Școală în pandemie. Emil Boc: Lucrurile au funcționat bine în prima zi de școală, nu spun că e perfect. La ”Titulescu” se cer bani pentru dezinfectanți și panouri de protecție

Foto: Transilvania Reporter

”Avem cel mai complicat an de deschidere a școlii de după cel de-al doilea război mondial, și suntem cu siguranță, de la gripa spaniolă din 1918, într-o situație dificilă”, a declarat astăzi primarul Clujului într-o intervenție telefonică la Ziua Live.

Dar, avem un ecosistem administrativ, de învățământ și oameni extraordinari, și un corp medical de elită, care au făcut ca anul școlar să înceapă bine la Cluj-Napoca, și am încredere că respectând câteva reguli fundamentale, precum distanțarea fizică,spălatul pe mâini și purtarea măștii, vom ține situația sub control.

Spun de pe acum, vor apărea probabil cazuri noi și mai multe, dar suntem pregătiți să facem față la o asemenea situație. Este nevoie de o singură condiție: să nu crească exponențial numărul celor infectați. Repet, spun că e posibil să apară în școli cazuri de infectare, dar suntem pregătiți cu deciziile administrative pentru a limita răspândirea virusului. De aceea, fac în continuare apel către clujeni: așa cum aufost și pînă acum responsabili, dacă se respectă regulile elementare nu se va supraîncărca sistemul sanitar și nu vom ajunge în situația de a nu mai avea locuri libere la Terapie Intensivă.

În acest moment nu avem probleme în derularea activităților educaționale. Mai trebuie să suplimentăm autobuzele școlare pentru zona Pata-Rât pentru a duce și de acolo copiii la școală, în rest nu am sesizat probleme la acest început de an școlar. Am și investit, de fapt, 9 milioane de euro din banii clujenilor pentru tot ce înseamnă dotări, de la bănci, reparații, echipamente IT și de dezinfecție, laptopuri, toate lucrurile necesare pentru ca școala să înceapă în condiții bune. Cred că pentru prima dată nu mai putem spune acum că nu sunt săpunuri, că nu este dezinfectant în școală. Dacă acest lucru se mai întâmplă totuși, acel director de școală trebuie să plece acasă imediat, pe ușa din dos.

Foto: Transilvania Reporter

Și mai spun un lucru, partea plină oarecum a paharului în tot acest necaz adus de pandemie este că, nu doar la Cluj, ci în toată România nu cred că mai există școală care să nu aibă hârtie igienică pentru copii sau dezinfectanți. Este o chestiune elementară, un abecedar al civilizației.O altă parte bună este că n-am mai văzut picior de primar, de consilier local, județean sau de ministru ori parlamentar, la deschiderea școlilor. Excepțional lucru, intrăm într-o relativă normalitate. Pandemia asta ne-a pus la punct din acest punct de vedere și e bine că s-a întâmplat și cred că trebuie și pe viitor să păstrăm acest lucru.

Am ajuns la 14 trasee pentru transportul elevilor, practic toate cartierele sunt conectate ăn această rețea de transport, inclusiv Dâmbu-Rotund, Iris și Vila Tușa, zone care erau pînă acum izolate din acest punct de vedere.

Deci, lucrurile spun că funcționează bine în prima zi de școală, nu spun că e perfect, în fiecare an trebuie să fie tot mai bine. Tot ce s-a putut s-a făcut, tot ce se întâmplă astăzi este o dovadă a faptului că lucrurile sub control la Cluj. Am mare încredere în clujeni, pe acest lucru mă bazez de fapt, aici zic eu că este cheia succesului nostru. Repet, dacă undeva existăvreo problemă, este doar o problemă de management, iar acest management trebuie tras la răspundere public.”

Foto: Transilvania Reporter

Părinților li se cer bani pentru dezinfectanți și panouri de protecție

Primarul Emil Boc a declarat în repetate rânduri că administrația locală a asigurat școlilor tot ce este necesar pentru începerea în bune condiții a anului școlar în toate unitățile de învățământ din Cluj-Napoca. Cu toate acestea, un părinte i-a scris primarului pe Facebook că la școala Nicolae Titulescu i s-a cerut bani pentru montarea de panouri de protecție în clasa în care învață copilul său.

Au propus părinților să monteze paravan în față la fiecare elev, iar dacă ești de acord acesta costă 289 ron. Plus dezinfectant, au zis că este în băi și pe coridor gratuit , dar în sălile de clasă nu este, iar pentru acesta trebuie să plătim 30 ron”, a scris Marius Chețan pe rețeaua de socializare.

Răspunsul primarului a venit promt: ”Noi am asigurat școlilor tot ce ne-au cerut. Așa ceva nu există și dacă acest lucru se confirmă, directorul școlii de acolo trebuie să plece.”

Bursele se acordă în continuare

Primarul a dat și o veste bună în privința acordării în continuare a burselor pentru elevi: ”Toți elevii care vor avea medii peste 8,50 vor beneficia de bursă, indiferent de situația creată de pandemia de coronavirus. Mesajul ‘Ai carte, ai parte”, rămâne indiscutabil cel mai important mesaj educațional al nostru, după cum gratuitatea transportului la școală, 120 de călătorii pentru copii, va fi de asemenea asigurată. 20 la sută din ceea ce plătesc clujenii prin taxe și impozite se întorc în educație, iar această politică nu se va schimba.”

Distribuie:

Postaţi un comentariu