„Consumă artă”, campanie Create.Act.Enjoy de popularizare a producţiilor independente

Foto: Dan Bodea

Compania independentă de teatru şi film Create.Act.Enjoy dă startul evenimentului „Consumă artă”, în cadrul unei microstagiuni care va reuni şapte spectacole de teatru ale companiei precum şi o proiecţie de scurtmetraje, un atelier creativ pentru copii şi expoziţii de fotografie, quilling şi desen.

Producțiile artistice vor fi prezentate în perioada 5 -22.05.2014, în cafeneaua Răgaz (str. Decebal nr. 22-24) şi în Reactor de creaţie şi experiment (str. Petofi Șandor nr. 4).

“Dorim să prezentăm publicului sub, o formă comprimată, tot ce am făcut până acum. Este de fapt o campanie care vrea să reamintească nevoia de producţii independente în spaţiul cultural clujean. Noi ne-am axat campania pe relaţia dintre spectatori şi artişti şi credem că publicul are un cuvânt important de spus în acest mediu independent. În urmă cu doi ani ne confruntam cu retincenţă din partea publicului şi tot ce însemna producţie care nu este făcută într-un teatru era privită cu scepticism. Lucrurile nu mai stau aşa acum şi de aceea avem curajul de a face o microstagiune în acest moment”, a declarat actriţa Diana Buluga, manager al companiei Create. Act.Enjoy.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Primul spectacol al microstagiunii, în data de 7 mai, este producţia “Un toast cu Diavolul”, în regia lui Cristian Pascariu, urmat de expoziţia “Beyond photography, beyond shrouds” realizată de Alin Barbir. “«Un toast cu Diavolul» este primul spectacol al companiei noastre în care suntem prezenţi toţi cei trei actori ai companiei. Spectacolul a avut succes în peste 20 de cafenele din ţară şi tratează diavolul dintr-o prismă contemporană în care acest personaj poate fi judecat după noi standarde”, a precizat actorul Mihail Onaca, protagonist, de asemenea, al spectacolului în premieră “E greu să fii Eugene” şi autor al expoziţiei de desene şi proverbe, “Bestiar Onacian”. “Spectacolul este o producţie foarte «egoistă» pentru că tratează un snob contemporan, un personaj care trăieşte o zi extrem de proastă. El păţeşte lucruri pe are le păţesc oamenii normali însă modul în care le judecă este cu totul special. Este un text scris de mine pentru că mi-am dorit un scenariu care să reprezinte nevoia mea de exprimare” a spus Mihail Onaca.

O altă premieră a microstagiunii, propusă de echipa Create.Act.Enjoy, este spectacolul “Zmeiada Spaţială 2.0”, regizat de Cristian Pascariu. “Este o producţie care a pornit de la Enciclopedia Zmeilor de Mircea Cărtărescu. Spectacolul vorbeşte despre zmei şi ceea ce ne-a atras la textul lui Mircea Cărtărescu a fost paralela subtilă între societatea de astăzi şi aceste personaje de basm”, a precizat Diana Buluga. Din programul microstagiunii mai fac parte şi spectacolele: “Every day is a Bridget day”, “4.48” şi “This is my body. Come into my mind”, regizate de Alexandra Felseghi. Raluca Lupan protagonista celor trei spectacole, a declarat: “«Every day is a Bridget» day s-a născut din dorinţa mea şi a regizorului de a vedea ce se întâmplă cu o femeie la vârsta de 30 de ani. Spectacolul vorbeşte despre o zi normală în care personajul trece prin situaţii penibile, dureroase sau frustrante dar care se încheie într-o notă pozitivă”.

IMG_9621

De la dreapta la stânga: Raluca Lupan, Mihail Onaca, Diana Buluga, Cristian Pascariu, Alexandra Felseghi/Foto: Dan Bodea

Pentru a evidenţia relaţia dintre artişti şi spectatori, după fiecare reprezentaţie vor avea loc discuţii de tip întrebare- răspuns. “Temele pe care le tratăm în spectacole sunt actuale. «Every day is a Bridget day» vorbeşte despre o femeie la 30 de ani, «This is my body» tratează problematica parcursului femeii în societatea contemporană, «Snap» identifică problemele vieţii de zi cu zi, toate acestea tocmai pentru a păstra vie legătura între produsul artistic şi beneficiar”, a adăugat Diana Buluga cu referire la spectacolele microstagiunii. Spectatorii prezenţi la evenimente vor putea intra în posesia unei colecţii de stickere care conţin mesajele Consumator de artă, consumator de film, consumator de teatru şi consumator de fotografie, create cu scopul de a populariza campania “Consumă artă”.

Citiţi şi: Microstagiune Create.Act.Enjoy cu şapte spectacole de teatru, în mai, la Cluj

În cadrul conferinţei de presă, actriţa Diana Buluga a adus în discuţie producţiile care se joacă în spaţii neconvenţionale, realizate de trupe de amatori. “Ar fi bine pentru aceste trupe de amatori să specifice pe afiş acest aspect. Publicul astfel ştie de la început la ce merge şi poate trata diferit spectacolele. Ai nişte aşteptări de la profesionişti şi ai alte aşteptări de la persoane care practică teatru ca hobby. Dacă publicul are primul contact cu un spectacol care nu i-a plăcut atunci va include tot teatrul independent în aceeaşi categorie. Noi pentru asta lucrăm. Să ridicăm calitatea producţiilor teatrului independent, nu doar ale noastre ci şi ale partenerilor noştri”, au declarat reprezentanţii Create. Act.Enjoy în timpul conferinţei.

IMG_9617

În privinţa spaţiilor din Cluj în care se organizează producţii independente, echipa este de părere că acestea sunt suficiente, atâta timp cât fiecare artist îşi stabileşte priorităţile. Problema intervine atunci când artistul vrea să intre în acele spaţii, este de părere Diana Buluga, care a precizat că nu de puţine ori, din punct de vedere financiar, au ieşit în pierdere. “Totuşi, teatrul nu ţine neapărat de locul în care performăm. Nu e o clădire”, a concluzionat regizorul de teatru Alexandra Felseghi.

Înfiinţată în 2012 ca o alternativă culturală pentru publicul din Cluj, compania independentă Create.Act.Enjoy se află la prima microstagiune de spectacole proprii.

Distribuie:

Postaţi un comentariu