În Cluj-Napoca, rata de infectare cu coronavirus a ajuns aproape de pragul critic. Cafenelele și restaurantele pot fi din nou închise

Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, a anunțat în această seară că rata de infectare cu coronavirus la mia de locuitori în ultimele 14 zile, în municipiul Cluj-Napoca, a ajuns astăzi la 1,43, după ce în urmă cu două zile era de 1,33. Astfel, în contextul creșterii constante a numărului de infectări, este de așteptat ca pragul critic de 1,5, de la care vor fi dispuse restricții pentru împiedicarea răspândirii virusului, să fie atins în următoarele zile.

Ce înseamnă o rată de infectare de 1,5, sau peste?

Potrivit legislației adoptate de către autorități, în situația în care se ajunge la atingerea sau depășirea pragului de 1,5 la mie, Comitele județene pentru situații de urgență pot adopta o serie de restricții, precum purtarea obligatorie a măștilor de protecție în spațiile închise sau deschise, închiderea la interior a restaurantelor și a cafenelelor, suspendarea activității locurilor unde se desfășoară jocuri de noroc, interzicerea evenimentelor precum nunți, botezuri sau pelerinaje etc.

În ce privește strict sectorul HORECA, legea prevede următoarele:

În condiţiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare, se stabilesc următoarele măsuri:

  1. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă în judeţele/municipiul Bucureşti unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.
  2. activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă în judeţele/municipiul Bucureşti unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.
  3. activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru clienţii cazaţi în hotel, în judeţele/municipiul Bucureşti în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile depăşeşte pragul de 1,5/1.000 de locuitori.
  4. comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă din judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori pot decide restricţionarea sau închiderea într-o localitate din zona de competenţă a activităţii operatorilor economici prevăzuţi la pct. 1 şi 2, dacă incidenţa cumulată a cazurilor din această localitate, în perioada menţionată, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori.
  5. comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă din judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori pot decide reluarea activităţii operatorilor economici prevăzuţi la pct. 1, dintr-o localitate situată în zona de competenţă, dacă incidenţa cumulată a cazurilor din această localitate, în perioada menţionată, este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.”

Cluj-Napoca, din nou fără restaurante?

La începutul săptămânii, prefectul județului anunța luarea de măsuri stricte în Gherla și Dej, tocmai în urma depășirii pragului de 1,5 în ce privește rata infectării cu coronavirus în ultimele 14 zile, respectiv 1,66 la Dej, și 1,57 în Gherla, printre acestea numărându-se și închiderea la interior a restaurentelor și a cafenelelor.

Vom fi nevoiți să luăm măsuri de restricții și în Cluj-Napoca dacă depășim incidența de 1,5, și nu vom ezita să facem acest lucru. Îi rog pe proprietarii de restaurante și cafenele din municipiu să trateze și să respecte cu maximă seriozitate măsurile de protecție impuse. Se pare că unii dintre aceștia au lăsat garda jos în ultima perioadă, s-au obișnuit cu această relaxare. Situația în Cluj-Napoca este îngrijorătoare și lansez un avertisment public pe această cale tuturor celor care nu respectă întocmai măsurile de protecție”, a declarat luni prefectul Mircea Abrudean.

Distribuie:

Postaţi un comentariu