Polaris va deveni, de luni, unitate de suport medical pentru pacienții cu COVID-19. CJ Cluj va plăti spitalului privat o chirie de 18.000 euro/lună

Foto: Dan Bodea

Contractul de închiriere între Consiliul Județean Cluj și spitalul privat Polaris din comuna Baciu va fi semnat la începutul săptămânii viitoare, se va întinde pe o perioadă de trei luni și are o valoare de 18.000 euro/lună, jumătate din banii pe care cei de la Polaris și i-ar fi dorit.

”Practic, Consiliul Județean va plăti tot ce ține de uzura spitalului, a clădirii, a aparaturii existente deja acolo, utilități etc, și, cel mai important, va suporta costul consumabilelor, a filtrelor aparatelor de ventilație extrem de performante de aici. În momentul în care vor intra aici pacienți cu covid, aceste filtre vor fi schimbate, urmând să fie instalate cele destinate protecției împotriva virusurilor.

Partea medicală va fi asigurată de cei de la Spitalul de Boli Infecțioase, anume: resurse umane, echipamente medicale specifice tratării COVID etc. O parte din aceste echipamente există deja și vor fi transportate la Polaris, iar o alta, care ține de niște sisteme de monitorizare a pacienților – aparate de respirat, de ventilație etc, vor veni prin sistemul Ministerului Sănătății.

Nu avem de a face cu eventuala ridicare a stării de urgență pe 15 mai, Polaris va rămâne unitate medicală de suport și după această dată. Dacă însă, peste o lună de exemplu, se constată o scădere a trendului de îmbolnăvire și dacă în acel moment Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va considera că nu mai este nevoie de spitalul Polaris, atunci vom suspenda și noi acest contract.”, a declarat pentru Transilvania Reporter,Valentin Jucan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj.

De ce Polaris? De ce urgent?

Fără a ne explica nimeni cu adevărat care este urgența preluării acestui spital care, fapt deloc de neglijat, se pare că se confruntă cu probleme financiare serioase, în condițiile în care în județul Cluj există 16 spitale de stat, iar numărul celor infectați cu coronavirus din spitalele din Cluj-Napoca depășește cu puțin cifra de 200, spitalul Polaris a fost inclus pe lista scurtă a spitalelor ce se pot transforma în unități medicale de suport pentru pacienții cu COVID-19, în subordinea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj în acest caz, și asta printr-o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj.

În plus, dincolo de faptul că am ajuns în situația de plăti bani publici serioși unei unități medicale private, în loc ca aceștia să fie folosiți, de exemplu, pentru achiziționarea de materiale sau aparatură necesare pentru spitalele de stat, Planul Alb de acțiune adoptat de Ministerul Sănătății prevede abia în faza 3, luarea în calcul a preluării unor spitale private, și acelea doar în cazul în care dispun de secție de Terapie Intensivă, dotare care la spitalul Polaris lipsește cu desăvârșire, unitatea fiind una destinată tratamentelor paleative.

”Propunerea referitoare la spitalul Polaris a venit din partea specialiștilor, nu din partea mea, Din câte am aflat, acest spital îndeplinește niște condiții, în primul rând ca locație, apoi ca și clădire nouă, circuite epidemiologice. În primă fază, fiind vorba despre disponibilitatea de a ne pune gratuit clădirea la dispoziție, sigur, era foarte interesant, motiv pentru care am și stabilit în sarcina Consiliului Județean să facă preluarea spitalului, să se descurce mai departe. Acum, că s-au răzgândit, eu nu mai am ce să fac, depinde doar de Consiliul Județean dacă mai vrea să o facă sau nu. Nu știu ce sume se vehiculează, sau despre ce este vorba acolo, nu-i treaba mea.

Este nevoie de acest spital, pentru că acolo este, sau va fi, o secție ATI de 5-6 paturi și acolo se vor duce pacienții medii și ușori. Are o capacitate mare față de celelalte spitale care nu au condiții de cazarea pacienților COVID, adică sunt puține saloane cu baie proprie. Într-un asemenea salon poți să bagi un singur pacient. În situația în care,doamne ferește, explodează ceva și pe aici, ne trezim că n-avem unde să ducem pacienții, și, oricât e Clujul de mare centru medical și universitar, dacă luăm la rând clădirile pe care le avem la dispoziție, ne dăm seama că e vai și amar, din păcate. Toate sunt niște clădiri vechi,cu circuite așa cum sunt… Sigur că, poate, nu este vorba de o nevoie imediată, doamne ajută să nu fie nevoie, dar în situația în care se întâmplă o să ne trezim în situația în care nu o să avem unde duce pacienții.”, ne-a declarat și prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean.

Foto: Dan Bodea

Îl punem gratuit la dispoziție. Ba nu, pe bani!”

Pentru a respecta adevărul cronologic, trebuie menționat că Polaris a fost inclus inițial pe lista unităților medicale de suport într-un moment în care reprezentanții acestuia au ținut să precizeze că vor oferi spitalul în folosință cu titlu gratuit, adică, mai pe românește, fără nicio pretenție financiară. Doar că, după o vreme, aceștia s-au sucit și au condiționat preluarea unității medicale de plata unei chirii.

„La adresa Consiliului Județean Cluj nr. 11.897/30.03.2020 prin care s-a solicitat societății Polaris Hospitality SRL transmiterea în folosința gratuită a imobilului deoarece nu există prevederi legale referitoare la decontarea cheltuielilor aferente utilizării spitalelor private, din bugetul de stat cum e în cazul cheltuielilor de carantină (HG nr. 201/2020), proprietarul imobilului a precizat că nu este de acord cu aceasă modalitate(…)” – arăta președintele CJ Cluj, Alin Tișe, în expunerea de motive din proiectul de hotărâre de închiriere a Polaris înaintat spre aprobare consilierilor județeni.

Pentru că are de unde se pare, Consiliul Județean Cluj n-a stat prea mult pe gânduri și a adoptat hotărârea prin care s-a decis închirierea spitalului privat Polaris din comuna Baciu, pentru a fi utilizat în combaterea efectelor pandemiei de coronavirus SARS-CoV-2 la nivelul judetului Cluj:

”Art.1. (1) Se aprobă închirierea de catre Judetul Cluj si Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca a imobilului – Spital Polaris, situat în localitatea Suceagu, str. Principală, Comuna Baciu, în vederea ducerii la îndeplinire a masurilor dispuse de catre Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Cluj, respectiv pentru a fi utilizat în combaterea efectelor Pandemiei  de coronavirus SARS-CoV-2 la nivelul judetului Cluj.

Art. 2 (1) Preluarea imobilului prevăzut la art. 1 și a aparaturii medicale se va face de către o comisie mixta formata din reprezentanti ai  Judetului Cluj si ai Spitalului Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca, desemnati de către Președintele Consiliului Judetean Cluj și Managerul Spitalului.

(2) Chiria si cheltuielile de functionare ale spitalului vor fi suportate din bugetul Judetului Cluj.

(3) Cheltuielile privind aparatura si materialele medicale, precum si cheltuielile de orice natura cu angajatii vor fi suportate din bugetul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca.

(4) In situatia in care la finalizarea perioadei de utilizare a imobilului sunt necesare reparatii, costul acestora precum si costul dezinfectarii intregului imobil vor fi suportate din bugetul Judetului Cluj.”

Evaluarea expertului ANEVAR a fost terminată în această săptămână, valoarea chiriei ce va fi plătită de forul județean către spitalul privat fiind stabilită la 18.000 de euro/lună. Preluarea efectivă a spitalului Polaris se va face din momentul semnării contractului între cele două părți.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu