FOTO | Exemplu de bune practici: O nouă viață pentru Castelul Bánffy din Sâncrai

Foto dronă: Cristina Beligăr

Castelul Bánffy din Sâncrai, județul Alba, va deveni în următorii ani o atracție turistică de top în Transilvania, dacă luăm în considerare planurile mărețe pe care autoritățile județene le au cu acest domeniu aflat la doar 30 de kilometri de Cetatea Marii Uniri.

Pe scurt, autoritățile au replicat la Sâncrai, în mic, experiența pe care au avut-o cu restaurarea Cetății Alba Carolina oferind un exemplu de bune practici care poate fi importat în restaurarea altor castele care spun povestea Transilvaniei. Castelul a aparținut celebrei familii Bánffy, printre cele mai bogate și mai cunoscute familii nobiliare maghiare din Transilvania, fiind un loc unde la acea vreme se organizau cele mai faimoase petreceri.

Foto dronă: Cristina Beligăr

Foto dronă: Cristina Beligăr

Foto dronă: Cristina Beligăr

Foto dronă: Cristina Beligăr

În urmă cu câțiva ani (2011-2014) castelul a fost restaurat cu 70% fonduri proprii ale Consiliului Judeţean Alba și 30% fonduri europene POSDRU, în prezent fiind demarate lucrări de restaurare a curții. Inițial, Consiliul Judeţean Alba a câştigat o finanţare europeană pentru un proiect de economie socială în domeniul horticulturii, mai exact o fermă ecologică de cultivare a trandafirilor. Pentru că proiectul în această formă avea nevoie şi de un sediu, acesta a fost ales între pereții vechiului castel Sâncrai. Astfel, prin proiect a fost amenajat un spaţiu de 84 de metri pătraţi şi s-au executat lucrări la acoperişul clădrii. Acesta a fost doar începutul.

În prezent, domeniul castelului ar putea găzdui evenimente outdoor de amploare, cu o capacitate între 2.000 și 5.000 de persoane. Interiorul (demison, parter, mansardă) cu încăperile sale elegante, poate găzdui concerte, recitaluri, expoziții de artă sau conferințe, cu toată logistica necesară, de la instalații electrice complet noi până la accesul Internet wireless sau prin fir. Construcţia se întinde pe o suprafaţă de aproape 800 de metri pătraţi şi are un teren de câteva hectare. De pe terasa dinspre nord a clădirii, se pot vedea lunca Mureşului și municipiul Aiud.

„Povestea castelului începe în anul 1805, când se construiește partea lui centrală printr-o reinterpretare a stilului nou renascentist. După modul cum a evoluat construcția în secolul al XIX-lea, este evident cum nobilii maghiari se inspirau din ceea ce vedeau prin călătoriile lor în Europa. Cel mai important moment al relației castelului cu istoria a fost Revoluția de la 1848-1849 când trupele lui Avram Iancu intră în conflict cu trupele secuiești, aceste sate căzând pradă conflictului. Tot atunci castelul a fost ars. La sfârșitul secolului al XIX-lea acesta este refăcut, mai exact în 1890, când i se adaugă corpurile laterale și turnul mic din partea de sud-vest. Castelul e construit într-un stil eclectic, care îmbină stilul neorenascentist, neoclasic, neobaroc, cu elemente de decor, în interior, de Art Nouveau. În ultimă fază, în 1910, castelului i se adaugă turnul cel mare, cel mai impozant. După Marea Unire, castelul intră în proprietatea Statului român și ajunge un corp al Institutului pentru Orbi din Cluj, până în 1927, iar după aceea, până la instaurarea comunismului, în 1948, a fost azil de bătrâni. De atunci până după Revoluție a fost transformat în Casă de copii. În 1997 este abandonat și intră în stare de degradare, fiind preluat de Consiliul Județean Alba. În 2011, CJ Alba demarează proiectul de restaurare a castelului, de peste patru milioane de lei, atât din finanțare locală, cât și cu fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de lei”, a declarat Dragoș Ursu, muzeograf la Muzeul Unirii din Alba Iulia, pentru Transilvania Reporter.

CJ Alba a pus astfel bazele unui Centru Cultural care va deveni parte componentă a Muzeului Unirii din Alba Iulia, intrând în circuitul turistic și expozițional al muzeului. În continuare, CJ Alba urmărește să refacă și domeniul pe care se află castelul, mai ales parcul din jurul lui care va primi și o componentă comercială, de turism, inclusiv de gastronomie, pentru cei care vizitează această zonă a județului. Malul râului Mureș, din spatele castelului, va fi și el amenajat.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Restaurarea și refuncționalizarea castelului s-au făcut de către experții în patrimoniu ai CJ Alba acordând o atenție aparte elementelor de autentic care au supraviețuit trecerii timpului. Au fost puse în valoare detaliile care s-au păstrat neatinse de‑a lungul anului și s-au deschis spre utilizare publică noi spații, înainte nefuncționale, precum mansarda, devenită astăzi zonă expozițională. Un asemenea detaliu original din arhitectura castelului s-a păstrat pe scara care duce în turnul octogonal; aceasta are un parapet din fier forjat cu un desen floral extrem de elaborat și decorativ, autentic și reprezentativ pentru stilul Art Nouveau. De acum, acest element se regăsește în sigla noului Centru Cultural Castel Sâncrai, un simbol care pune în valoare tradiția locală și promovează un viitor dedicat eleganței, culturii și excelenței. În timp, în interiorul castelului, vor fi organizate expoziții temporare de fotografie și nu numai. De asemenea, la primul nivel al castelului va fi organizată și o expoziție cu elemente care să descrie viața cotidiană din secolul al XIX-lea a nobilimii maghiare.

„Din fericire pentru noi, la 100 de ani de la Unire s-au mai stins tensiunile din trecut când era în logica conflictelor de a abandona astfel de locuri”, a mai precizat muzeograful Dragoș Ursu.

Galerie Foto: Dan Bodea

02W0A9404 Panorama 02W0A9426 02W0A9418 Panorama 02W0A9467 02W0A9477 02W0A9565 02W0A9505 02W0A9484 02W0A9402 02W0A9442
<
>
Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Petru Dimoff says:

    Frumos articol si locatie, felicitari!

  2. Dan Pasarin says:

    Care este probabilitatea de a fi revendicat ?

Postaţi un comentariu