Actrița Nastassja Kinski, în premieră în România la TIFF. Care sunt noutățile și recomandările organizatorilor

Foto: Dan Bodea

Cu doar zece zile înaintea debutului ediției a 14-a a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), desfășurat între 29 mai și 7 iunie, organizatorii au anunțat noutățile și evenimentele speciale ale festivalului, precum și prezența la Cluj a actriței Nastassja Kinski.

Nu vor lipsi în această ediție proiecțiile speciale, concertele, expozițiile și proiectele deja consacrate, alături de selecția celor mai bune filme din secțiunile tradiționale: Competiție, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Ziua Maghiară, EcoTIFF. Acestora li se alătură Ziua HBO, cu un program care include documentare originale precum „Toto și surorile lui” și „Chuck Norris vs. Communism” sau secțiunea 3X3. Norvegia va fi în centrul atenției anul acesta, în cadrul unui focus unic – NORWAVE, un al doilea Focus fiindu-i dedicat Argentinei, de unde vor sosi zece dintre cele mai bune titluri recente. O noutate în acest an va fi „După 25 de ani”, o secțiune cu cinci filme despre efectele momentului de cotitură 1989 în viețile oamenilor din fostul bloc sovietic, printre care Dessau Dancers și Pioneer Heroes.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„TIFF 2015 este o ediție care își propune un pic mai mult față de anul trecut, avem peste 220 de filme din țări variate, peste 800 de invitați, va veni la Cluj actrița Nastassja Kinski și actorul Isaac de Bankolé, mulți regizori, producători din toată lumea, multe filme românești prezentate la Cannes, inclusiv filmul «Comoara» și «Un etaj mai jos», filme cu tematici diferite. Sper să fie o ediție variată pentru că inaugurăm și spații noi de proiecție cum este Cine-piscina,  TIFF Campus sau proiecții de film la Depozitul de filme. Vom avea multe de oferit publicului de orice vârstă. Dacă este un lucru care nu trebuie ratat este retrospectiva Mircea Daneliuc care vine pentru prima dată la TIFF și evident filmul din deschidere, «Povești trăsnite», o comedie la care se va râde în hohote. În primul week-end al festivalului recomand spectacolul FierS à Cheval al francezilor de la Quidams care au fost și acum patru ani la TIFF”, a precizat Tudor Giurgiu, președintele festivalului în cadrul conferinței de presă.

paris_texas_ver2_xlgÎn privința alegerii invitatei speciale a festivalului din acest an, actrița Nastassja Kinski, directorul artistic al TIFF, a precizat că propunerea a venit din partea actorului Vlad Ivanov. „Făcând parte din juriul Festivalului de la San Sebastián, alături de Nastassja Kinski, Vlad Ivanov mi-a facilitat o întâlnire cu ea. A fost foarte interesată să vină în România nu doar pentru festivalul de film și pentru Transilvania, ci și pentru că ea plănuiește un documentar despre Nadia Comăneci și este foarte încântată să vină să documenteze acest film. La un moment dat am renunțat la ideea că va veni, până când la sfârșitul lui aprilie m-am trezit cu un mesaj din partea ei în care accepta invitația. Am avut libertatea să alegem filmul «Paris, Texas» în care face un rol extraordinar”, a spus Mihai Chirilov. Nastassja Kinski va primi la Cluj Premiul Special pentru Contribuția adusă cinematografiei mondiale.

Potrivit lui Mihai Chirilov, în acest an TIFF va fi deschis mult mai mult publicului larg. „Am încercat să includ în acest an filme ale unor regizori debutanți cărora le pasă de public. Există în competiție filme care ating mai mult decât tangențial convențiile filmului de gen, există filme apropiate de melodramă, apropiate de film noir, thriller, film de acțiune și comedie. TIFF-ul are un spirit al lui, reprezentat de filme și de oameni. Comediile din acest an sunt comedii la care mai și plângi sau la care te înfiori, sunt comedii inteligente”, a precizat Mihai Chirilov.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Maratonul cinematografic este cea mai pură formă de cinefilie și de dedicare a unui iubitor de film. Anul acesta la TIFF sunt două maratoane cinematografice, unul fiind filmul extrem de provocator al lui Lars von Trier, «Nymphomaniac». Versiunea lungă ajunge la 6 ore, în această versiune l-am văzut și eu anul trecut, la Veneția, într-o sală de 1500 de locuri. Adevărata valoare a filmului nu stă în conținutul sexual, cred că suntem mai inteligenți decât să vedem în filmul acesta doar obsesia sexuală. Al doilea maraton de la TIFF este proiecția HBO «Olive Kitteridge», o frescă a unei vieți de familie cu Frances McDormand în rol principal”, a precizat Mihai Chirilov. Printre recomandările directorului artistic al TIFF s-au mai numărat „Moartea Domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu, o proiecție digitală care la Cluj va avea loc în prezența regizorului și a membrilor echipei și „Probă de microfon”, din cadrul retrospectivei Mircea Daneliuc.

Filmul care va închide Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) va fi thrillerul „Trash”, în regia lui Stephen Daldry, o coproducție Marea Britanie-Brazilia. Bugetul din acest an al TIFF este de aproximativ 1, 6 milioane de euro.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cu referire la campania Salvați Marele Ecran, inițiată anul trecut cu scopul stopării dispariției cinematografelor din România, Tudor Giurgiu a precizat că în acest an campania nu va mai fi promovată pentru că și-a atins scopul. „Este nevoie de o etapă a doua în acest moment. Din iunie anul trecut, un număr record de săli în țară s-au digitalizat, inclusiv în Hunedoara, Reșița, Vâlcea, Focșani sau Galați. Feedback-ul a fost foarte bun, dar în continuare vreau să discutăm mult mai concret cu administrațiile locale pentru a reuși ca creăm o rețea de cinematografe în toată țară care să dea film european și film românesc”, a spus Tudor Giurgiu.

[stextbox id=”custom”]

BILETE

Prețul biletelor la proiecții a rămas neschimbat față de anul trecut, respectiv 10 lei, redus la 8 lei pentru elevi, studenți și pensionari. Biletele vor fi puse în vânzare on-line vineri, 22 mai, pe www.biletmaster.ro. De la casieriile TIFF se pot cumpăra începând de luni, 25 mai, la Cinema Florin Piersic, Cinema Arta, Cinema Victoria, Cinema City Iulius și Casa TIFF (doar pentru invitați și persoanele acreditate), iar din 29 mai în Piaţa Unirii și restul locațiilor. Accesul este gratuit la proiecţiile Mănăştur Open Air, Depozitul de Filme și TIFF Campus.

[/stextbox]

[stextbox id=”custom”]

LOCAȚII

Casa TIFF va fi și în acest an punctul central al festivalului, alături de Piața Unirii Open Air, unde vor avea loc proiecții în aer liber, în fiecare seară. Vor găzdui proiecții și evenimente speciale Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Arta, Casa de Cultură a Studenților, Mănăștur Open Air, Institutul Francez, Cinema Mărăști, Cercul Militar și Depozitul de Filme, reactivat după campania „Salvați Marele Ecran!” și Cinema City Iulius. Castelul Banffy de la Bonțida va găzdui, în weekend-ul 30 – 31 mai, programul Weekend la Castel.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu