UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj, noul loc pentru testări COVID-19 la cerere

UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca este acreditată de către Ministerul Sănătății să realizeze testări Real-Time PCR pentru stabilirea diagnosticului de sindrom respirator acut sever (COVID-19) determinat de noul coronavirus, prin metoda RT-PCR.

Pentru a crește capacitatea de testare și a scădea presiunea asupra laboratoarelor în care se efectuează testele de biologie moleculară, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a decis să realizeze și la cerere testări RT-PCR pentru determinarea infecției cu noul coronavirus.

Până acum, testările efectuate în cadrul universității s-au realizat doar la solicitările spitalelor și ale autorităților, se precizează în comunicatul transmis presei.

Testarea RT-PCR pune în evidență prezența virusului în secrețiile infectate recoltate prin exsudat nasofaringian de la pacienți. Recoltările se realizează în amfiteatrul Gheorghe Bilașcu, str. Victor Babeș nr. 1, de marți până joi, între orele 7:00 și 9:00. Persoanele interesate se pot programa pentru testare la numărul de telefon 0374 834 810, iar în momentul prezentării la recoltare trebuie să aibă asupra lor o copie a cărții de identitate.

Tariful pentru persoane fizice, instituții publice, societăți comerciale, fundații, asociații, etc este de 290 lei/pers. Acesta se poate negocia în funcție de numărul de teste solicitate pentru contracte de tip abonament, care implică testări multiple.

Rezultatul testului se eliberează în 24 de ore și se transmite prin email. Rezultatul printat se poate ridica de la punctul de recoltare de pe str. Victor Babeș nr. 1. La cerere, acesta se poate oferi și în limba engleză.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a fost printre primele instituții din țară care s-au implicat în susținerea comunității, de la primele semne ale epidemiei de COVID-19.

La mijlocul lunii martie, specialiștii din cadrul universității au făcut un pas important în limitarea epidemiei cu noul coronavirus și au organizat două centre de determinare specifice pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2. Echipele implicate în efectuarea analizelor pentru identificarea noului coronavirus, prin metoda Real-Time PCR, sunt formate din medici specialiști, biologi și chimiști specializați pentru analizele de biologie moleculară.

Capacitatea maximă de diagnostic a fost de 240 de teste pe zi. Până la momentul de față, numărul de determinari ale infecției cu noul coronavirus realizate în laboratoarele universității a trecut de 21.000.

Totodată, Universitatea de Medicină și Farmacie este pregătită să devină centru de formare pentru specialiști de laborator, calificați să utilizeze tehnica RT-PCR, tehnică de biologie moleculară utilizată pentru detecția genomului viral SARS-CoV-2, responsabil de boala COVID-19.

UMF Iuliu Hațieganu” a încercat, prin mobilizarea tuturor resurselor, să fie alături de colegii noștri medici în bătălia pentru sănătate. Prin astfel de demersuri, universitatea își onorează responsabilitatea asumată pentru binele societății și va depune și în viitor toate eforturile pentru a contribui cu profesionalism la acțiunea comună de luptă împotriva acestei epidemii.” a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Distribuie:

Postaţi un comentariu