Artefact în formă vie: Mihai Călușer, tatuajele și starea de fericire sublimă

Foto: Dan Bodea

Înclinația lui Mihai pentru artă a apărut din copilărie și gândul de a-și tatua corpul l-a însoțit pe toată perioada adolescenței. I-a luat ani buni să se autocunoască și să descopere ce îi place cu adevărat. Când a plecat din Câmpia Turzii și a venit în Cluj, la facultate, nu avea experiența vieții. Era un tânăr rebel care tânjea la ideea de libertate. Fiind obligat să se întrețină pe parcursul studiilor, a întrerupt facultatea și timp de șapte ani a lucrat în mai multe locuri, până în momentul în care la 25 de ani a plecat din țară pentru a experimenta viața în alte orașe din Europa. A explorat mereu necunoscutul și, cu timpul, a învățat să se raporteze în viață la dimensiunea cosmică a fiecărui lucru. Să vadă dincolo de realitatea aparentă.

A locuit în Londra, Berlin, Torino și Barcelona, însă în niciunul din aceste orașe nu vedea un progres în propria lui persoană. Tot timpul simțea că ceva îi lipsește și îl chinuia gândul că undeva lăsase lucrurile neterminate. A revenit în Cluj pentru a continua studiile la Facultatea de Educație Fizică și Sport și a încercat să își găsească o direcție în viață. A descoperit că nu există o rețetă a succesului și nici un fel de scurtătură pentru a reuși. Cu multă muncă, dedicație, cercetare și iar muncă a reușit să se descopere și să dea un sens vieții lui. În prezent este instructor de fitness la T-Gym în Cluj și hairstylist în devenire. Tatuajele care îi acoperă corpul fac parte tot din procesul său de autocunoaștere și fiecare în parte are o poveste în sine.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În acest moment, suprafața corpului lui Mihai Călușer este aproape în întregime acoperită de tatuaje iar procesul de tatuare este încă în curs. Până să îl cunoască pe actualul său tatuator, Mihai a avut câteva lucrări nu foarte reușite pe corpul său, pe care între timp le-a acoperit cu tatuaje de care este mult mai mulțumit. De când l-a cunoscut pe Marius Jucan, proprietar la ARK Studio în Cluj, Mihai nu a mai întâlnit alți artiști care să atingă gradul lui de perfecționism, cel puțin în arta fotorealistă. Sesiunile de tatuare cu Marius se întind pe 3-4 ore, ceea ce înseamnă o durată rezonabilă de suportabilitate a durerii. Sentimentul de plăcere însă, cu greu poate fi echivalat de alte experiențe.

„Nu știu dacă dorința de a mă tatua ține de o dependență. Cred că este o dragoste foarte mare pentru acest proces. Ca emoție, foarte greu găsesc satisfacții în alte lucruri precum îmi oferă momentele petrecute în salon. Când ajung acolo, parcă se oprește timpul în loc, indiferent de durere. Îmi creez cu Marius proiectul și singurul lucru care mă îngrijorează este că nu voi mai avea spațiu pe piele la un moment dat. În rest, senzația de fericire este sublimă. De multe ori, abia aștept să ajung la salon și la acest sentiment contribuie și relația pe care o ai cu tatuatorul. Este un întreg proces. Au fost momente când eram hotărât să renunț, dar am reușit să depășesc aceste praguri. Corpul reacționează de fiecare dată și pe măsură ce trece timpul durerea nu se ameliorează. A-ți face un tatuaj poate fi asemănător cu orice altceva în viață ce ar putea reprezenta o barieră psihologică. Niciodată nu va fi momentul potrivit în abordarea unei situații noi”, consideră Mihai Călușer.

Științific, se spune că tatuajele întăresc oamenilor personalitatea, că îi face mai atractivi, că le dă putere, siguranță și postură. Pentru unii sunt o simplă modă, pentru alții o expresie a formei fără fond. În cazul lui Mihai, tatuajele sunt cu siguranță un mod de exprimare. „Nu sunt absolut deloc diferit față de cel care eram înainte. Mă îndrăgesc de fiecare dată mai mult, mă descopăr. Singura constantă din viața noastră este schimbarea și de aceea încerc să mă privesc strict evolutiv și nu altfel”, explică Mihai.

