Succes la public și pe vreme ploioasă pentru tururile ghidate în centrul Clujului

Foto: Cristina Beligăr

Avertizarea cod galben de ploi torențiale nu i-a speriat pe cei 20 de turiști care în dimineața zilei de duminică, în jurul orei 11.00, își așteptau ghidul în Piața Unirii, pentru turul gratuit în centrul orașului. Astfel, câțiva clujeni și studenți ai universităților din Cluj,  au devenit turiști în„Orașul Comoară” al Transilvaniei.

Întâmpinați de Ionuț, unul dintre ghizii voluntari ai Asociaţiei Cluj Guided Tours, turiștilor li s-a oferit timp de o oră și jumătate un tur general cu pornire de lângă ansamblul statuar Matei Corvin. După câteva date geografice prezentate succint, vizitatorilor le-au fost explicate: denumirea orașului și aspecte despre prima atestare istorică a cetății.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Din Piața Matei Corvin turiștii au fost ghidați spre Piața Muzeului. În mers, Ionuț Șipoșan a mărturisit că se află la primul său tur pe care îl ghidează pentru asociație. „Nu ținem cont de vreme și ne facem datoria cum știm mai bine. Eu sunt la primul tur și mai am câțiva colegi care suntem în acest al doilea val. Am început turul în Piața Unirii, continuăm în Piața Muzeului, ieșim pe strada Regele Ferdinand, revenim în Piața Unirii, mergem pe Universității și pe Kogălniceanu. Practic acoperim cetatea”, a declarat ghidul Asociaţiei Cluj Guided Tours.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Turiștii au fost conduși pe singura stradă din Cluj care și-a păstrat numele, Matei Corvin, li s-a vorbit despre fostul restaurant „Intim”, dedicat exclusiv femeilor și li s-a indicat cel mai îngust punct al străzii, unde se afla principala poartă a cetății. În fața Casei Matei Corvin, vizitatorii au aflat mai multe despre istoria clădirii, compusă din trei case. „De aceea se explică numărul neobișnuit de hornuri ale clădirii, respectiv cinci. Construcția este în stil gotic, reconstruită în stil renascentist”, a precizat ghidul, continuând turul în fața Casei Heltai, a Bisericii Franciscane și a Obeliscului Carolina, primul monument laic construit în Cluj-Napoca. Turul a continuat pe lângă fosta monetărie din Cluj și pe strada Regele Ferdinand. „În acest moment ar trebui să ne simțim privilegiați deoarece ne aflăm pe cea mai veche stradă din Transilvania”, a menționat Ionuț Șipoșan, conducând grupul în fața Muzeului Farmaciei.

IMG_0702

Foto: Cristina Beligăr

La următoarea oprire turiștilor le-a fost prezentată clădirea hotelului Melody și clădirea actualului Muzeu de Artă, Palatul Bánffy. „În partea superioară observați statuile lui Hercule, Apollo, Marte, Minerva, Diana și Perseu”, a explicat ghidul. Mai departe, vizitatorii au observat turnul neogotic al Bisercii Sf. Mihail, cel mai înalt turn de biserică din România. În același timp le-au fost prezentate și fațadele Bisericii cu particularitățile lor, turul continuând în direcția Casei Fröhlich , a Casei cu picioare (Jósika) și a grupului statuar Matei Corvin. Turiștii au aflat mai multe despre Clădirile în oglindă de pe latura de est a Pieței Unirii precum și despre clădirea BNR. Pe strada Universității, vizitatorii au admirat Biserica Piariștilor, prima biserică în stil baroc din Transilvania, urmând ca pe strada Kogălniceanu să afle informații despre clădirea Universității Babeș-Bolyai și despre istoria învățământului clujean. La finalul turului, ghidul le-a prezentat vizitatorilor Statuia Sf. Gheorghe care ucide balaurul, dar și Biserica Reformată. Ultimul punct de pe traseu a fost Turnul Croitorilor, construit în secolul al XV-lea de breasla meșteșugărească a croitorilor.

 „A fost foarte util ce am aflat astăzi și am venit pentru a învăța mai multe și pentru a putea prezenta orașul prietenilor care vin în vizită. Păcat că a plouat încontinuu și nu ne-am bucurat de tur cum ar fi trebuit. Oricum, venim și când va fi vreme bună”, a precizat un clujean din grupul de vizitatori.

 În ceea ce-l privește pe Ionuț, ghidul aflat la primul său tur, acesta a mărturisit că a depășit cu bine emoțiile. „Nu e ușor să vorbești în public, dar dacă ești stăpân pe informație până la urmă devii stăpân pe tine. Mi-am făcut documentarea, însă nu mi-am pregătit un anume discurs. Am improvizat pe parcurs. Să prezint tururi este ceea ce vreau să fac în continuare, dar deocamdată asta e partea de inițiere a ghizilor. Mai avem proiecte la Facultatea de Geografie în care pe parcurs vom intra și noi cei care acum ne facem experiență. Vrem să îi facem pe clujeni să cunoască orașul, să îi convingem și pe turiști să îl viziteze”, a declarat la sfârșitul turului Ionut-Cristian Șipoșan, în vârstă de 20 de ani, originar din Baia Mare.

Tururile ghidate gratuite sunt organizate zilnic, în limba engleză, de la ora 11, respectiv 18. În fiecare sâmbătă de la ora 18 și duminică de la ora 11, turul este prezentat și în limba română. Doritorii se pot înscrie și la tururi tematice. Asociaţia Cluj Guided Tours a fost înființată în anul 2013.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. rodolphus says:

    Foarte bun ghidul daca vorbeste de cetate in centrul Clujului

  2. Cuibus.ro says:

    Cel mai inalt turn de biserica il are biserica Evanghelica din Bistrita 76 m!

Postaţi un comentariu