Să ne împrietenim cu timpul – Puneți mâna pe telefon și gătiți… cu mama

Vrem nu vrem, stăm acasă. Așa e perioada asta, o mare pacoste. Obișnuiți să ne trăim viața în mare viteză, suntem puși în situații care ne copleșesc. Cei care și-au dorit până mai ieri să poată lucra de acasă realizează acum că treaba asta nu-i chiar binecuvântarea la care visau. Și oricât de dependenți am fi de muncă, și oricât am sta „la birou” în sufragerie, timpul parcă se dilată așa că trebuie să ne adaptăm la un nou ritm de viață, o situație fără precedent pentru cei mai mulți dintre noi.

Însă, ne-am propus de ceva vreme să căutăm și să găsim alternative de petrecere a timpului, poate prea mult, de care dispunem în situația de față, generată de noul coronavirus. Și dacă viața noastră se mișcă mult prea lent, câteva ore în bucătărie alături de mama sunt o reală binecuvântare.

Sunați-le, ele abia așteaptă
În această perioadă avem timp berechet să experimentăm lucruri noi, iar bucătăria poate fi laboratorul nostru. Internetul abundă de site-uri și bloguri care să ne inspire, dar „experimentul” pe care vi-l propunem azi este mai… de suflet.

În ultimii ani fiecare dintre noi cred că a realizat că obiceiurile noastre culinare s-au schimbat radical. În studenție mâncam cartofi fierți, multe paste, untură cu castraveți murați, în general lucruri pe care le puteam prepara repede și care erau ieftine, sau ce primeam la pachet de acasă.

Apoi a trebuit să ne educăm un pic din acest punct de vedere pentru că, nu-i așa, am devenit salariați, deci independenți financiar, ne-am permis să experimentăm, să mâncăm și noi ce vedeam în filme, și în general cred că am vrut să uităm de sarmale, de ciulamaua de ciuperci, de banala supă cu tăiței, sau de piureul de cartofi cu pulpe prăjite, făcute de mama în copilărie.

Fără intenția de a deveni melodramatici, nici nu e momentul ideal pentru asemenea stări, vă propunem să puneți mâna pe telefon, să vă sunați mamele, ele abia așteaptă. Puneți aparatul pe speaker și bucurați-vă de o după amiază ca în alte vremuri, în cel mai natural și frumos mod posibil. Credem că măcar odată în viață ați gătit cu mama la telefon, ea explicându-vă cum se face o ciorbă, cum se fac o varză călită. Și dacă tot ne năpădesc amintirile, hai să le retrăim.

De calitate nu înseamnă și scump
Pornim de la ideea că de calitate poate fi orice, inclusiv o supă de morcovi. Personal îmi amintesc de ceea ce în Maramureș numim „ghiveci”. O tocăniță foarte aromată, consistentă și sănătoasă, din numai trei legume: ceapă, roșii și ardei. Mama o făcea din primăvară până în toamnă târziu. Mâncată cu o bucată de pâine caldă tocănița asta e senzațională.

Tot din perioada copilăriei îmi vin în minte clătitele cu urdă și verdeață. Nu știu când ați fost ultima oară în Maramureș, dar pot să spun cu mâna pe inimă (sau pe stomac) că în locurile în care am copilărit eu urda este ridicată la rang de mare cinste. Mai amintim aici (doar așa ca să vă stârnim poftele), colțunașii cu legume, sau supa cu porumb și cașcaval. Nu trebuie să ne propunem obiective mărețe, nu suntem la vreun concurs de tip Materchef, este suficient să gătim după rețetele alea simple care nu apar în cărțile de bucate.

În altă ordine de idei, că tot vorbeam de experimente, dacă nu ați făcut niciodată o prăjitură, gândiți-vă că e momentul să faceți și acest mare pas în viață. S-ar putea să vă surprindeți pe voi înșivă și pe cei din jur. Un amănunt deloc de neglijat este și acela că mamele au atâtea idei încât putem repeta asta și de două, trei ori pe săptămână.

În plus, bifăm două lucruri în același timp: gătim și petrecem timp cu mama, exact ca în vremurile (exceptând distanța și contextul), în care nu aveam griji sau vreo barieră între noi. Putem vorbi despre orice, despre lucrurile care contează, putem face împreună felurile preferate de mâncare, de ce nu să ascultăm muzica favorită, ba chiar putem să bem un pahar de vin împreună.

Dacă mama nu e, luăm rețete de pe net
Atunci când timpul ne permite, și ne permite în cazul de față, ideile de mâncăruri vin uneori de la sine. Mergem în piață, vedem un ingredient și ne aducem aminte de un preparat. În general gătim cu ingrediente de sezon și tot în general devenim repetitivi în bucătărie. Dacă dintr-un motiv sau altul nu putem abuza de rețetele mamei, netul este mereu un ajutor de nădejde.

Aplicații, bloguri, chef-i pe care îi știm de la TV, pe toate le găsim cu ajutorul bunului prieten google. Una dintre aplicațiile care ne oferă idei și soluții este Petit Chef. Este practic o carte de bucate electronică în care vom descoperi peste 1.500 de rețete inspirate din diverse colțuri ale lumii. Mai mult, dacă suntem lipsiți de inspirație, aplicația asta include și meniul zilei, cu antreu, cu fel principal, cu desert cu tot.

Și pentru că în această perioadă suntem cumva obligați să reducem deplasările pentru cumpărături vă recomandăm Yummly. Este o aplicație pe gustul fiecăruia dintre noi tocmai pentru că ne oferă rețete în funcție de alimentele pe care le avem deja în frigider. Tot ce trebuie să facem este să introducem toate ingredientele. În plus, aici putem adăuga și restricțiile dietetice (de exemplu intoleranțele la lactoză sau gluten).

Distribuie:

Postaţi un comentariu