Începe să se vadă unitatea din uniune

Instituțiile europene își iau în serios rolul de coordonare a răspunsului față de pandemia COVID-19 | Foto: Uniunea Europeană

Instituțiile Uniunii Europene s-au întrunit pe parcursul ultimelor zile, pentru a stabili o agendă comună de ripostă față de pandemia de COVID-19. Dacă în primele zile ale pandemiei, fiecare stat a acționat după cum a considerat de cuviință, Comisia, Consiliul și Eurogrupul încep acum să creeze mecanismele care să gestioneze criza la nivel comunitar.

Ce a făcut Consiliul European

Cea mai importantă întrunire a fost cea de marți, a Consiliului European, ținută prin videoconferință. Consiliul European este reuniunea șefilor de stat și de guvern ai statelor UE și reprezintă organismul suprem al blocului. În cadrul întrunirii de marți, cei 27 de lideri au decis, în unanimitate, să interzică timp de 30 de zile intrarea în UE a persoanelor care nu sunt cetățeni ai blocului comunitar. Vor exista excepții, care îi vor viza pe cetățenii unor state terțe posesori ai unui permis de rezidență de lungă durată într-o țară UE. Decizia a fost luată la propunerea Comisiei, care este brațul executiv al uniunii.

Pe de altă parte, a fost aprobată și propunerea de crearea a unor „culoare verzi” pentru transportul de marfă, necesar pentru a menține economiile pe linie de plutire. Totodată, Consiliul a aprobat ideea Comisiei de a restricționa exportul de echipamente medicale.

Pe plan macroeconomic, Consiliul a aprobat declarația Eurogrupului, de luni, 16 martie.

Ce face Eurogrupul

Eurogrupul este reuniunea miniștrilor de finanțe a statelor membre ale zonei Euro. Este considerat cel mai important organism al UE, la nivel de orientare macroeconomică. Eurogrupul s-a întrunit luni, și a decis o serie de măsuri care vor fi implementate la nivel național, și un cadru pentru o serie de altele, care vor urma. Foarte important, Eurogrupul a menționat, la finalul întrunirii că este dispus să facă „orice este nevoie pentru a aborda eficient provocările actuale și pentru a restabili încrederea și pentru a sprijini o recuperare rapidă”. În declarația de final se face o trimitere și către fondul de urgență, denumit Mecansimul de Stabilitate Europeană (MSE), care are o capacitate de 410 miliarde de euro. Financial Times notează că acesta ar putea fi folosit pentru combaterea efectelor economice ale pandemiei, dar deocamdată nu este clar cum.

Ce a făcut Comisia

Pe lângă propunerile adresate Consiliului, și aprobate de acesta, Comisia a luat o serie de alte măsuri, directe, pentru a combate pandemia și efectele ei economice. Printre acestea, a creat Inițiativa de investiții privind răspunsul împotriva virusului (Corona Response Investment Initiative), gândită după tipicul Planului Juncker. Adică: se aruncă pe piață o sumă de bani considerabilă, pentru investiții țintite, în cazul de față industriile care produc bunuri și servicii folosite în combaterea COVID-19, dar și cele vulnerabile din cauza epidemiei, sumă care antrenează alte investiții, din mediul public și privat. Banii vor proveni din redirecționarea unor sume alocate din fondurile europene către statele membre și care au rămas nefolosite. Statele membre vor fi obligate să utilizeze aceste sume pentru a-și accelera investițiile în cadrul fondurilor structurale. Cele 7,5 miliarde de euro obținute astfel vor antrena cofinanțări de 17,5-18 miliarde de euro în întreaga UE, până la o sumă totală de cca 25 de miliarde de euro.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a lansat un grup consultativ privind COVID-19 alcătuit din epidemiologi și virusologi din diferite state membre pentru a formula orientări ale UE cu privire la măsurile de gestionare a riscurilor, bazate pe date științifice. Șapte persoane din șase state membre compun acest grup, iar acestea vor acționa în nume propriu și în mod independent. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, Agenția Europeană pentru Medicamente și Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență, vor participa în calitate de observatori.

Subestimare inițială

Pe de altă parte, liderii politici au „ubestimat magnitudinea pericolului prezentat de coronavirus, a recunoscut președintele Comisiei Europene, miercuri, după ce Consiliul a fost de acord cu recomandarea Comisiei de a închide granițele pentru cetățenii țărilor terțe. „Cred că toți cei care nu suntem experți au subestimat inițial coronavirusul”, a declarat Ursula von der Leyen pentru ziarul german Bild, într-un interviu publicat miercuri. „Dar acum este clar că acesta este un virus care ne va ține ocupați încă mult timp”, a adăugat aceasta.

[stextbox id=’custom’ caption=’Soluție pentru românii blocați la granița austro-ungară’]Mai multe state ale UE și-au închis complet granițele, în încercarea de a preîntâmpina răspândirea noului coronavirus, printre acestea și Ungaria. Acest lucru a dus la blocarea mai multor mii de români la granița dintre Austria și Ungaria, pe parcursul zilelor de marți și miercuri. O soluție temporară a fost găsită de ministerele de externe ale Ungariei și României, prin permiterea tranzitului cetățenilor români, pe parcursul nopții de marți spre miercuri. În cursul zilei de miercuri a apărut, însă, un nou blocaj. În acest context, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o nouă convorbire telefonică cu omologul său ungar, Péter Szijjártó. Cei doi oficiali au ajuns la un nou acord, Budapesta fiind de acord să permită accesul pe teritoriul Ungariei în vederea tranzitului, tuturor cetățenilor români care se află la acest moment la granița dintre Austria și Ungaria începând de miercuri, ora 12:00, ora Ungariei, până la eliminarea blocajului. În același timp, partea ungară a acceptat ca, de miercuri încolo, tranzitul să fie permis în fiecare zi, în intervalul orar 21.00 – 05.00, ora Ungariei, pe rutele indicate de către autoritățile ungare.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu