Vești bune pe frontul TIFF 2020: Din nou, sub același cer. Festivalul ar putea fi organizat la Cluj în august sau septembrie

Foto: Nicu Cherciu

Organizatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) rămân optimiști cu privire la ediția din acest an a evenimentului, respectiv la desfășurarea lui într-o formă sau alta în contextul crizei cauzate de pandemia de coronavirus. Optimismul a fost alimentat cu atât mai mult astăzi de primarul Emil Boc, care într-o intervenție pentru Ziua Live a precizat că nu este exclus ca festivalul să se organizeze în acest an, desigur sub anumite restricții.

Cea de-a 19-a ediție a Festivalul Internațional de Film Transilvania ar fi trebuit să aibă loc între 29 mai și 7 iunie 2020.

„Spre deosebire de celelalte evenimente majore din Cluj, TIFF ar putea să scape și să poată fi organizat, cumva, anul acesta, având în vedere că există posibilitatea asigurării vizionărilor de film cu păstrarea distanței sociale. Așezi scaunele la doi metri distanță, lumea poate să poarte măști, oamenii nu interacționează direct, ar fi posibil deci, teoretic, ca TIFF să poată fi organizat”, a precizat Emil Boc la Ziua Live.

Pentru celelalte evenimente majore, Untold, Electric Castle, Jazz in the Park, situația este total diferită și delicată, a precizat primarul municipiului Cluj-Napoca.

„E clar că, în forma care au fost, nu vor putea fi organizate anul acesta. Acest lucru este de ordinul evidenței. Dar situația este generalizată la nivel național în această industrie care va avea enorm de suferit pentru că, pe orizontală, ea are o grămadă de conectivități, s-au rezervat artiști, s-au rezervat scene, s-au făcut rezervări de hoteluri, s-au cumpărat bilete. Trebuie gândită o strategie pentru ca toate acestea să rămână, pentru că oamenii vor avea în continuare nevoie de spectacole de calitate indiferent cât va dura această pandemie de coronavirus. Oamenii nu pot fi extrași din viața socială, nu pot fi transformați în altceva. Vom avea nevoie evident și de această componentă. De asemenea, trebuie să ne uităm la industria culturală, la ce se întâmplă cu filarmonica, cu teatrul, cu opera, este o altă fațetă a realității și una extrem de prezentă”, a spus Emil Boc.

La rândul său, președintele TIFF, regizorul Tudor Giurgiu a declarat pentru Transilvania Reporter că echipa festivalului și-a păstrat optimismul în toată această perioadă și așteptă să vadă cum evoluează lucrurile. Între timp, energia a fost îndreptate spre  TIFF Unlimited, platforma de streaming a festivalului.

„Se pare că am fost foarte inspirați, pentru că acum toate festivalurile anulate sau amânate – inclusiv cele foarte mari – caută soluții online viabile, iar noi o avem deja și crește substanțial de la o lună la alta – în aprilie am avut cu peste 40% mai mulți utilizatori pe platformă, iar timpul de vizionare a crescut cu 60%”, a declarat Tudor Giurgiu.

De asemenea, președintele TIFF a afirmat că nu s-a renunțat la idea unui TIFF la Cluj.

„Ne gândim la o ediție mai restrânsă, în august sau septembrie, cu mai multe proiecții outdoor și drive-in, cu respectarea unei distanțe minime, cu măști și dezinfectant la intrare, dar toți sub același cer, la film, ca altădată. Asta înseamnă TIFF pentru noi, să împărtășim bucuria de a vedea filme împreună, să socializăm. Ținând cont de restricții, dar și de faptul că mulți dintre cei care vin la Cluj an de an nu vor mai putea ajunge, ne gândim la proiecții complementare online, pe TIFF Unlimited. După 15 mai, probabil  că ne va fi mai clar în ce formulă și când anume ar putea avea loc TIFF-ul anul acesta. Siguranța noastră, a tuturor, este, în orice caz, primordială”, a transmis Tudor Giurgiu.

În ceea ce privește urmările anulării festivalurilor de film din Europa pentru anul acesta cinematografic, impactul va fi unul major, atât asupra cinematografelor, a distribuitorilor și a producătorilor de film, cât și asupra echipelor – în unele cazuri, foarte extinse – care organizează festivalurile de film, a precizat președintele TIFF.

„Festivalurile sunt un motor extrem de important pentru vânzări internaționale și marketing, dar și pentru economiile locale. Un festival înseamnă uneori contribuții de zeci de milioane de euro în economia locală. Hoteluri, restaurante, săli de cinema, furnizori de echipamente – toți vor avea de suferit. Nu știu câți vor supraviețui. Dar statul poate interveni aici și e important de spus că CNC-ul francez, de pildă, a decis să adopte o serie de măsuri care să ajute financiar industria, în aceeași idee – avem nevoie de cinematografe, de festivaluri, avem nevoie de cultură. Alte țări au instituit scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea festivalurilor amânate sau anulate”, a concluzioant Tudor Giurgiu pentru Transilvania Reporter.

Cum stă situația în Europa

Organizatorii Festivalului Internațional de Film Karlovy Vary au anunțat marți anularea ediției din acest an, cu promisiunea organizării acesteia în perioada 2-10 iulie 2021. Totuși, o „mostră” de festival va avea loc la câteva dintre cinematografele din Republica Cehă și online în cadrul KVIFF Eastern Promises Industry Days. Cazurile de coronavirus în Cehia au depășit 7.500.

Având în vedere măsurile luate de guvernul de la Praga, în contextual pandemiei de coronavirus și situația complicată la nivel mondial de astăzi, organizatorii KVIFF au ajuns la decizia extrem de dificilă de a nu organiza a 55-a ediție Festivalului Internațional de Film Karlovy Vary din acest an.

„Credem cu tărie că vizionarea unui film împreună cu alți oameni într-un cinematograf este o experiență intensă și de neînlocuit”, spune Jiří Bartoška, ​​președintele IFF Karlovy Vary.

„Și pentru că Festivalul Internațional de Film Karlovy Vary este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Republica Cehă, am decis că organizarea unei versiuni alternative ar merge împotriva misiunii principale a festivalului: aceea de a reuni spectatori, realizatori și oameni din diferite domenii ale vieții pentru a se bucura în mod colectiv de opere ale cinematografiei”, au transmis organizatorii.

Foto: planeteu.com

La polul opus, dar în acelai context, directorul Festivalului de Film de la Sarajevo a declarat că „nu există nicio îndoială” a faptului că evenimentul va avea loc în august, în timp ce organizatorii Festivalului de Film de la Ierusalim au amânat ediția 2020 din cauza pandemiei coronavirus.

 „Am lansat festivalul nostru în timpul Asediului de la Sarajevo, în 1995, în timpul bombardamentelor, înconjurați de lunetiști, fără a avea mâncare, apă sau electricitate. A găzdui o versiune online a festivalului ne-ar trăda misiunea chiar și în fața acestui inamic invizibil. Deci, nu există nicio îndoială că Festivalul de Film de la Sarajevo va putea răspunde creativ la situația Covid-19”, a transmis Mirsad Purivatra în urmă cu o săptămână, potrivit publicației Screen Daily.

Purivatra a declarat că echipa sa lucrează la modul în care vor avea loc proiecții în cadrul celei de-a 26-a ediții a festivalului, pentru a pune accentul pe „păstrarea în siguranță a spectatorilor, urmând instrucțiunile epidemiologilor”.

Sarajevo este capitala Bosniei și Herțegovinei și găzduiește unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din sud-estul Europei. Festivalul atrage până la 100.000 de vizitatori, iar anul trecut a proiectat filme precum „Parasite”, „Pain and Glory”, inclusiv cel mai recent film al lui Quentin Tarantino, „Once Upon A Time…in Hollywood”.

„Toată lumea din oraș vede festivalul ca un moment de cotitură și un nou început pentru Sarajevo”, a adăugat Purivatra. „Festivalul poate fi mai mic decât de obicei, dar va fi cu siguranță unic”, a spus acesta.

Până miercuri, 29 aprilie, Bosnia și Herțegovina se confrunta cu puțin peste 1500 de cazuri de coronavirus, potrivit datelor worldometers.info.

Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes au anunțat și ei la mijlocul lui aprilie ceea ce era de fapt inevitabil și anume faptul că ediția 2020, a 73-a, care ar fi avut datele oficiale de 12-23 mai, nu va mai avea loc în „forma sa originală”. Conducerea festivalului a amânat inițial evenimentul pentru sfârșitul lunii iunie, însă restricțiile impuse de criza pandemiei i-au determinat pe organizatori să își reconsidere decizia, după anunțul făcut de președintele Emmanuel Macron în 13 aprilie.

În 7 aprilie, directorul festivalului, Thierry Frémaux, declara pentru Variety că Festivalul de Film de la Cannes nu va lua, cu siguranță, traseul virtual. „Filme de Wes Anderson sau Paul Verhoeven pe computer? Vă imaginați să vedeți Top Gun 2 sau cea mai recentă producție de la Pixar, Soul, în altă parte decât într-un cinematograf? Lansarea acestor filme a fost amânată pentru a fi văzute pe un ecran de cinematograf; de ce am vrea să le arătăm publicului înainte, pe un dispozitiv digital?”, declara Frémaux.

