COVID-19 | Unul din cinci locuitori din New York City a fost infectat deja

Un studiu efectuat săptămâna trecută printre locuitorii greu încercatei metropole americane a constatat că unul din cinci locuitori ai orașului a dezvoltat anticorpi la noul coronavirus, cel mai probabil în urma infectării cu SARS CoV-2, relatează New York Times. Publicația mai arată că, în timp ce guvernatorul statului New York, Andrew M. Cuomo, consideră rezultatul testării o veste bună pentru o eventuală repornire a economiei, mai mulți experți spun că testele nu sunt suficient de fiabile pentru a ajuta la stabilirea unor politici publice privind combaterea pandemiei.

Oficialii din sănătatea publică au testat 3.000 de rezidenți în magazine alimentare și supermarketuri din întreg statul, utilizând așa-numitele teste serologice pentru depistarea anticorpilor. Studiul a arătat că aproximativ 21 la sută dintre participanții din orașul New York au dezvoltat anticorpi la coronavirus. În suburbii, rata de infectare constatată descrește cu îndepărtarea de metropolă: 17 la sută în Long Island, aproape 12 la sută în Westchester și Rockland și mai puțin de patru la sută în restul statului.

Sondajul de la New York a fost conceput în mod rezonabil, iar rezultatele sunt în mare parte credibile, au spus mai mulți experți citați de New York Times. El confirmă ceea ce specialiștii bănuiau de mult: din cauza testării insuficiente, statul New York a subestimat grav, poate chiar de 10 ori, numărul adevărat de infecții.

Dacă atât de mulți au fost infectați și au supraviețuit, a argumentat guvernatorul Cuomo, atunci virusul poate fi mult mai puțin mortal decât se credea anterior. La fel ca guvernatorii multor state americane, domnul Cuomo speră ca rezultatele testării pentru anticorpi la scară largă să poată ghida deciziile cu privire la momentul și modul de redeschidere a economiei și a societății. Rezultatele din New York sugerează o rată a decesului cuprinsă între 0,5 și 1%, cifre care, potrivit unor comentatori conservatori, sunt prea mici pentru a justifica blocarea societății la nivel național.

Însă mulți oameni de știință privesc lucrurile din punct de vedere opus și văd în schimb o mulțime de oameni care sunt încă foarte vulnerabili în fața bolii.

Dacă unul din cinci rezidenți din New York City a fost expus la virus, atunci patru din cinci sunt încă vulnerabili și asta subliniază cât de departe suntem de finalul pandemiei”, a declarat Carl Bergstrom, un expert în boli infecțioase la Universitatea din Washington, Seattle, citat de New York Times. „Dacă rata mortalității (COVID-19, n.r.) este de 1%, atunci vorbim despre două milioane de decese, ceea ce este fără precedent în istoria națiunii noastre și de neimaginat”, a mai spus el.

Redeschiderea New York-ului, cu o populație vulnerabilă în număr atât de mare și fără o atenție sporită, ar putea fi dezastruoasă, permițând virusului să se extindă în țară, a adăugat dr. Bergstrom.

Cu o rată a infectărilor de 21 % , New York este departe de a obține „imunitatea de turmă”. Pentru ca lucrul acesta să se întâmple, experții au estimat că 60 – 70% din populație ar trebui să fie imună la virus și, chiar și atunci, coronavirusul ar continua să se răspândească, doar că într-un ritm mai lent.

Sincer, din punct de vedere etic, imunitatea efectivelor în absența unui vaccin nu este ceva ce ar trebui să ne propunem să obținem”, a spus Maimuna Majumder, epidemiolog la Harvard Medical School, citat de aceeași publicație.

La fel ca doamna Majumder, mulți oameni de știință ezită să fie de acord cu ideea ca testarea anticorpilor să devină un instrument în luarea politicilor publice. Testele de anticorpi, care arată cine a fost infectat, sunt adesea inexacte, sugerează cercetări recente, și nu este clar dacă un rezultat pozitiv semnalează de fapt imunitatea la coronavirus. Vineri, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat împotriva luării deciziilor de politici publice pe baza acestor teste, pentru că nu se știe în ce măsură persoanele care transportă anticorpi sunt imune la virus.

Totuși, testările pe scară largă au început deja în toate statele americane, impulsionate de factorul politic care este nerăbdător să inițieze repornirea economiei. Practic, după cum arată NYT, „Institutele Naționale de Sănătate, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și practic fiecare universitate cu un departament de epidemiologie au început sondaje de anticorpi în comunitățile din Statele Unite”.

Scopul majorității acestor proiecte este de a avea o privire asupra dimensiunii și naturii epidemiei și mai puțin acela de a ghida deciziile privind redeschiderea economiei. Deocamdată, oamenii de știință concurează pentru a regla precizia testelor și pentru a afla mai multe despre ceea ce înseamnă, de fapt, dobândirea de anticorpi la coronavirus, atât pentru pacienți, cât și pentru comunitate.

Până atunci, specialiștii insistă că testele de anticorpi trebuie privite doar ca o „alarmă de fum”. Testele diagnostice pentru virus sunt cele care oferă o imagine mai bună a situației actuale, iar statele ar trebui să se concentreze pe achiziționarea de teste diagnostice precise, care pot furniza date în timp util cu privire la creșterea sau scăderea numărului de infecții.

Acestea ar trebui să fie datele pe care le folosim pentru a judeca deschiderea sau nu a economiei”, a spus dr. Osterholm pentru New York Times.

Distribuie:

Postaţi un comentariu