Balerinii Operei din Cluj au revenit acasă după turneul de șase săptămâni din China. Care au fost impresiile

Foto Facebook: Opera Nationala Romana Cluj-Napoca

Ansamblul de balet al Operei Naționale Române din Cluj s-a întors de curând din turneul desfășurat în China, unde a prezentat pe parcursul a șase săptămâni baletul „Lacul Lebedelor”, montat în premieră pentru scena chineză în coregrafia meastrului Vasile Solomon. Turneul s-a desfășurat sub sloganul organizatorilor chinezi: „Teach world more about China and China more about the world”. Potrivit directorului Operei Naționale din Cluj, Florin Estefan, propunerea de realizare a turneului în China a venit prin dirijorul Jin Wang, colaborator al Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” din București după ce instituția și-a pierdut credibilitatea în contextul în care directorul Operei Naţionale din Bucureşti, Răzvan Ioan Dincă, a fost reţinut şi acuzat de achiziții frauduloase. Astfel, pregătirile pentru spectacolul „Lacul Lebedelor” în varianta clujeană au început încă de la finalul lunii iunie, cu rolurile soliștilor principali, Andreea Jura și Dan Haja.

„Au fost foarte multe reprezentații pentru o trupă de balet atât de mică cum este compania noastră, cu doar o galerie de soliști. Chiar ne făceam probleme cum vor rezista pe parcursul celor 13 spectacole extrem de solicitante. Publicul din China nu este foarte obișnuit cu spectacole de acest gen, ne-am fi dorit să avem mai mult public în săli, dar asta a ținut și de mediatizarea reprezentațiilor și de dimensiunea sălilor. Sălile aveau de la 1500 de locuri în sus, scenele erau chiar triple ca dimensiune față de scenele noastre. A fost o mare provocare pentru noi”, a precizat Florin Estefan în cadrul primei conferințe de presă organizate după turneul din China, desfășurat în perioada 20 septembrie-21 octombrie.

Foto Facebook: Opera Nationala Romana Cluj-Napoca

Foto Facebook: Opera Nationala Romana Cluj-Napoca

Balerinii clujeni au fost pregătiți de coregraful Vasile Solomon, repetițiile desfășurându-se pe parcursul verii. „Acest turneu a fost o provocare. Pe o vară toridă am lucrat zi și noapte cu balerinii pentru a avea rezultate chiar peste așteptările noastre. Când am ajuns în China a trebuit doar să ne acomodăm cu orchestra din București care ne-a acompaniat și lucrurile au mers de la sine. Un ansamblu de balet este ca o echipă sportivă, pot apărea tot felul de lucruri neprevăzute de ordin fizic, dar din fericire nu am avut parte de nicio neplăcere”, a spus maestrul coregraf. În ceea ce îi privește pe artiștii Andreea Jura și Dan Haja, aceștia au declarat că au fost impresionați de scenele foarte mari pe care au avut ocazia să le vadă în China, dar că senzațiile și sentimentele pe care le au în fața publicului clujean sunt speciale și nu le-au simțit și în fața publicului chinez. Programul artistic al turneului a fost completat și de șapte gale de operă, repertoriul ariilor celebre fiind interpretat de artiștii Florin Estefan, Cristian Mogoșan și Tina Munteanu.

Directorul Operei Naționale din Cluj, Florin Estefan, a mai declarat că turneul din China deschide și alte oportunități de turnee. „După ultimele discuții pe care le-am avut cu reprezentanții din China ar reieși faptul că turneul s-ar putea să îl repetăm. Sunt puțin sceptic cu privire la aceste declarații ale lor, însă rămâne de văzut. Turneul este un succes și pentru faptul că avem o producție nouă pe care o vom prezenta și la Cluj și în țară. În plus, turneul mai este pentru noi un mare câștig de imagine”, a spus Florin Estefan, precizând că experiența din China a fost și o lecție pentru ansamblul Operei și pentru el personal. „Am învățat să fim mult mai organizați decât partea chineză. Fiind prima experiență de acest gen, tragi multe concluzii și dacă vor fi experiențe viitoare, voi ști să duc negocierile mult mai bine în favoarea noastră, a instituției și a artiștilor”, a precizat Florin Estefan.

Citiți mai multe despre ce a însemnat pregătirea pentru turneul din China, în articolul de mai jos:

Baletul Operei Naționale din Cluj pleacă în turneu în China: 13 reprezentații în șapte orașe

Foto Facebook: Opera Nationala Romana Cluj-Napoca

Foto Facebook: Opera Nationala Romana Cluj-Napoca

Florin Estefan a declarat că în condițiile în care instituția va intra în renovare capitală în cursul anului viitor, va trebui gândită o strategie de turnee în țară pentru momentele când spectacolele nu vor putea fi susținute la Cluj. „Avem obligația să deservim toată Transilvania și există deja colaborări cu primăriile din Alba Iulia, Bistrița, Baia Mare. Avem o colaborare bună și cu primăria Oradea și cu cea din Arad unde vrem să ducem chiar baletul Lacul Lebedelor. Vrem să ieșim cât mai mult cu spectacole în spații neconvenționale”, a spus Florin Estefan.

Publicul clujean va avea ocazia de a vedea premiera românească a baletului „Lacul Lebedelor” în ianuarie 2016. Spectacolul va rămâne în repertoriul Operei clujene.

Distribuie:

Postaţi un comentariu