EducaTIFF, la episodul șase. Ce aduce nou ediția din acest an

În cel de al șaselea an de existență, programul de educație cinematografică, EducaTIFF, ce se va desfășura în perioada 30 mai-8 iunie, revine cu o rețetă și mai savuroasă. Filme multi-premiate, invitaţi speciali, un spectacol Cinepiano, o lecţie de actorie cu „copii-vedete de cinema”, seminarii de critică de film, ateliere de animație și alte activități vor face deliciul ediției din 2014. Copiii dornici să descopere lumea filmului se pot înscrie la activitățile EducaTIFF pe adresa de email: educatiff@tiff.ro.

Tinerii cinefili se vor întoarce în sălile de cinema, între 30 mai și 4 iunie, pentru a viziona șase lungmetraje, majoritatea răsplătite cu premii importante la festivalurile internaționale de profil. A fi și a avea (Franța, 2001), care va fi proiectat în 30 mai, de la ora 10:00, la Cinema Victoria va deschide ediția din acest an a EducaTIFF, în prezența regizorului, Nicolas Philibert. Votat Cel mai bun film documentar de către Academia Europenă de Film în 2002, A fi și a avea ne dezvăluie povestea școlilor din Franța cu o singură clasă, unde toţi copiii din sat se află în grija unui învăţător. Între introversiune şi o atitudine deschisă către lume, mici grupuri eclectice convieţuiesc zi de zi, la bine şi la rău.

Filmul de deschidere va fi urmat de pelicula norvegiană “Șutează!”, care va da startul unei serii nordice foarte interesante. Deși are ca punct de pornire o pasiune aparent naturală pentru copii, fotbalul, filmul vrea să nuanțeze, de fapt, percepția acestora asupra cancerului, în contrapondere cu trăirile cu care se luptă adulții când vine vorba de o boală incurabilă.

Secvenţă din filmul norvegian,   "Şutează!"

Secvenţă din filmul norvegian, “Şutează!”

Cea de a doua zi din cadrul EducaTIFF va debuta, la Cinema „Florin Piersic”, de la ora 11:00, cu un proiect special, prima animație 3D proiectată în cadrul acestui program. O co-producţie Suedia-Danemarca, Peste mări și țări este cel de-al doilea film regizat de Esben Toft Jacobsen, cunoscut publicului EducaTIFF pentru animaţia Ursul uriaş, cel mai vizionat film la ediţia din 2012. Mitologia greacă şi fabulele nordice au fost un punct de pornire pentru regizorul danez, care spune povestea lui Johan, plecat într-o călătorie pentru a-şi găsi mama.

Lungmetrajul olandezului Dave Schram, “Regret!”, va rula în data de 1 iunie, la Cinema Victoria, de la ora 12:30, în prezenţa unuia dintre protagonişti, Stefan Collier.  Producţia olandeză s-a dovedit a fi un mare succes şi, până în prezent, a obţinut peste 30 de premii internaţionale, printre care se numără şi cel al Academiei Europene de Film – EFA Young Audience Award, acordat de un juriu format din câteva sute de copii din 17 oraşe europene, din care a făcut parte şi Cluj-Napoca.

Tot de Ziua Copilului, la Cinema „Florin Piersic”, de la ora 11:00, Charlie Chaplin, Stan și Bran și Buster Keaton vor prinde viață, într-o  experiență unică: un spectacol Cinepiano, semnat de artistul Tony Berchmans. Venit tocmai din Brazilia, compozitorul și pianistul recreează magia vizionărilor de cinema de la începutul secolului XX, când imaginile mute de pe ecran erau însoțite live de muzică, sunete și zgomote, cântate la pian și alte instrumente. Comedia Big Business (1929), cu Stan și Bran, emoționantul și amuzantul A Dog’s Life (1918), cu Charlie Chaplin, și clasicul Cops (1922), cu Buster Keaton, vor avea parte de suspine, râsete,   bufnituri și melodii create live, la pian. Spectacolul e adus în deschiderea celei de-a doua zile a programului Weekend la Castel.