Foto: Dan Bodea

„Nu caut să ies în evidență prin tatuaje”

Primul tatuaj pe care și l-a făcut Mihai astăzi nu mai există. A fost un proiect renascentist pe care, din fericire spune el, l-a acoperit. În ultimii ani a învățat să aibă foarte multă răbdare atunci când gândește un proiect care îi este apoi reprodus pe corp și se oprește în timpul procesului dacă simte că nu îi aduce emoția așteptată.

„Totul ține de imortalizarea momentului, de proces în sine, de semnificația desenelor și totul la un loc aduc un plus. Nu mă gândesc că semnificația va dispărea pentru că totul este ales cu cea mai mare atenție. Sunt elemente care mă definesc fundamental. Părinții sunt tot părinți, autoportretul interior e doar unul. În procesul de dezvoltare a fiecărui proiect există un prim pas, iar în ceea ce privește finalul, nu vreau să îl știu. Mă interesează ascendența. Sunt lucruri pe care le simt pe moment. Referitor la tatuajul de pe spate, în urmă cu 5-6 ani, când am văzut lucrarea, știam că era ceea ce căutam”, precizează Mihai.

Spatele reprezintă procreația. Modelul l-a ales după o lucrare de referință a unui profesor de la Universitatea de Artă și Design, Claudiu Cândea. Partea inferioară a lucrării reprezintă aportul tatuatorului, Marius Jucan și tematica propusă de Mihai, o orchestră muzicală care să acompanieze procesul procreației. Au ales împreună câteva nuduri care cântă la diferite instrumente. Tatuajul de pe brațul stâng relaționează strict cu familia și din punct de vedere cromatic și structural Marius a avut libertatea totală. Una dintre ființele vii celebrate pe corpul său este lebăda, pasăre imaculată care prin albul, forța și grația sa constituie o vie epifanie a lumii. În Extremul Orient, această pasăre este simbolul eleganței, al nobleței și al curajului.

Mihai se declară un perfecționist și ține foarte mult la detalii atât ca exprimare artistică, cât și în viața de zi cu zi. În perspectivă se gândește să își tatueze și pieptul, dar deocamdată mai are mult de finalizat în celelalte zone. Pe piciorul stâng, de exemplu, în curs de execuție se întrevede un tablou cu un urs, simbol masculin care în mitologia greacă întrupează mai multe fețe. Poate fi monstru sau victimă, sacrificator sau jertfă. Deasupra lui, pe coapsă, ca parte a aceluiași tablou, Marius îi va tatua un bivol african, animal în a cărui atitudine există un aspect de blândețe și de detașare, care evocă starea de contemplație.

Foto: Arhiva personală

„Oamenilor de pe stradă li se pare uneori obscur ceea ce văd pe mine. Nu sunt obișnuiți să vadă oameni tatuați integral. Mie îmi place ca atunci când îmi privesc mâna, să nu îmi văd pielea. Nu mi-aș tatua fața. Poate, la un moment dat, îmi voi tatua și gâtul, dar cred că societatea în care trăiesc are foarte multe prejudecăți și vreau să trăiesc ca un om normal. Nu caut să ies în evidență prin tatuaje. Dacă aș trăi într-un alt oraș din lume, aș fi dispus să abordez altfel proiectele”, consideră Mihai Călușer.

Părinții lui nu au fost încântați de tatuaje și a fost nevoie să le ascundă motivele pentru care s-a tatuat. Le spunea că tatuajele sunt temporare, până au realizat că lucrurile nu stăteau tocmai așa. Nu vor înțelege niciodată motivațiile fiului lor, dar s-au obișnuit cu ideea. Pe străzile din Cluj sau din orașul natal, Câmpia Turzii, lui Mihai îi este mai greu să treacă neobservat și de multe ori se simte studiat de cei din jur, ceea ce nu s-ar întâmpla în marile orașe europene unde nimeni nu te ține sub observație doar pentru că te exprimi diferit de majoritate.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Pe urmele lui Vidal Sassoon

În timpul său liber, Mihai studiază foarte mult munca artiștilor tatuatori din întreaga lume pentru că așa reușește să își contureze și el ideile pe care le proiectează apoi asupra propriului corp. A văzut că foarte mulți tatuatori abordează realismul, dar că fiecare își manifestă personalitatea în felul lui pentru a obține diferite efecte. Piața tatuatorilor în Cluj este într-o expansiune considerabilă. Există mulți profesioniști, oameni care alocă mult timp procesului de dezvoltare a unui proiect și prețurile pe care le practică sunt încă acceptabile. Cu Marius Jucan de la ARK Studio, Mihai lucrează deja de opt ani de zile.