„Dacă toate festivalurile vor fi anulate, va trebui să ne gândim la o metodă de a prezenta noile producții și astfel să evităm să pierdem un an de producții cinematografice, dar nu cred că o alternativă improvizată a festivalurilor de la Cannes sau Veneția ar fi o soluție”, a mai spus Thierry Frémaux.

Având în vedere că atât Thierry Frémaux, precum și Alberto Barbera, directorul Festivalului de Film de la Veneția (care are loc de obicei la începutul lunii septembrie), păreau fermi că ambele festivaluri nu vor lua un format digital, încă nu se știe cu certitudine ce variantă vor alege. Din comunicatul de presă nu este clar dacă festivalul de la Cannes are în vedere încă amânarea la o dată ulterioară sau dacă este anulat. Mesajul lasă toate opțiunile deschise.

REUTERS/Eric Gaillard

REUTERS/Eric Gaillard

Situația festivalului de la Cannes a zguduit într-adevăr industria cinematografiei, au spus mai mulți reprezentanți din industria filmului.

„Cannes este un pilon extrem de important, iar absența acestui festival va afecta toată lumea. Acum, toate privirile sunt fixate pe Veneția și pe celelalte festivaluri importante de toamnă. Sperăm cu toții că vor putea avea loc așa cum au fost planificate și vor găzdui premiere mondiale ale multor filme terminate, care își caută locul de lansare, inclusiv cele care vizau Cannes”, declara săptămâna trecută Elad Samorzik, directorul artistic al Festivalului de Film de la Ierusalim.

În ceea ce privește Festivalul de Film de la Locarno, Elveția, programat pentru 5-15 august, potrivit site-ului oficial, miercuri dimineața pregătirile pentru a 73-a ediție erau în desfășurare. Directorul și conducerea Festivalului de Film Locarno anunțaseră introducerea unei game complete de măsuri preventive, aplicând reglementările federale privind auto-carantină în conformitate cu termenele stabilite de autoritățile de sănătate publică din Elveția.

Totuși, în cursul zilei de miercuri, 29 aprilie, organizatorii au revenit asupra deciziei, precizând că festivalul va fi anulat în acest an și reinventat:

„După ce am realizat că este imposibil să desfășurăm evenimentul fizic în forma sa obișnuită, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus și a deciziilor de astăzi ale autorităților federale cu privire la evenimentele majore din Elveția, Consiliul Executiv și Consiliul Guvernatorilor Festivalului de Film Locarno, sub președintele Marco Solari, face următorul anunț: Festivalul se reinventează, lansând conceptul Locarno 2020 – For the Future of Films, o inițiativă de a ajuta autorii de film independent”.

În același timp, Locarno este unul dintre festivalurile care au răspuns afirmativ ideii Global Film Festival, o inițiativă a Tribeca Entrerprise și YouTube care își propune să creeze un mare eveniment online care să „spulbere” în mod ideal și cinematografic barierele impuse de COVID-19 în toată lumea.

Începând cu 29 mai, timp de zece zile, până pe 7 iunie, YouTube va găzdui o programare comună a celor mai importante festivaluri de film din lume, inclusiv New York, Mumbai, Cannes, Macau, Toronto, Sidney, Veneția, Tokyo, Berlin și Locarno. Este un eveniment unic, creat de spiritul care reunește toate acele entități care, precum Festivalul de Film Locarno, cred în cinema și în toate artele. Un astfel de spirit vine cu convingerea că autorii, artiștii și opera lor sunt punți de legătură între public și culturi, chiar și atunci când distanța este o barieră.

We Are One: A Global Film Festival va permite publicului să vadă lumea într-un moment în care chiar și mersul în curtea vecinului se poate transforma într-o călătorie. Prin YouTube și ofertele festivalurilor, va fi posibil ca publicul să arunce o privire spre diferite culturi, să facă cunoștință cu artiști noi, să cerceteze forme de artă, să împărtășească noi perspective și să asculte noi reflecții, prin intermediul unor filme, scurtmetraje, documentare, muzică, conversații.

Festivalurile care iau parte la această inițiativă sunt:

Annecy International Animation Film Festival, Berlin International Film Festival, BFI London Film Festival, Cannes Film Festival, Guadalajara International Film Festival, International Film Festival & Awards Macao (IFFAM), Jerusalem Film Festival, Mumbai Film Festival (MAMI), Karlovy Vary International Film Festival, Locarno Film Festival, Marrakech International Film Festival, New York Film Festival, San Sebastian International Film Festival, Sarajevo Film Festival, Sundance Film Festival, Sydney Film Festival, Tokyo International Film Festival, Toronto International Film Festival, Tribeca Film Festival, Venice Film Festival.

Distribuie:

Postaţi un comentariu