Filmul leton "Te iubesc,   mamă!" a obţinut Marele premiu al secţiunii Generation Kplus la Berlinala din 2013

Filmul leton “Te iubesc, mamă!” a obţinut Marele premiu al secţiunii Generation Kplus la Berlinala din 2013

Filmul leton “Te iubesc, mamă!”, este un alt răsfăţat al festivalurilor de profil: Marele premiu al secţiunii Generation Kplus la Berlinala din 2013 şi premiul pentru Cea mai bună dramă la Festivalul de Film de la Los Angeles 2013. Lungmetrajul aduce în faţa publicului o poveste captivantă despre puterea vindecătoare a adevărului în relaţia mamă – copil, și va fi proiectat în data de 2 iunie, la Cinema Victoria, de la ora 10:00.

“Mike își ia rămas bun!” este unul dintre filmele-vedetă ale celei de a VI-a ediţii a EducaTIFF. Semnat de olandeza Maria Peters, lungmetrajul a primit, în 2013, premiul pentru Cel mai bun film pentru copii, la Tallinn, precum şi premiul pentru Cel mai bun film la festivalul de la Giffoni. Pelicula prezintă povestea lui Mike, un băiat care ajunge în pragul sărbătorilor de iarnă într-un orfelinat. Va reuşi oare Mike să îşi petreacă, în cele din urmă, Crăciunul acasă, alături de mama lui? Filmul va rula în data 3 iunie, de la ora 10:00, la Cinema Victoria.

Seminarii de critică de film, ateliere de animație și o lecție de actorie cu un copil-vedetă

EducaTIFF continuă seria atelierelor de animație pentru copii, unde aceștia vor primi noţiunile necesare privind realizarea unui scurt filmuleţ de animaţie, vor lucra în echipe şi vor construi poveşti şi personaje, vor filma şi vor edita materialul. La atelierele de animaţie, care se vor desfăşura în perioada 5 – 8 iunie, la Muzeul de Artă, vor avea acces maxim 30 de copii per atelier, cu vârstă cuprinsă între 7-15 ani, în baza înscrierilor prealabile, la adresa de e-mail: educatiff@tiff.ro. Trainerii acestei ediții vor fi tinerii regizori Cecilia Felmeri și Ion Aramă.

În programul EducaTIFF de anul acesta se vor regăsi și două seminarii de critică de film, o iniţiativă lansată cu scopul de a stimula percepţia critică a elevilor şi de a-i provoca să-şi exprime punctul de vedere asupra filmelor vizionate. Activitățile vor avea loc în 3 iunie și 4 iunie, la Muzeul de Artă, fiind susținute de criticii de film Ileana Bîrsan și Cătălin Olaru.

Succesul înregistrat de Lecţia de cinema de anul trecut, susţinută de regizoarea filmului Marussia, Eva Pervolovici, i-a determinat pe organizatorii EducaTIFF să continue acest proiect și în cadrul ediției din 2014. Prelegerea va fi susţinută de un tânăr actor celebru în Olanda, Stefan Collier, actor principal în filmul Regret!.

Iniţiat în 2009 de către Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, programul de educație cinematografică EducaTIFF are rolul de a forma, începând de la o vârstă foarte tânără, un public de film avizat, stimulând învăţarea şi percepţia critică, analizele şi dezbaterile asupra subiectelor abordate în filme. Pe parcursul celor cinci ediţii, EducaTIFF a devenit o importantă platformă educaţională, ce s-a extins, începând din 2012, în afara Festivalului de Film Transilvania, dar şi în afara municipiului Cluj-Napoca.

În fiecare an, în cadrul EducaTIFF, tinerilor cinefili le revine provocarea de a scrie o cronică de film, în urma vizionării lungmetrajelor selectate de organizatorii programului pentru competiția Tineri Critici de Film. Concursul este deschis tuturor elevilor din clasele II-XII, încadraţi pe categorii de vârstă, care învaţă în unităţi şcolare din judeţul Cluj. Pentru ediția 2014, lucrările elevilor vor fi analizate de către un juriu desemnat de echipa festivalului, iar rezultatele vor fi anunţate în data de 8 iunie. Se vor desemna maxim trei câştigători pentru fiecare categorie de vârstă (clasele II-IV, clasele V-VIII şi clasele IX-XII), iar lucrările acestora vor fi publicate pe site-ul oficial al festivalului, la secţiunea EducaTIFF şi pe pagina de Facebook a proiectului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu