăm pe distribuție. Cel mai mult mă interesează să dezvoltăm afacerea în România, pentru că aici trăim. Îmi place enorm campania de încurajare a produselor românești”, adaugă Anca Șerpar.

Popularitatea lavandei a crescut foarte mult în ultimii ani și tot mai mulți cultivatori își lasă amprenta personală asupra produselor pe care le dezvoltă. Loc este pentru toată lumea, spune Anca fiind de părere că dacă Franța cultivă peste 30.000 de hectare de lavandă, nu este imposibil pentru România să facă același lucru. „Fiecare poveste poate să inspire, atâta timp cât te lași inspirat”, a declarat Anca Șerpar.

Toată lumea se miră că lavanda poate fi și roz. Dar da, lavanda poate avea diferite nuanțe de mov și roz, argintie.

Pe câmpul de lavandă din Bonțida sunt cultivate mai multe specii, diferențele între ele stând atât în miros, cât și în perioada de înflorire, în randamentul diferit la ulei, sau în proprietățile diferite ale uleiului. Cea mai populară este, desigur, specia mov, de diferite nuanțe, dar la fel de spectaculoase sunt nuanțele de roz și argintiu.

„În Franța, de exemplu, cea mai răspândită specie este Grosso. Citeam într-un articol că 80% din culturile Franței sunt doar din Grosso. La noi e mai răspândită o specie bulgărească, dar și franțuzească. Nu aș putea descalifica nicio specie în defavoarea alteia. Fiecare specie cu particularitățile ei”, precizează Anca Șerpar.

created by dji camera

created by dji camera

În aceste zile se împlinesc zece ani de când afacerea Lavandă by Lola a fost „sădită” și Anca este extrem de mulțumită în punctul în care a ajuns.

„Am îndrăznit să renunț la 17 ani de multinaționale și să mă dedic doar lavandei. Sunt bucuroasă că am luat decizia aceasta, deși a fost luată foarte greu. Facem cu pasiune ceea ce facem și răsplata este pe măsură. O cultură e lavandă implică o muncă continuă, dar ne asumăm toată familia acest lucru”, a precizat Anca Șerpar pentru Transilvania Reporter.

Mai multe despre evenimentul din weekend „Porți deschise spre lavandă” puteți citi AICI.

Distribuie:

Postaţi un comentariu