„Excentric”, un nou spectacol în premieră la Teatrul Naţional

Foto: Nicu Cherciu

Teatrul Naţional din Cluj prezintă miercuri premiera spectacolului „Excentric”, exerciţiu dramatic colectiv pe un concept de Ionuţ Caras, care va avea loc în Studioul „Euphorion” miercuri, 22 ianuarie 2014, de la ora 19:00. Spectacolul este interzis tinerilor sub 18 ani.

Din distribuţia spectcolului fac parte actorii: Radu Lărgeanu, Alexandra Tarce, Diana Buluga, Alexandra Caras, Bianca Pintea, Mihail Onaca, Giovanni Mateescu, şi Silviu Galiș

 „La ora la care scriu aceste rânduri, povestea noastră încă nu este gata… încă mai apar modificări, interpretări și semne de întrebare. Aceasta a fost, de fapt, și formula pe care am aplicat-o la acest proiect. Textele au fost scrise de actori, sub îndrumarea mea, iar sursele de inspirație ne-au fost oferite de experiențele personale și de social media. Povestea e simplă: un grup de indivizi se întâlnesc periodic în diverse spații, pentru a juca un joc care să-i scoată din plictiseala vieții lor obișnuite. Numai că de data asta regulile sunt altele”, dezvăluie Ionuţ Caras despre spectacolul „Excentric”.

Ionuţ Caras este remarcat încă din facultate şi distribuit de Radu Afrim într-un rol dublu în spectacolul Mansardă la Paris cu vedere spre moarte de Matei Vişniec, Hamalul şi Şeful secţiei apatrizi, regizorul distribuindu-l şi în cel de-al doilea spectacol al lui montat pe scena clujeană, Ultimul mesaj al cosmonautului…. de David Greig (Keith). Mona Marian (Chirilă) i-a încredinţat rolul lui James Joyce din Travestiuri de Tom Stoppard, regizoarea colaborând cu el şi în Femeia-ţintă şi cei zece amanţi / Bîlci de Matei Vişniec (Inspectorul), ori în Revizorul de N.V. Gogol (Ivan Alexandrovici Hlestakov). Mihai Măniuţiu îl distribuie în Banchetul sau Calea spre Momfa, scenariu dramatic de Mihai Măniuţiu pe texte de Ioan Es. Pop, Ion Mureşan şi două poeme de Lucian Vasilescu (Călător spre Momfa), Psihoza de la 4 :48 de Sarah Kane (S.K.14), iar în Noaptea Walpurgiei sau Paşii Comandorului de Viktor Erofeev, îl distribuie în rolul Gurevici, pentru care primeşte Premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Festivalul Dramaturgiei Contemporane (Braşov, ediţia a XXI-a, 2009) şi Nominalizare pentru Cel Mai Bun Actor în Rol Principal la Galele UNITER 2010. Andrei Şerban îi încredinţează partitura lui Carl din Purificare de Sarah Kane, rol pentru care primeşte Premiul „Euphorion” pentru tinerii actori, acordat de Teatrul Naţional din Cluj. Colaborarea cu Andrei Şerban continuă, regizorul distribuindu-l în două roluri în spectacolul Don Juan în Soho de Patrick Marber (Colm / Un vagabond).

Tompa Gábor îl distribuie în Edgar din “Regele Lear” de W. Shakespeare, urmând ca în “Cântăreaţa cheală” de E. Ionesco să interpreteze Căpitanul de pompieri. Este O lichea întîrziată în “Aceşti nebuni făţarnici” de Teodor Mazilu, în regia lui Cristian Hadji-Culea, Profesorul Claretta în “Un caz clinic” de Dino Buzzati, în regia lui Claudiu Goga, Oberon în “Visul unei nopţi de vară” de W. Shakespeare, în regia lui Sorin Militaru, Domnul Lăcomie în “Bosch – grădina plăcerilor lumeşti”, spectacol de teatru-dans, scenariul, regia şi coregrafia: Marc Bogaerts. A participat, în cadrul Academiei itinerante « Andrei Şerban », la proiectul “Spovedanie la Tanacu” de Tatiana Niculescu Bran (Plopi, 1-8 iulie 2007 ; New York – Teatrul LaMaMa, 10 sept.-4 oct.2007) ; Spovedanie la Tanacu la Teatrul «Odeon» din Bucureşti (finalizare a proiectului iniţiat la Plopi), spectacole cu public între 12-16 mai 2008. Distribuirea lui în noua variantă a spectacolului Zbor deasupra unui cuib de cuci de Dale Wasserman, în rolul principal, McMurphy înseamnă o recunoaştere a seriozităţii şi a talentului actorului, care, iată, acum încearcă regia.

Este cadru universitar la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii « Babeş-Bolyai » din Cluj, la disciplina arta actorului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu