Expoziție de Alexandra Mureșan și Diana Oțet, la Muzeul de Artă: Gânduri transparente într-o ordine haotică
„Transparent Thoughts in Random Order” aduce în același loc lucrările Alexandrei Mureșan și ale Dianei Oțet, într-un ansamblu care oferă în același timp armonie și tensiune. Ideea expoziției a fost a curatorului Bogdan Iacob (istoric de artă) care le-a propus celor două artiste alăturarea. Alexandra Mureșan prezintă nouă lucrări din perioade și serii diferite, începând cu anul 2012 până în prezent, exprimând de fapt parcursul său evolutiv, în timp ce Diana Oțet prezintă 12 lucrări de dată recentă.
„Dacă aparent lucrările noastre nu au nimic în comun, la o a doua privire veți descoperi multe sensuri comune. Sensibilitatea și fragilitatea lucrărilor noastre trimit cu gândul la transparență, inclusiv la procesul prin care au fost create. Ca urmare, transparența este dată de tehnica pe care amândouă am folosit-o”, a declarat Alexandra Mureșan. „Sticla a devenit atât de prezentă în viața noastră încât a devenit aproape invizibilă. Nu îi mai conștientizezi prezența. Poate doar atunci când se sparge o descoperi ca obiect. Dar o mai poți descoperi și prin artă. Arta sticlei este în mod tradițional plasată în cercul artelor decorative. Prin această expoziție încercăm de fapt să scoatem la înaintare posibilitățile de a lucra cu sticla”, a mai spus Alexandra Mureșan. Lucrările Alexandrei sunt realizate în tehnici diferite, respectiv sticlă suflată, fuziune sau turnare, cu o combinație de sticlă și metal.
„Foarte diferite în formele vizuale pe care le asumă, demersurile ambelor au în comun o eleganță ingenuă, lipsită de sofisticare inutilă și mai ales de emfază zgomotoasă. Alexandra Mureșan și Diana Oțet propun lucrări născute dintr-un efort onest asumat și laborios de a transpune gânduri sofisticate și întrucâtva obsedante în forme rafinate, într-un demers în care retorica aducătoare de succes și moda artistică a zilei devin natural irelevante. Lucrând în medii foarte diferite, fiecare dintre cele două artiste înfruntă dificultăți specifice. Pericolul alunecării în decorativism estetic, în cazul lucrărilor din sticlă ale Alexandrei Mureșan, și ispita narativității explicite, în cel al desenelor / picturi / colaje ale Dianei Oțet sunt obstacolele cele mai evidente, depășite în procesul realizării unei arte din registrul soft, fermecătoare și spectaculoasă doar dacă este privită cu atenție și răbdare”, se explică în textul care însoțește expoziția deschisă la Muzeul de Artă din Cluj.
Alexandra Mureşan (n. 1985, Cluj-Napoca) este absolventă a Univesităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, secţia Ceramică-Sticlă-Metal și a obținut diplomă de masterat și doctorat în cadrul aceleiași universități. Câştigătoare a diferite premii internaţionale, Alexandra a fost selectată să participe la Bienala Tinerilor Artişti de la Monza 2015. Operele acesteia au făcut subiectul a două expoziţii personale: „Glass. Transparencies. Four shapes of the invisible”, University LUISS Guido Carli, Roma (2015), „Privirea interioară”, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud (2015), dar au fost incluse şi în cadrul a numeroase expoziţii colective dintre care: „Ce mai face Penelopa”, Muzeul de Artă Cluj-Napoca (2016); „Beyond the naked eye”, DEPO2015, Plzen, Republica Cehă (2015); Bienala Decorativ Art, Palatul Parlamentului, sala Ct. Brâncuși, București (2014); Terra-Cruda Terra-Cotta, Media City, Manchester, Anglia (2011).
Diana Oțet (n. 1987) a absolvit Universitatea de Artă și Design, secția Grafică și deține diplomă de doctorat la aceeași universitate. În prezent este cadru universitar la Universitatea din Oradea, Facultatea de Artă. Din 2009 a participat la numeroase expoziții de grup naționale și internaționale. Printre expozițiile solo în Cluj-Napoca: Clipography 2012 (Galeria Casa Matei) și Seeds of thought 2015 (Galerie Quadro). Artista folosește desenul ca instrument de introspecție, pentru ordonarea fragmentelor de realitate și transcrierea gândurilor și sentimentelor intime. Pentru Diana Oțet, mediul pe care i-l oferă desenul, explorat în diferite direcții și aspecte, reprezintă calea privilegiată spre cunoașterea de sine.
Expoziția este deschisă publicului spre vizitare din 5 până în data de 23 septembrie 2018, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.