Expoziție, concert caritabil și licitație cu obiecte personale pentru sprijinirea deschiderii Casei Memoriale-Muzeu „Doina Cornea”

Sursă foto: www.fundatia-doinacornea.ro

Casa de Licitații A10 by Artmark va găzdui joi, 20 februarie, expoziția Licitației Caritabile a Colecției Doinei Cornea. Expoziția conține artă din colecția Doinei Cornea, tablouri pictate de aceasta, manuscrise, recuzita de lucru, inclusiv obiecte personale, precum biroul său, ceasul de mână sau cunoscuta bască din lână, tricotată de Doina Cornea.

Obiectele sunt scoase la licitație de Fundația „Doina Cornea” în vederea strângerii de fonduri pentru sprijinirea deschiderii și amenajării Casei Memoriale-Muzeu „Doina Cornea”.

Permisul de conducere al Doinei Cornea, eliberat la 27 septembrie 1968

Pentru a păstra vie memoria Doinei Cornea și a duce mesajul ei de rezistență peste generații, familia acesteia a înființat fundația „Doina Cornea” ale cărei obiective sunt punerea în valoare a întregii opere scrise şi artistice a Doinei Cornea, transformarea locuinţei acesteia din Cluj în casă memorială, ce va putea fi vizitată şi în care se vor organiza diverse evenimente pentru păstrarea vie a memoriei şi a spiritului Doinei Cornea.

La deschiderea expoziției de joi, 20 februarie, din București, sunt invitați ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu; fostul președinte al României, Emil Constantinescu, istorici, oameni de cultură si membri ai familiei care vor rememora simbolul demnității românești, Doina Cornea.

Concert caritabil la Cluj

De asemenea, în 7 martie, de la ora 19.00, în Sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, va avea loc concertul caritabil „Lumina din întuneric”, urmat de prezentarea unei licitații de obiecte personale şi obiecte de artă create de Doina Cornea, din colecția familiei.

Fiecare participant la concert va primi o Diplomă comemorativă care atestă că face parte din primii 1.000 de români care au susţinut înfiinţarea fundației și casei memoriale „Doina Cornea” din Cluj-Napoca.

DIN PROGRAM:
Recital de vioară Alexandru Tomescu;
Ansamblul Flauto Dolce, cu instrumente de epocă;
Prezentare Licitație de obiecte personale şi obiecte de artă semnate Doina Cornea, din colecția familiei, organizată de ArtMark.

Costul unui bilet este de 50 de lei. Întreaga sumă va merge spre înfiinţarea fundației. Suma necesară: 200.000 lei. Biletele se pot cumpăra prin platforma: eventim.ro.

Licitație Artmark cu 28 de loturi

Marți, 24 martie, de la ora 18:30, Athénée Palace Hilton din București va găzdui „Lumina din întuneric”, o licitație caritabilă pentru sprijinirea Casei Memoriale Doina Cornea.

Licitația cuprinde 28 de loturi. Ceasul de mână al Doinei Cornea, marca Eterna, are un preț de pornire de 100 de euro, iar celebra basca din lână, prețul de 50 de euro.

Licitația mai cuprinde și una dintre cele trei păpuși, procurate de Doina Cornea să servească drept vehicul inocent pentru trimiterea clandestină de texte disidente către personalități din străinătate, decembrie 1989.

Prima păpușă a purtat „Confruntarea cu Răul” – scrisoare adresată Conferinței de la Cracovia (august 1988) și „Scrisoarea din 23 august”. Această păpușă a ieșit din țară cu jurnalistul belgian Josie Dubie, ce relatează povestea ei în filmul „Dezastrul Roșu”. A doua păpușă, conținând scrisoarea adresată Papei Ioan Paul al II-lea în 1988, a fost scoasă din țară, în mâinile lui Julie (nepoata Doinei Cornea), care avea mai puțin de un an. Acum este, donată de către Julie, la Memorialul Sighet. – Leontin Iuhas (fiul Doinei Cornea).

Paleta de culori folosite de Doina Cornea (primită în dar în copilărie de la tatăl ei)

Paleta de culori folosite de Doina Cornea (primită în dar în copilărie de la tatăl ei)

În licitație mai sunt prezentate cutia cu pensule și paleta de culori folosite de Doina Cornea (primite în dar în copilărie de la tatăl ei), precum și permisul de conducere, eliberat la 27 septembrie 1968.

„Societăţii româneşti, de azi, îi lipsesc multe, dar nimic nu-i lipseşte mai mult decât modelele umane – acele personalităţi exemplare care prin opera şi viaţa lor merită a fi amintite, omagiate şi imitate, şi după ce nu mai sunt printre noi. Doamna Doina Cornea (iată un nume care nu poate fi folosit nici după moarte fără atributul de politeţe) ne-a ţinut tuturor locul şi a reprezentat poporul român în faţa restului Europei ani la rând – un model şi o remuşcare că nu aveam curajul să-i urmăm exemplul. Acest exemplu trebuie să rămână viu în continuare, pentru ca şi următoarele generaţii să-i poată învăţa dăruirea şi îndrăzneala. De aceea, nu e nimic mai necesar şi mai firesc decât un Muzeu Doina Cornea în casa ei de la Cluj, acea casă care rezistă în faţa istoriei, nu numai în realitate, ci şi în fotografiile de urmărire din dosarul ei de securitate”, precizează scriitoarea Ana Blandiana în descrierea evenimentului.

[stextbox id=’custom’]

Doamna Doina Cornea a fost, în anii ’80, printre puținii opozanți la politicile distructive ale lui Nicolae Ceauşescu, susţinute şi impuse de Partidul Comunist cu “braţul său armat”, Securitatea şi tolerate de marea majoritate a cetăţenilor României.

După 1989 a avut o activitate continuă în direcţia democratizării şi aşezării României pe un făgaş firesc în care îi este locul: crearea statului de drept, poziţionarea României pe plan internaţional, în Uniunea Europeană, în Alianţa NATO şi, nu în ultimul rând, printre puternicele monarhii constituţionale. De asemenea a militat pentru recunoaşterea statutului de Biserici Naţionale a Bisericii Ortodoxe Române şi a celei Unite cu Roma, Greco-Catolice, dar și pentru curăţarea lor, prin asumarea greşelilor trecutului, atât la nivel instituţional cât şi individual.

De asemenea Doina Cornea a avut şi o activitate artistică – mai puţin, sau chiar deloc, cunoscută. Pe lângă cărţile cu caracter politic sau memorialistic, pe lângă traduceri ea a scris şi poezii şi a pictat, având o multitudine de picturi şi desene nepuse încă în valoare sau în atenția publicului.

Din păcate uitarea a început să-şi spună cuvântul încă înainte de plecarea ei. Paradoxal, memoria ei este mai vie acum în exteriorul decât în interiorul României. Doina Cornea, decorată cu nenumărate distincții importante a fost şi ar trebui să rămână pentru multe generaţii ce ne vor succeda un simbol al demnităţii şi curajului (Leontin H. Iuhas).

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu