Guvernul Mexicului oferă gratuit 10 milioane de televizoare săracilor

Susana Lopez de 11 ani alături de mama sa, fericită că a primit un televizor pe care familia nu-și permitea să-l cumpere. Foto: Tim Johnson/McClatchy DC/TNS

Mexic a făcut un efort financiar de 1, 6 miliarde $ pentru achiziţia de televizoare moderne digitale (cu ecran plat) și care se oferă gratuit celor nevoiaşi. Televizoarele sunt repartizate pe baza unei liste pe care se pot înscrie numai anumite categorii de cetăţeni cu venituri limitate. Cei care se califică primii pentru primirea unui televizor sunt săracii înregistraţi în programele de servicii de asistenţă socială. Spre exemplu, aceştia primesc din partea statului laptele gratuit.

Mexic a adoptat o lege prin care semnalul tv analogic (introdus în anul 1939) trebuie înlocuit cu sistemul digital până la 31 decembrie 2015. Sitemul de transmisie digital permite transmisia imaginilor HD, ceea ce oferă o claritate mult mai mare imaginii şi totodată permite vizionarea emisiunilor în format 16:9 asemănător cinematografului. Semnalul analogic pentru televiziune a început să fie înlocuit treptat în mai multe ţări din lume. Spre exemplu, Marea Britanie a început migrația digitală în 2007 și a finalizat-o în octombrie 2012. Cehia a finalizat trecerea în 2012. Ungaria în 2014. Brazilia intenționează să treacă pe sistem digital în iunie 2016. Chile în 2017. România trebuia să treacă la sistemul digital în iunie 2015 însă a prelungit introducerea transmisiilor TV digitale terestre până la 31 decembrie 2016. Trecerea pe digital este greu de făcut şi este nevoie de timp pentru a convinge mai ales oamenii cu venituri mici să renunțe la televizoarele vechi analogice funcţionale sau să-şi cumpere un decodor special, care să fie legat la televizorul vechi.

Statele Unite a mers pe varianta decodoarelor pentru semnalul digital care sunt mai ieftine (cca. 40$ bucata) şi care au fost oferite gratis deţinătorilor de televizoare vechi. Mexicanii de rând sunt entuziasmaţi de decizia guvernului, iar criticii arată că, de fapt, la mijloc sunt interese ascunse şi că era mult mai „economic” ca guvernul să cumpere decodoare pentru cei cu televizoare vechi decât să cumpere televizoare, având în vedere costurile de achiziție. Un decodor costă cu 100 de dolari mai puțin decât un televizor. Pe de altă parte, guvernul susţine că un televizor vechi plus decodorul consumă de aproape zece ori mai mult curent decât un televizor modern, lucru  important pe ansamblul economiei cetăţeanului, dar şi a mediului. Televizoarele oferite gratis mexicanilor au diagonala de 24 de inci (60 cm) şi costă 145 de dolari bucata.

[stextbox id=”custom”]

MEXIC

– 125, 5 milioane locuitori

– 79% trăiesc în mediul urban

– 93% au televizor

– 82% au frigider

– 65% au duşuri.

– 2, 2% spor demografic

[/stextbox]

România trebuia să treacă la sistemul digital tv în iunie 2015, însă a prelungit termenul până la 31 decembrie 2016.

Distribuie:

Postaţi un comentariu