Când a revenit în Cluj, după periplul prin Europa, timp de trei ani Mihai a muncit în fiecare zi fără pauză și s-a dedicat studiilor. De cinci ani deja lucrează la T-Gym și după ce a terminat facultatea s-a gândit să aprofundeze și ideea de hairstyling. L-a atras domeniul după ce a văzut maniera în care un grup de olandezi cunoscuți în toată lumea, pe nume Schorem, abordau această artă. A început să facă și el research și a descoperit tunsoarea geometrică, de precizie, cunoscută ca bob cut. A ajuns să îl admire, astfel, pe Vidal Sassoon, un arhitect al părului, care a devenit o legendă a acestui meșteșug. Timp de șase luni a urmat un curs, patru ore pe zi, patru zile pe săptămână, la Pop Academy unde a fost îndrumat de Vlad Sarosi, pe care Mihai îl numește „Mâini de aur” și care l-a recrutat ulterior să facă parte din echipa „Hairgonomy-Un nou concept funcțional de hair design”. Vlad a rămas un model și un sprijin pentru el. Toată pregătirea l-a solicitat pe Mihai extrem de mult, dar l-a format în această direcție pe care încearcă să o dezvolte în paralel cu partea de instructor de fitness și postură. Mai greu este procesul de a găsi modele pentru perfecționare astfel încât să câștige încredere în spatele scaunului. Tot ce a făcut până acum a ținut de disciplină.

Disciplină=libertate

Sportul m-a ajutat să mă disciplinez într-o lume în care imaginea are prioritate în fața substratului și a conținutului. Aș pleca din Cluj pentru că a devenit foarte obositor pentru mine. Mă agită aglomerația și mă bucur când seara îmi iau mașina și plec spre Câmpia Turzii. Din păcate avem parte de foarte multă incultură în jurul nostru. Mediocritatea plutește peste tot, valorile lipsesc de multe ori și oamenii sunt preocupați în cea mai mare parte de imagine. Nu se mai caută satisfacția muncii grele, oamenii muncesc pentru rezultate imediate. Mi-aș dori să plec, dar mi-aș lua și mama cu mine, deși pentru o bună funcționare la nivel individual este nevoie de o distanțare de cei care te-au influențat până la un anumit moment. Aș pleca în Australia sau în SUA. Cred că m-aș putea obișnui cu viața din SUA și cred că aș rezona cu societatea americană și cu oamenii de acolo”, mărturisește Mihai Călușer.

Mihai este exemplul omului care confirmă că indiferent de rădăcinile pe care le ai, te poți dezvolta în ce direcție vrei. Totul ține de alegerile pe care le faci.

 „Din experiență și din ceea ce am citit până acum mi-am dat seama că dezamăgirile vieții sunt născute din faptul că în permanență ne proiectăm în viitor și uităm să trăim momentul prezent. Ne comportăm ca și cum am trăi etern și asta e cea mai mare problemă. Fiecare suntem aici pentru o perioadă scurtă de timp și este important să fii tu schimbarea pe care ai vrea să o vezi în societate. Totul începe de la tine. Dacă vrei să faci bine, fă bine, dacă vrei să spui cuiva «te iubesc», spune-i, dacă vrei să începi ceva nou, începe. Actorul Denzel Washington spunea să îți așezi pantofii cât mai mult sub pat pentru ca dimineața când îi cauți să fii în genunchi pentru a mulțumi pentru tot ce ai. Asta încerc să fac și eu dimineața în timp ce merg spre sală. Trebuie să realizezi ce ai, pentru a ști ce îți dorești”, consideră Mihai Călușer.

Distribuie:

Postaţi un comentariu